Israël in Focus: de verhalen achter het nieuws

In het onderzoeksprogramma ‘Israël in Focus’ laten we plaatsen in Israël zien die bijna dagelijks in het nieuws komen. Zogeheten nieuwsfeiten waar iedereen wel een mening over heeft. In vijf nieuwe afleveringen gaat Sara van Oordt samen met tv-programmamaker Alexander Blom en collega Alina Gryadchenko op zoek naar het menselijke verhaal achter de krantenkoppen.

Leven in een vluchtelingenkamp

Ali is bereid om zijn verhaal aan ons vertellen als we zijn gezicht en stem onherkenbaar maken. Hij woont in een Palestijns vluchtelingenkamp. Honderden journalisten en activisten zitten gevangen in Palestijnse gevangenissen omdat ze de corruptie van de Palestijnse Autoriteit aan de kaak stellen. "Als bekend wordt dat ik dit aan de kaak stel, staat mij hetzelfde lot te wachten. Ik geloof dat mensen in Europa het goede voorhebben met Palestijnen. Dat is de reden waarom ik met jullie praat".

Aflevering 1: Leven in een vluchtelingenkamp

Van verdriet naar hoop

We staan naast een drukke weg ten zuiden van Hebron, met de Joodse Orit Mark-Ettinger (22): “Mijn vader en moeder reden zes jaar geleden met mijn broertje en zusje op deze weg naar Jeruzalem. Een auto haalde mijn ouders in en de inzittenden schoten 29 kogels af op onze auto. Mijn vader was op slag dood, mijn moeder raakte ernstig gewond.” Orit kiest ervoor om zich niet te laten beheersen door verdriet en boosheid. In plaats daarvan heeft ze ter ere van haar vader de ‘Or Michael Association’ opgericht.

Aflevering 2: Van verdriet naar hoop - vrijdag 19 mei om 19.30 uur.

Leven onder dreiging

Mirjam en Raymond Reijnen wonen in een kibboets dichtbij de Gazastrook. Een paar jaar geleden sloeg een raket in op het huisje waar ze met hun drie kinderen wonen. Het gezin bleef ongedeerd. Ondanks de dreiging is de kibboets een plek waar ze zich thuis voelen. De jongste dochter slaapt in de ‘veilige kamer’: een bunker versierd met kinderbehang en vrolijke kleuren. Mirjam en Raymond proberen het allemaal zo gewoon mogelijk te maken. Maar de vraag blijft schuren of ze niet beter naar een veiliger gedeelte van Israël zouden verhuizen.

Aflevering 3: Leven onder dreiging - vrijdag 26 mei om 19.30 uur.

Een pad naar vrede?

Kunnen Joden en Arabieren vrienden zijn? Tal Hartuv en Yahya Mahamid bewijzen dat het kan. Yahya is een Israëlische Arabier. De Joodse Tal overleefde in 2010 ternauwernood een aanslag door twee Palestijnse terroristen. Yahya en Tal werden vrienden. Yahya: “Ik groeide op met een heel negatief beeld van Israël. Op school leerde ik dat Hitler iets goeds had gedaan. Mijn hele leven was ik gewaarschuwd voor Joden.”

Aflevering 4: Een pad naar vrede? - vrijdag 2 juni om 19.30 uur.

Een omstreden thuis

Daniella Weiss woont in Samaria. Veel mensen beschouwen dit gebied als bezet door Israël. Maar zij woont er al tientallen jaren, en zet zich ook in om nieuwe dorpen te stichten. Waarom vindt zij dat ze juist wél recht heeft om daar te wonen? We bezoeken samen met Daniella een nieuwe nederzetting waar enkele Joodse gezinnen wonen.

Aflevering 5: Een omstreden thuis - vrijdag 9 juni om 19.30 uur.