Sluiten

Zoeken.

Pesach

Door Joanne Nihom - 

3 april 2015

Web_F070314HA06-1024x683

Ethiopisch-Joodse immigranten tijdens een Seidermaaltijd in een integratiecentrum in Israël. - Foto: Haim Azulay/Flash90

Vanavond begint Pesach, Joods Pasen, een feest vol symboliek. Het gaat over onderdrukking en vrijheid. Over spirituele en lichamelijke vrijheid.

Voordat Pesach begint, maak je je hele huis schoon. Alles wat brood is of daarop lijkt, moet weg. In brood zit gist om het deeg te laten rijzen. Aangezien de Joden, toen zij snel uit Egypte moesten vluchten, geen tijd hadden om hun brood te laten rijzen, namen zij platte, ongerezen broden mee: matzes.

Het ontroerde me. Twee zo verschillende culturen, zo ongelofelijk ver weg van elkaar vandaan… en toch is daar die band

Die matzes worden tijdens Pesach gegeten ter herinnering aan de uittocht uit Egypte. Op seideravond, de eerste avond Pesach, komen familie en vrienden bij elkaar, om tijdens een bijzondere maaltijd te zingen, gebeden te zeggen en te luisteren naar het verhaal over de uittocht uit Egypte.

Jaren geleden bezocht ik een opvangcentrum voor Ethiopische Joden. Zij waren toen net uit Ethiopië in Israël aangekomen. Ze kwamen uit de bushbush en veel wat voor ons gewoon is, kenden zij niet. Zoals bijvoorbeeld een toilet, ze dachten, zo vertelden de begeleiders me, dat dat een bak was om zuur in te maken.

Toen ik het centrum bezocht was het een paar dagen voor Pesach en ze waren de gebeden die we op seideravond zingen aan het oefenen. Ik kon mijn oren niet geloven. Het waren dezelfde melodieën als die wij thuis zingen. Het ontroerde me. Twee zo verschillende culturen, zo ongelofelijk ver weg van elkaar vandaan… en toch is daar die band, die soms onzichtbare band, die het Joodse Volk zo sterk maakt.

Pesach … onderdrukking en vrijheid, hoe actueel.

Over Pesach maakte Esther Weissman – Erwteman van www.ikweetwatjeeet.eu een prachte presentatie.

Foto: Ethiopisch-Joodse immigranten vieren Pesach. | Foto: Flash90

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda