Sluiten

Zoeken.

Rosh Hanikra

Door Joanne Nihom - 

24 juli 2017

14301597350_e533186971_k-1024x693

Rosh Hanikra. - Foto: Itamar Grinberg / Israëlisch bureau voor Toerisme

In het noorden van Israël, zo’n tien kilometer van Akko, tegen de grens van Libanon, bevinden zich de grotten van Rosh Hanikra. De moeite waard om te bezoeken. Allereerst voor het uitzicht over de azuurblauwe zee en de mooie witte stranden. Maar ook, en vooral, om de grotten.

Met een kabelbaan ga je naar beneden de grotten in. Via een aangegeven route loopt u er door heen. Al vele malen ben ik er geweest, iedere keer fascineert het me weer. Het geluid van de golven, de mysterie die er vanuit gaat. Alsof de rotsen een verhaal vertellen. Ook de kleuren van het water en de grotten, steeds weer anders. Vaak is het stuk waar je loopt nat door de golven, dus wees voorzichtig.

Eenmaal weer buiten markeert een afgesloten tunnel de plek waar eens de oude spoorweg liep die Israël met Libanon verbond. De trein die over dit spoor reed had zijn beginpunt in de Egyptische stad Caïro en reed vervolgens via Tel Aviv en Haifa naar de Libanese stad Beiroet. Hier sloot deze trein aan op de beroemde Oriënt Express. De grotten danken hun bestaan aan de eroderende kracht van de aanstormende golven. De witte kalkrotsen – krijtrotsen – die de grens met het water vormen worden de ‘Trappen van Tyrus’ (Sul am Tsor) genoemd.

Een 10 minuten durende licht-en-geluid show informeert u over de geschiedenis van de grotten van Rosh Hanikra.’s Zomers iedere dag geopend van 8.30 tot 18.00 uur.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda