Sluiten

Zoeken.

Varen op de Dode Zee

Door Joanne Nihom - 

13 maart 2017

Copy-of-1קאפה-100-70-1024x576

Noam Bedein bij de Dode Zee. - Foto: Noam Bedein

Drijven in de Dode Zee. Een vast onderdeel van iedere Israëlreis. Dobberend, al dan niet met modder ingesmeerd. Met of zonder krant. Een klein avontuur en een heerlijk relaxte bezigheid. Er is sinds kort nog een andere manier om de mystieke wonderen van de Dode Zee te verkennen: per boot. Met Noam Bedein als gids, of ‘storyteller’ zoals hij zelf zegt.

Fotograferen en nieuws brengen is zijn lust en mijn leven. De afgelopen tien jaar liet hij de wereld het menselijk drama zien dat zich afspeelt in Sderot, een Israëlisch stadje op de grens met Gaza. Noam is nog steeds actief in Sderot, maar heeft zijn werkzaamheden wat uitgebreid. “Door het fotograferen van de Dode Zee kwam ik op een idee om tours te gaan organiseren in een overdekte boot (vanwege de sterke zon).

Origineel, eens wat anders en het is een groot succes. Iedere tour is weer anders. De gekristalliseerde zoutafzettingen veranderen steeds van vorm, geen dag zijn ze hetzelfde.”

De Dode Zee, in het Ivriet ‘Jam HaMelach’ (Zee van het zout) genoemd, is het laagst gelegen meer ter wereld. De concentratie zout is met 33 procent zo hoog, dat een mens er zonder moeite in blijft drijven. Het meer bevindt zich tussen de Jordaanvallei in het noorden, de bergen van Moab in het oosten, de Arava-vallei in het zuiden, en de bergen van Judea in het westen. De oppervlakte is 1020 km².

De Dode zee kent diverse hete bronnen en mineralen houdende modder. De zonnestralen en de lucht die je hier inademt zijn vol levenskracht. De Dode Zee ligt 417 meter onder de zeespiegel op het diepste punt van de aarde aan het zuideinde van het Jordaandal op de grens tussen Israël en Jordanië.

Helaas is de weldadige zee langzaamaan aan het verdwijnen, doordat er steeds minder water via de Jordaan naartoe stroomt en de natuurlijke verdamping de zee niet alleen uitzonderlijk zout maakt, maar ook langzaam uitdroogt.

» Voor een boottocht met Noam Bedein, dient u vooraf te reserveren. Bel 00972-54-5598977 of mail naar noam.bedein.smc@gmail.com

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda