Sluiten

Zoeken.

Tweede Kamerverkiezingen en Israël

Door Christenen voor Israël - 

11 maart 2021

tweedekamer

Volgende week mogen we in Nederland weer naar de stembus. De grote vraag is: op wie gaat u stemmen? Als Christenen voor Israël willen we onderzoeken wat de standpunten zijn van de diverse politieke partijen over Israël, en vooral: wat hebben ze in de afgelopen periode al dan niet betekend voor Israël? Wij zoeken het voor u uit, in een speciale livestream op donderdag 11 maart om 19.30 uur.

In de studio

Elkan van der Raaf is woordvoerder politiek bij het CIDI, en is als geen ander op de hoogte van het stemgedrag van de politieke partijen als het gaat om Israël of antisemitisme. Hij volgt de Haagse politiek, de beloftes en het stemgedrag van de partijen al jaren op de voet.

Riekelt Pasterkamp is freelance journalist en volgde de ChristenUnie een jaar lang achter de schermen. Door zijn jarenlange ervaring als journalist en commentator geeft hij een unieke inkijk hoe politieke besluitvorming tot stand komt, hoe compromissen gesloten worden en welke factoren daarbij meespelen.

Belangrijke thema’s
Thema’s die sowieso aan bod komen in onze verkiezingsspecial: de etikettering van producten uit Judea en Samaria; het toenemende antisemitisme en het stemgedrag van Nederland in de VN.

Doe mee
Op donderdag 11 maart om 19.30 uur zijn Riekelt Pasterkamp en Elkan van der Raaf onze studiogasten. We vertonen korte video’s waarin fractieleden van de drie christelijke partijen vertellen hoe zij zich inzetten voor Israël, en we bespreken het Israëlstandpunt van alle partijen die meedoen aan de verkiezingen. Maar ook u kunt meedoen! Heeft u vragen die u graag tijdens de uitzending behandeld wilt hebben? Dan kunt u deze live stellen in de chat.

Tijdens de Livestream op 11 maart worden alle partijen besproken. Wat staat er in hun verkiezingsprogramma over Israël, en wat hebben ze in de afgelopen periode al dan niet betekend voor Israël? Christenen voor Israël interviewde daarnaast ook politici van de drie christelijke partijen over hun standpunten met betrekking tot Israël. Deze interviews kunt u hieronder lezen.

Standpunten van de drie christelijke partijen

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter ChristenUnie

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter ChristenUnie

Wat heeft de CU in de afgelopen vier jaar voor Israël betekend?

“We hebben geknokt voor de positie van Israël, in een coalitie waarin heel verdeeld wordt gedacht over Israël en de Palestijnen. Die tegenstellingen liepen soms erg op. We hebben nergens zo intensief over gesproken als over de passage in het regeerakkoord over Israël en het Midden-Oosten. Voor ons is het belangrijk dat we de veilige grenzen van Israël verdedigen, vrienden zijn van Israël, investeren in het vredesproces en naast Israël staan in een regio die zo vijandig is.”

Wat heeft de CU de afgelopen vier jaar gedaan voor Israël? Wat lukte wel en wat niet?

“We hebben de Nederlandse bijdrage aan de Palestijnse Autoriteit verminderd, omdat het uitkeringen geeft aan terroristen die aanslagen hebben gepleegd op Israëli’s. Dat is een verschrikkelijk systeem: een premie op terreur, waar Nederland aan bijdroeg. Dat was ons al jaren een doorn in het oog. Nu is het gelukt om die directe afdracht aan de Palestijnse Autoriteit te doen vervallen.”

“Een bron van veel frustratie is het stemgedrag van Nederland in de VN. We hebben moties ingediend en gesteund waarin we zeiden: ‘Wees gebalanceerd, ga niet eenzijdig Israël veroordelen’. Dat wordt namelijk wel gedaan. We hebben voor en achter de schermen aan minister Blok gevraagd hoe dat in vredesnaam mogelijk is.”

Waarom heeft u niet met de vuist op tafel geslagen, en gezegd: tot hier en niet verder?

“Daar moet je voorzichtig mee zijn. Je kunt maar één keer de stekker eruit trekken. Je moet altijd proberen je invloed positief aan te wenden. Zo konden we bijvoorbeeld voorkomen dat Nederland een Palestijnse staat zou erkennen. Daar zijn we altijd vóór gaan liggen, want we vinden dat dat de uitkomst moet zijn van vredesonderhandelingen.”

“Ik maak mij zorgen om de perceptie van Israël in Nederland. Ik zie dat het verschuift en niet de goede kant op gaat. Met een vuist op tafel slaan, daarmee kun je soms dingen bereiken. Maar dat is niet de manier waarop je dat wil. Ik hoop dat er meer begrip en samenwerking komt.”

Wat gaat de CU betekenen voor Israël?

“Het Joodse volk en Israël hebben een speciale plek in het hart van God. In het hart van Zijn geschiedenis. Ik ben me daar iedere dag van bewust. Dat leidt er bij mij toe dat ik voorop wil gaan in de strijd tegen antisemitisme. Dat leidt er bij onze fractie toe dat we vrienden van Israël willen zijn. Dat doen we in een land dat lang niet altijd een vriend van Israël is. In een politieke context waarin soms sprake is van haat tegen Israël. Maar midden in die spannende context, hier in Den Haag, willen we vrienden van Israël zijn. We bidden voor de vrede van Jeruzalem, en ik wil alles doen wat ik kan om te zorgen dat er voor Israël een veilige plek is.”

Gert-Jan Segers | Foto: Eljee Bergwerff

Martijn van Helvert, kamerlid CDA

Martijn van Helvert, kamerlid CDA

Het viel me op dat er in het verkiezingsprogramma van het CDA niks over Israël staat. Hoe komt dat?

“Omdat we in principe onze houding daarop niet veranderen. In een verkiezingsprogramma zeg je: wat gaan we anders doen dan de vorige keer? Onze inzet blijft in die zin onverminderd groot om een goede relatie te houden met Israël. We hadden er wel iets in kunnen zetten als: ‘We gaan door op de goede weg’. Het CDA heeft een duidelijke koers om de relatie met Israël goed te houden, te verbeteren waar dat kan, meer handel te drijven, meer uitwisseling als het gaat om kennis en cultuur. Dat vinden we belangrijk.”

Anti-Israël stemming in de VN – Wat kan het CDA hieraan doen?

“Op de momenten dat we vinden dat Nederland te eenzijdig bijdraagt aan stemmingen in de VN, hebben wij daar schriftelijke vragen over gesteld. Het heeft geen zin om de ene na de andere resolutie in de VN uit te dragen over één specifiek land, terwijl er veel ellende is in de hele wereld. Als er constant alleen maar op Israël ingehakt wordt, vinden we dat niet vruchtbaar. Wat wij kunnen doen is via moties de regering sturen. Je ziet dat de minister daar soms naar luistert, en soms ook niet. En dan stellen we gewoon weer die vraag.”

Beschouwt u Judea en Samaria als bezet gebied?

“Conform de afspraken die in de VN zijn gemaakt, zijn het bezette gebieden. Dus die producten behoor je anders te etiketteren. Dat geldt niet alleen voor Israël, maar voor alle gebieden waarvan door de VN is bepaald dat ze bezet zijn. Ik twijfelde even bij je vraag of het bezet of betwist gebied is. Als je zegt ‘bezet’, weet je dat meteen een groep mensen heel boos is. Terwijl je het er juist over moet hebben in plaats van elkaar meteen in een hokje te drukken. Want dat is wat de situatie van onenigheid in stand houdt. Als we constant kiezen voor uitersten, dan kom je niet tot elkaar.”

Wat gaat het CDA de komende periode voor Israël betekenen?

“Het CDA gaat voor de Joodse gemeenschap in Nederland zorgen dat antisemitisme echt niet meer mogelijk is. Het is te gek voor woorden dat je in Nederland geen keppeltje meer durft te dragen. Dat kan niet waar zijn. Daarom pleit het CDA voor een nationaal coördinator antisemitisme, zodat we gecoördineerd kunnen kijken: waar gaat het mis? Er moet ook aandacht zijn in het onderwijs voor antisemitisme. Wat is er gebeurd, waar komt het vandaan en hoe kunnen we het bestrijden? Daarnaast moet er ook in de lerarenopleiding extra aandacht voor komen. Als het gaat om de situatie in Israël zal het CDA alles doen om te zorgen dat Nederland een rol gaat spelen in de Israëlisch-Palestijnse verbroedering. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen in Israël, Jood of Palestijn, uiteindelijk vrede wil. Daar moeten we naartoe werken”.

Martijn van Helvert | Foto: CDA

Kees van der Staaij, fractievoorzitter SGP

Kees van der Staaij, fractievoorzitter SGP

Wat heeft de SGP de afgelopen vier jaar gedaan ten opzichte van Israël, wat lukte wel en wat niet?

“Wij hebben steeds voor Israël op de bres gestaan in debatten, als Israël eenzijdig voor het gerecht werd gedaagd door de internationale politiek. We hebben een motie ingediend tegen deze eenzijdige beoordeling van Israël, die is aangenomen. We hebben ook een motie ingediend om geïnformeerd te worden welke resoluties van de VN nog gaan komen, zodat we erop kunnen anticiperen als Kamer. Daarnaast hebben we Israël bezocht met andere politici, internationale afstemming gezocht op bijeenkomsten, en schriftelijke vragen gesteld. Ook de etiketteringskwestie is een speerpunt voor ons. We hebben protest aangetekend tegen het feit dat op de etiketten moet staan dat het product uit de betwiste gebieden komt.”

Denkt u dat het antisemitisme toeneemt?

“De grens tussen antizionisme en antisemitisme vervaagt. Antisemitisme wordt steeds meer zichtbaar, het wordt steeds openlijker gepropageerd door sociale media. Ik geloof dat de diepste achtergrond van antisemitisme en anti-Israëlhaat, haat tegen de God van Israël is. Het blijft een hardnekkig gevaar waar we steeds tegen moeten optreden.”

Eind januari werd geconstateerd dat de nieuwe Palestijnse schoolboeken voor de zoveelste keer haatzaaiend en antisemitisch zijn. Hoe is dat te stoppen?

Het is een zaak van lange adem om steeds weer dit soort acties, en degenen die daarvoor verantwoordelijk, zijn voor het voetlicht te brengen. Het Europese geld dat ermee gemoeid is, is een aanknopingspunt om een kritisch gesprek aan te gaan. Van nederzettingen wordt een enorm probleem gemaakt, maar van het haatzaaien hoor ik op alle fronten bitter weinig.”

Het meest verontrustende voor Israël op dit moment is dat president Biden de Iraanse deal eventueel terugdraait. Wat vindt u daarvan?

“We hebben al een motie ingediend - die een Kamermeerderheid - kreeg om veel sterkere afspraken te maken met Iran over het uitbreiden van het raketprogramma en over het stoppen van de nucleaire ontwikkeling, maar ook over het financieren van terreurorganisaties. Voor ons hoort dat bij elkaar. Dus geen vrijblijvende afspraken die niet waterdicht zijn en zonder voldoende waarborgen, want dan heeft Iran vrij spel. Bij de eerste deal werd het raketprogramma ongemoeid gelaten. Het is één van de grootste bedreigingen voor Israël.”

Wat kunt u doen aan de BDS?

“Wij willen bevorderen dat de BDS-beweging internationaal illegaal verklaard wordt. Subsidies hiervoor moeten stoppen, en de VN-lijst van bedrijven in betwiste gebieden moet verdwijnen.”

Waarom is Israël belangrijk voor de SGP?

“We weten ons diep verbonden met Israël als het land van de Bijbel en het volk van God. Die verbondenheid met Israël en met het volk willen wij ook politiek vertalen door achter de staat Israël te staan en op te komen voor de belangen daarvan.”

Wat zijn de speerpunten van de SGP voor de komende tijd?

“Israëls veiligheid proberen te waarborgen, met name wat betreft Iran; Bewegingen bestrijden die de legitimiteit van Israël ondermijnen; Antisemitismebestrijding; Samenwerking op het gebied van handel, defensie, bedrijfsleven, cultuur, waterbeheer en innovatie. Rechtvaardige behandeling van Israël door de EU. Israël is een democratische rechtsstaat en inspirerend in vele opzichten, waar zelfs de woestijn tot bloei komt. Dus kort gezegd: de banden met Israël worden verder aangehaald.”

Kees van der Staaij | Foto: SGP

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda