Dit voorjaar in het Israëlcentrum: de Israël Talks

In het voorjaar staan er weer allerlei interessante studiedagen op het programma! Bekijk hier het overzicht en meld u aan.

zaterdag 1 april

Henk Bakker is hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op de leerstoel Geschiedenis, Identiteit en Theologie van het Baptisme.

11.00 uur: dr. Henk Bakker • Over schijnbewegingen in de christologie

Jezus’ Jood zijn werd in het zeggen en schrijven over hem in de afgelopen eeuwen vaak tegen zijn mens-zijn uitgespeeld. Als persoon was hij God, en het mens-zijn sloeg hij als een onpersoonlijk kleed om zich heen. Het Jood-zijn kwam daar nog eens bovenop. Het gevolg in de christologie was dat alles draaide om het God-zijn, dan pas om het mens-zijn, en nog veel later om het Jood-zijn van Jezus Dit dreef een wig tussen Jezus en het Joodse volk, want berustte het Mens-zijn, en dan zeker het Jood zijn, niet op een schijnconstructie?

Jezus werd iemand die gereserveerd, op afstand van zijn volk stond en het daarom kon oordelen en verwerpen. Ik wil laten zien dat deze schijnconstructie geen stand houdt.

Dr. Michael Mulder is universitair docent Nieuwe Testament, Judaïca en Kerk en Israël aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn en de Christelijke Hogeschool te Ede.

13.30 uur: dr. M.C. Mulder • Eredienst van het hart. Wat kan een christen leren van de Joodse liturgie?

De dagelijkse gebeden worden in het Jodendom ook wel ‘offerdienst van het hart’ genoemd. Hoewel de dagelijkse offerdienst in de tempel al lang niet meer bestaat, blijft deze op een bepaalde manier doorgaan in de gewone praktijk van veel gelovige Joden. Er is geen altaar meer, waarop offers worden gebracht. Maar er is wel een eettafel, waar de eredienst in huis wordt voortgezet. Wat heeft ons dat te zeggen? Wat kunnen we daarvan leren als christenen? We vragen ons af: Op welke manier wordt er in het Jodendom gebeden? Waarop ligt de nadruk in de praktijk van het leven met God? Op welke manier kan dit zijn een verrijking voor het eigen geloofsleven?

zaterdag 15 april

Kees Van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden. Hij is tevens voorzitter van BEZ/Onze Hoop.

11.00 uur: Ds. Kees van Velzen • Wat we van het Joodse volk kunnen leren als alles tegenzit

Hoe reageren we als het leven tegenzit? Als de dingen anders gaan dan gedacht? We mogen door genade leven met God Die almachtig is. Maar als Hij almachtig is, waarom grijpt Hij dan niet (wat vaker) in? Dit zijn vragen waar ook christenen mee kunnen worstelen.

Als we kijken naar het Joodse volk worden we geconfronteerd met onvoorstelbaar lijden. Door de eeuwen heen, met als hoogtepunt de Shoah in de vorige eeuw. Dat lijden en die discriminatie gaan nog altijd door. Joodse mensen zijn de ervaringsdeskundigen bij uitstek als het gaat over lijden. Wat kunnen we van hen en uit het Woord dat God hen toevertrouwde, leren?

Otto de Bruijne is een Nederlandse evangelicale presentator, spreker en kunstenaar.

13.30 uur: Otto de Bruijne • 'Vrienden van Israël, vrienden van Joodse wijsheid'

Als christenen kennen wij de Joodse wijsheid vooral uit de boeken Spreuken, prediker, en de principes uit de Tora. Maar zien wij die wijsheid door een Joodse bril? Dat wil zeggen, het Hebreeuwse mens- en wereldbeeld. Daardoor worden wij, christenen, veel wijzer! En kunnen we de lijn doortrekken naar moderne Joodse denkers. Zo ontstaat een spiegel op onze tijd en cultuur waar de hele wereld wijs van wordt. Laten we dus even zoveel Joodse wijsheid spreken!