Sluiten

Zoeken.

Sensationele archeologische vondst aan het Meer van Galilea

Door Yochanan Visser - 

13 december 2021

Archeologische vondst Magdala israel2

De 'Migdal Steen', waarop de zevenarmige menora staat afgebeeld.

Het gebeurt regelmatig dat er in Israël archeologische vondsten worden gedaan. Echter, het opgraven van twee van de oudste synagogen in het noorden van Israël, nauwelijks een kilometer van elkaar verwijderd, is zelfs voor Israëlische begrippen sensationeel.

Migdal en Magdala

Ongeveer zes kilometer ten noorden van de stad Tiberias aan het meer van Galilea, Kinneret in het Hebreeuws, ligt de plaats Migdal aan de voet van de berg Arbel. Migdal werd in 1910 gesticht, nadat in 1908 een groep Duitse Katholieken zich er wilden vestigden. De groep Europese christenen was er zeker van dat de grond waarop later de huidige plaats werd gebouwd de ruïnes bevatte van het antieke Magdala, Aramees voor Migdal. Volgens de christelijke overlevering was Magdala de woonplaats van Maria Magdalena. Ook predikte Jezus in Magdala.

De Duitse Katholieken gaven al snel hun plan op om een nederzetting te vestigen aan de voet van de berg Arbel. Dat had te maken met de extreme hitte en de malariamuggen die het leven in het gebied vrijwel onmogelijk maakten.

Vanaf 2010 begonnen Russische Zionisten grond op te kopen in het gebied waar Migdal nu is gevestigd en bouwden een boerderij die zij de naam Achoezat Moskva gaven, in het Nederlands: Landgoed Moskou. In 1922 had Migdal al 51 inwoners. De meesten van hen waren moslims, die in het aan Migdal grenzende dorp al-Majdal woonden.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 verlieten de moslims hun dorp aan de oever van het Meer van Galilea en de meeste huizen werden verwoest. Het terrein bleef braak liggen na deze oorlog die de stichting van de staat Israël inluidde.

Ontdekking van het antieke Magdala

Vanaf 1971 kwamen er veranderingen op gang die uiteindelijk leidden tot de ontdekking van de ruïnes van het antieke Magdala. Een deel van de grond waarop Magdala ooit stond werd verkocht aan christelijke organisaties. Zij wilden er een nieuw bedevaartoord bouwen en later een hotel. Een ander deel van de grond werd later gekocht door de Arabische zakenman Saleh Dabah, die er een klein winkelcentrum en een grote supermarkt bouwde. Er zijn verder in het centrum vier restaurants en vlakbij werden er tot nu toe drie hotels gebouwd.

De archeologische vondsten maken duidelijk dat Magdala een overwegend Joods dorp was, totdat het door de Romeinen werd verwoest.

De christelijke organisaties moesten eerst aan fondswerving doen voordat zij hun plannen konden realiseren, maar begonnen in de tussentijd op kleine schaal met opgravingen. Het duurde echter tot 2006 voordat de echte grote opgravingen begonnen voorafgaand aan de bouw van het spiritueel centrum. Die opgravingen zijn in Israёl bij wet verplicht bij ieder nieuw bouw- of infrastructuurproject.

De Israëlische Antiquiteiten Autoriteiten leidden de opgravingen. Al snel werden er sensationele ontdekkingen gedaan die duidelijk maakten dat Magdala een overwegend Joods dorp was, totdat het door de Romeinen werd verwoest. Het eerste bewijs daarvoor was de ontdekking van rituele baden (Mikva’ot) in de verwoeste huizen. Deze rituele baden vindt men tot de dag van vandaag de dag in iedere religieuze Joodse gemeenschap en stellen de Joden in staat om rituele reinheid te bewaren.

Bij latere opgravingen in 2009 en 2013 werden andere zeer unieke vondsten gedaan, waaronder de oudste synagoge in Galilea en de zogenaamde ‘Migdal Steen’. Deze enorme steen had een inscriptie van de menora, de zevenarmige kandelaar die ook in de Tempel stond. Het was de eerste inscriptie van een menora die buiten Jeruzalem werd aangetroffen. De steen werd gevonden in de opgegraven synagoge en was waarschijnlijk de voet van de ‘bima’. Een bima is de tafel waarop de Thorarollen worden geplaatst voordat het wekelijkse gedeelte wordt gelezen.

(tekst gaat onder de foto verder)

De vondst van de eerste synagoge in het antieke Magdala.

De sensationele vondst laat zien dat het antieke Migdal een grotere omvang had dan aanvankelijk werd aangenomen. Dit maakt nu een drastische wijziging van het oorspronkelijke constructieplan voor de rotonde noodzakelijk.

De burgemeester van Migdal schreef in een Facebookbericht dat hij blij en vereerd was dat Migdal er nu een nieuwe bezienswaardigheid bij zal krijgen. Ook zei hij dat er de komende dagen gesprekken zullen plaatsvinden over de exploitatie van de nieuwe trekpleister aan het Meer van Galilea.

Migdal heeft vandaag de dag meer dan tweeduizend inwoners en is populair bij Israёlische toeristen. Zij huren er zogenaamde tzimmerim: appartementen met jacuzzi’s. De buitenlandse toeristen, die al sinds het begin van de coronacrisis niet meer naar Israёl komen, kunnen nu kiezen uit vijf hotels, inclusief één op Kibboets Ginosar aan het Meer van Galilea. Alfassi denkt dat de nieuwe archeologische attractie Migdal tot een van het meest gewilde woonplaatsen in Noord-Israël zal maken.

Boeken en bijbel-

studiematerialen

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda