Chanoeka Recepten

Op deze pagina vindt u de recepten voor latkes en soefganiot, twee Chanoeka-gerechten.

Recept voor latkes

Ingrediënten

  • 500 gram rauwe geschilde aardappels
  • 1/2 kleine witte ui
  • ¼ theelepel zout
  • 1 ei goed geklopt
  • 30 gram tarwebloem
  • Snufje witte of zwarte peper (desgewenst)
  • Een paar eetlepels zonnebloemolie

Benodigdheden
  • rasp met gaatjes van ca. 5 mm
  • koekenpan
Instructies

  • Rasp de aardappels tot mooie dunne slierten.
  • Rasp ook de halve ui.
  • Meng alle ingrediënten goed samen en zorg daarbij dat het zout goed verdeeld is.
  • Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
  • Schep telkens een royale eetlepel van het mengsel op en doe het in de koekenpan. Gebruik de bolle kant van de lepel om het tot een platte koek te vormen.
  • Bak er een paar tegelijk en zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken in de pan. Bak ze ongeveer 3-4 minuten per kant, tot ze gaar zijn. Ze moeten knapperig en goudbruin zijn. Roer het mengsel elke keer door voordat je weer opschept, want het zal een beetje gaan uitlopen.
  • Doe de gebakken latkes op een schaal bekleed met een dubbele laag keukenpapier. Dien ze meteen op met zelfgemaakte appelmoes, of roomkaas en gerookte zalm

Recept voor soefganiot

Ingrediënten

  • 250 ml lauwwarm water
  • 1 theelepel gist
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 groot ei en 1 grote eierdooier
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel puur vanille-extract
  • versgeraspte schil van een citroen
  • 400 g bloem
  • plantaardige olie om te frituren
  • poedersuiker voor het garneren van de Soefganiot
  • 120 g jam

Benodigdheden

  • Frituurpan
  • Kom
  • Keukenmixer (of sterke armspieren)
  • Koekjessnijder (of groot glas)

Instructies

  • Voeg in een kom lauw water en gist samen, en laat het vijf minuten staan tot het gaat ‘borrelen’.
  • Voeg in de kom van een keukenmixer het water met gist, suiker, eieren, olie, zout, vanille en citroenschil toe. Meng goed.
  • Voeg, terwijl de mixer draait, met behulp van deeghaken, langzaam de bloem toe. Kneed tot het deeg glad en elastisch is, zo’n 3 tot 5 minuten. Het deeg moet een beetje plakkerig zijn.
  • Plaats het deeg in een geoliede kom, dek af met plasticfolie en laat het deeg 1 à 2 uur rijzen op het aanrecht tot het in omvang verdubbeld is.
  • Rol het deeg voorzichtig uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van 10-15 mm. Snijd het deeg in rondjes met een koekjessnijder van 5 tot 7 cm diameter (dit kun je ook doen met een groot glas waarmee je het deeg uitsteekt. Verzamel de restjes deeg, rol ze opnieuw op en snijd ze opnieuw.
  • Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier, dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de frituurpan tot 185°C. Bak de Soefganiot in partijen, ongeveer 3 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.
  • Dep de Soefganiot voorzichtig droog met keukenpapier.
  • Vul een plastic knijpfles of banketzak met de jam. Prik een gaatje in de bovenkant van de Soefganiot en injecteer ze vervolgens met ongeveer een theelepel jam.
  • Bestrooi de Soefganiot met poedersuiker.