Chanoeka Recepten
Op deze pagina vindt u de recepten voor latkes en soefganiot, twee Chanoeka-gerechten.
Recept voor latkes
Ingrediënten
- 500 gram rauwe geschilde aardappels
- 1/2 kleine witte ui
- ¼ theelepel zout
- 1 ei goed geklopt
- 30 gram tarwebloem
- Snufje witte of zwarte peper (desgewenst)
- Een paar eetlepels zonnebloemolie
Benodigdheden
- rasp met gaatjes van ca. 5 mm
- koekenpan
Instructies
- Rasp de aardappels tot mooie dunne slierten.
- Rasp ook de halve ui.
- Meng alle ingrediënten goed samen en zorg daarbij dat het zout goed verdeeld is.
- Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
- Schep telkens een royale eetlepel van het mengsel op en doe het in de koekenpan. Gebruik de bolle kant van de lepel om het tot een platte koek te vormen.
- Bak er een paar tegelijk en zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken in de pan. Bak ze ongeveer 3-4 minuten per kant, tot ze gaar zijn. Ze moeten knapperig en goudbruin zijn. Roer het mengsel elke keer door voordat je weer opschept, want het zal een beetje gaan uitlopen.
- Doe de gebakken latkes op een schaal bekleed met een dubbele laag keukenpapier. Dien ze meteen op met zelfgemaakte appelmoes, of roomkaas en gerookte zalm
Recept voor soefganiot
Ingrediënten
- 250 ml lauwwarm water
- 1 theelepel gist
- 3 eetlepels suiker
- 1 groot ei en 1 grote eierdooier
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel puur vanille-extract
- versgeraspte schil van een citroen
- 400 g bloem
- plantaardige olie om te frituren
- poedersuiker voor het garneren van de Soefganiot
- 120 g jam
Benodigdheden
- Frituurpan
- Kom
- Keukenmixer (of sterke armspieren)
- Koekjessnijder (of groot glas)
Instructies
- Voeg in een kom lauw water en gist samen, en laat het vijf minuten staan tot het gaat ‘borrelen’.
- Voeg in de kom van een keukenmixer het water met gist, suiker, eieren, olie, zout, vanille en citroenschil toe. Meng goed.
- Voeg, terwijl de mixer draait, met behulp van deeghaken, langzaam de bloem toe. Kneed tot het deeg glad en elastisch is, zo’n 3 tot 5 minuten. Het deeg moet een beetje plakkerig zijn.
- Plaats het deeg in een geoliede kom, dek af met plasticfolie en laat het deeg 1 à 2 uur rijzen op het aanrecht tot het in omvang verdubbeld is.
- Rol het deeg voorzichtig uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van 10-15 mm. Snijd het deeg in rondjes met een koekjessnijder van 5 tot 7 cm diameter (dit kun je ook doen met een groot glas waarmee je het deeg uitsteekt. Verzamel de restjes deeg, rol ze opnieuw op en snijd ze opnieuw.
- Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier, dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
- Verhit de frituurpan tot 185°C. Bak de Soefganiot in partijen, ongeveer 3 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.
- Dep de Soefganiot voorzichtig droog met keukenpapier.
- Vul een plastic knijpfles of banketzak met de jam. Prik een gaatje in de bovenkant van de Soefganiot en injecteer ze vervolgens met ongeveer een theelepel jam.
- Bestrooi de Soefganiot met poedersuiker.