Sluiten

Zoeken.

Sneeuw in Jeruzalem?!

Door Julia - 

16 januari 2019

Sneeuw-verkeersbord

Sneeuw in Gush Etzion, buiten Jeruzalem, 26 januari 2016. - Foto: Nati Shohat/Flash90

De spanning stijgt in Jeruzalem. Zal het nu dan toch echt gaan sneeuwen? Al enkele weken hopen de bewoners en dan vooral de kinderen op sneeuw in Jeruzalem. Vorig jaar heeft het niet gesneeuwd dus dit jaar moet het toch echt gebeuren.

De Israëlische weerdienst voorspelt sneeuw, maar het weer is hier nogal wisselend. De ene dag vries je weg terwijl de dag erop de zon volop schijnt en je absoluut geen sjaal nodig hebt. Dus de grote vraag is: Gaat het nu dan toch echt sneeuwen in Jeruzalem? ‘Mijn kinderen nemen de vraag om sneeuw mee in hun dagelijkse gebed,’ vertelt een collega mij. Een andere collega hoopt dat ze ingesneeuwd raakt zodat het niet lukt om op het werk te verschijnen. Het gesprek van de dag is het weer. Het is een bijzondere gewaarwording hoe er in Israël wordt gereageerd op de verwachting van sneeuw en zelfs op regen. Laten we beginnen bij regen, dan begrijp je misschien beter hoe er wordt gereageerd op sneeuw! Mensen in Israël raken van slag bij veel regen; bussen rijden niet op tijd, sommige winkels gaan eerder dicht of helemaal niet open, afspraken worden afgezegd, ‘Noordpoolkleren’ worden tevoorschijn gehaald en het gesprek van de dag is het weer.

Noordpoolkleren’ worden tevoorschijn gehaald en het gesprek van de dag is het weer.

Hij vertelt mij lachend dat zijn collega’s een belangrijke afspraak met een groot bedrijf hebben afgezegd vanwege de verwachte regen voor morgen. Ze weten niet zeker of ze dan wel naar het werk willen komen. Vol verbazing hoor ik dit aan en antwoord dat als wij dat in Nederland zouden doen we dan beter helemaal geen afspraken meer kunnen maken, zoveel regent het daar. Wij Nederlanders zijn gewend aan regenachtig weer en het is bijzonder om te zien hoe de Israëliërs hiermee omgaan.

Nu je begrijpt hoe er wordt gereageerd op regen kun je je voorstellen wat sneeuw voor impact zal hebben. Drie jaar geleden was er sprake van veel sneeuw in Jeruzalem. Mijn collega’s vertelden dat zij toen drie dagen vast hebben gezeten in het gebouw.


Mijn collega’s vertelden dat zij toen drie dagen vast hebben gezeten in het gebouw.

Met de werknemers die op het moment van de sneeuwstorm aanwezig waren in het gebouw is er toen drie dagen achter elkaar gezorgd voor de kinderen in Aleh. Naar huis gaan was geen optie en wisseling van werknemers was onmogelijk. De nu verwachte sneeuw doet de spanning dan ook stijgen onder de bewoners in Jeruzalem.


Een vriend van mij maakte een interessante opmerking over de Israëliërs:‘Tot in de puntjes zijn wij voorbereid op oorlog. Al vliegen de raketten je om de oren, het leven gaat door! Maar gaat het sneeuwen dan is iedereen in rep en roer! Wij zijn een bijzonder volk,’ zegt hij lachend.

Julia_avatar

De auteur

Julia

Julia woont en werkt in Jeruzalem. Bij Aleh zet zij zich in voor de beste zorg voor meervoudig gehandicapte kinderen. Voor cvi.nl schrijft ze over haar werk bij Aleh, maar...

Doneren
Abonneren
Agenda