Sluiten

Zoeken.

Passiebloem

Door Joanne Nihom - 

18 juni 2016

F090620AS04

- Foto: Flash90

Het is zomer. Lekker warm, tussen de dertig en veertig graden. In onze tuin is het een groot feest. De lycheeboom bracht dit jaar meer dan honderd kilo vruchten op. We blijven uitdelen. De mangoboom hangt helemaal krom van het fruit. En ook ons passievruchtboom hangt vol. Als het fruit ‘rijp’ is, valt het. Ik heb al wat geraapt en oh wat is de vrucht heerlijk zoet. Het fruit groeit aan een grote klimplant die tot vijftien meter hoog kan groeien. De dunnere en dikke takjes hechten zich overal omheen. De plant groeit en groeit en groeit, maar wordt slechts een jaar of vijf. Op de bladstelen of op de stengels kunnen kleine, langwerpige gele structuurtjes voorkomen die op vlindereitjes lijken.

Exotische schoonheden.

Vlinders die deze nep-eitjes waarnemen zullen op de plant geen eitjes leggen. Op deze manier voorkomt de passiebloem dat ie opgegeten wordt door de rupsen. In de oksels van de bladeren ontspruiten de bloemen. Exotische schoonheden. Fascinerend om naar te kijken. Ze stralen passie uit. Maar helaas leeft de bloem maar één dag. Na bestuiving groeit uit het vruchtbeginsel een rondvormige vrucht met een harde schil (niet eetbaar), die na enige tijd verschrompelt als een oud vrouwtje of mannetje. Eerst is de schil groen, dan geel en uiteindelijk paars en dan valt ie op de grond. Recepten te over waar je het passiefruit in kan verwerken, maar mijn voorkeur gaat uit naar het uitlepelen van het gele vruchtvlees en de zwarte eetbare pitjes. Smullen.

Bijzonder weetje
Op internet vond ik een leuk weetje en of het wel of niet waar is, het is een mooie uitleg voor de naam van deze bijzondere plant.
De eerste Spaanse missionarissen vonden in Zuid-Amerika een klimmende plant die voor hen een duidelijke rechtvaardiging van hun bekeringswerk leek. Vooral in de structuur van de bloem lazen zij een diepere betekenis. De vijf kelkbladen en de vijf kroonbladen waren een verwijzing naar tien apostelen, Judas en Petrus niet meegeteld. De vijf meeldraden stonden symbool voor de wonden van Christus en de drie stijlen van de stamper leken op de spijkers waarmee Christus aan het kruis genageld werd. De dubbele bijkroon, zichtbaar als een ring van puntige uitsteeksels in de bloem, verwees naar de doornenkroon. De ranken waarmee de plant klimt, leken op zwepen en de handvormige bladeren waren de grijpende handen van de soldaten die om Zijn bezittingen dobbelden. Het geheel verbeeldde de dood van Christus en zo werd de plant passiebloem genoemd, Passiflora in het Latijn.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda