Nucleaire impasse met Iran bron van zorg voor Israël
Door Yochanan Visser -
17 december 2021
Iran blijft zich gedragen alsof het onoverwinnelijk is in de nucleaire impasse met het Westen. Tegelijkertijd blijft de Islamitische Republiek Israël provoceren en lanceerde nieuwe cyberaanvallen op overheidsinstellingen in Israël. Deze week bedreigde Iran verder de Joodse staat openlijk met raketaanvallen wanneer Israёl “slechts één verkeerde zet” doet.
Zelfs de Europese Unie geeft toe dat de hernieuwde nucleaire onderhandelingen in Wenen nergens toe zullen leiden. Deze onderhandelingen zijn tussen de resterende deelnemers aan het gezamenlijke alomvattende actieplan (JCPOA), de historische nucleaire overeenkomst van 2015 met Iran. Afgelopen dinsdag gaf de EU een verklaring uit waarin stond dat men "snel het einde van de weg zal bereiken" in de inspanningen om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen.
"De voortdurende nucleaire escalatie van Iran betekent dat we snel het einde van de weg bereiken", zei Nicolas de Riviere, de Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Hij voegde eraan toe dat dit eigenlijk een gezamenlijke verklaring was van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. “We naderen het punt waarop de escalatie van Iran in zijn nucleaire programma de JCPOA volledig zal hebben uitgehold”, voegde de Franse VN-ambassadeur eraan toe.
De drie Europese landen maken nog steeds deel uit van het JCPOA. Hun gezamenlijke verklaring maakt duidelijk dat die landen niet langer geloven dat het mogelijk zal zijn om een compromis met Iran te bereiken. Ze hebben echter geen geloofwaardig alternatief militair plan klaar voor het geval de besprekingen in Wenen mislukken.
Iran als slachtoffer
Iran van zijn kant portretteert zichzelf als een slachtoffer van de voormalige Amerikaanse president Trump. Trump besloot in 2018 de JCPOA te verlaten en legde een reeks bijtende sancties op aan de Islamitische Republiek. Iran besloot vervolgens om zijn nucleaire programma te escaleren en begon uranium te verrijken tot een niveau van zestig procent. Door dit te doen, onthulde Iran wat het echte doel van dit programma is, aangezien er geen civiel gebruik is voor uranium verrijkt tot 60 procent.
Ali Bagheri Kani, de belangrijkste nucleaire onderhandelaar van Iran, beschuldigt de westerse deelnemers aan het JCPOA ervan zich over te geven aan een spel van elkaar te blameren. Hij houdt vol dat zijn land "constructief en flexibel werkt om de hiaten te verkleinen". “Diplomatie is tweerichtingsverkeer. Als er een echte wil is om het wangedrag van ‘de dader’ te corrigeren, zal de weg naar een snelle, goede deal worden geplaveid”, beweerde Kani, verwijzend naar de VS. De waarheid is echter dat Iran alleen naar Wenen kwam om de onmiddellijke opheffing van alle opgelegde sancties te eisen.
Vooruitgang in Wenen?
Iran beweert nu dat er vooruitgang is geboekt nadat het toestemming gaf aan het Internationale Atoom Agentschap (IAEA) om nieuwe camera’s te plaatsen in de Karaj centrifuge fabriek. Deze camera’s waren onklaar geraakt nadat de Israёlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad Karaj had gesaboteerd. Iran staat nu de IAEA toe om nieuwe camera’s te plaatsen, maar wil geen toegang geven tot de beelden die worden geregistreerd.
De Verenigde Staten blijven ondertussen geloven dat onderhandelingen met Iran de beste manier is om de nucleaire impasse op te lossen. De VS hebben ondertussen nog steeds geen geloofwaardig plan B voor het geval de besprekingen in Wenen niets opleveren. De regering Biden zegt dat het "verschillende opties" afweegt, maar dat lijkt de militaire optie niet te omvatten. Dit ondanks het feit dat het Witte Huis nu beweert dat men het Pentagon twee maanden geleden heeft gevraagd de mogelijkheid van militaire actie tegen Iran te onderzoeken.
De Verenigde Staten blijven geloven dat onderhandelingen met Iran de beste manier is om de nucleaire impasse op te lossen.
Als hij het heeft over "verschillende opties", zegt president Biden eigenlijk dat hij geen sancties zal opheffen of zelfs nieuwe sancties zal invoeren. Sancties zijn echter vruchteloos gebleken, aangezien Iran altijd nieuwe manieren heeft gevonden om zijn nucleaire activiteiten te blijven financieren.
Spanningen tussen de VS en Israël
Het beleid van de regering Biden met betrekking tot Iran heeft nu geleid tot spanningen met de Israëlische regering. Dit is voor het eerst sinds Naftali Bennett afgelopen juni werd beëdigd als de nieuwe premier van Israël. Volgens The New York Times had Bennett twee weken geleden een zeer gespannen telefoongesprek over Iran met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Door het gesprek raakten beide partijen gefrustreerd, zeggen ingewijden.
Na het telefoongesprek, waarin de Israëlische premier Iran beschuldigde van chantage van de VS met de uraniumverrijking, stuurde Bennett Mossad-chef David Barnea en Minister van Defensie Benny Gantz naar Washington. Dit werd gedaan om met de Amerikanen nieuwe inlichtingen te delen. Deze inlichtingen gingen over de voortgang van Iran op het gebied van uraniumverrijking. Ze gingen ook over de meest recente activiteiten van de wapengroep in het nucleaire programma van Iran.
Het bezoek van Barnea en Gantz kwam nadat Amerikaanse functionarissen beweerden dat Israëls herhaalde sabotage van de nucleaire sites van Iran het tegenover gestelde effect hadden bewerkstelligd. Het zou de Iraniërs alleen maar hebben aangemoedigd om de nucleaire voorzieningen te reconstrueren met meer geavanceerde apparatuur. Bennett vreest naar verluidt dat zodra de VS weer toetreden tot het JCPOA, de regering Biden zal eisen dat er een einde komt aan de sabotageactiviteiten van de Mossad tegen de nucleaire installaties van Iran.
CIA-directeur William J. Burns lijkt de zorgen van Israël te delen over het grote spel met Iran in Wenen. Burns denkt dat het bedoeld is om slechts meer vooruitgang te boeken in het nu 34 jaar oude nucleaire programma van de Islamitische Republiek. Zowel Burns als Biden geloven echter dat Iran nog steeds geen beslissing heeft genomen om zijn nucleaire programma te gebruiken om een kernwapen te produceren. Dit terwijl Israël er zeker van is dat het enige doel van de Iraanse nucleaire onderneming is om kernwapens te produceren.
Israël is er zeker van dat Iran als enige doel het produceren van kernwapens heeft.
Het enige wat men hoeft te doen om de zorgen van Israël te delen, is om de aard en omvang van het nucleaire programma van Iran en zijn raketontwikkelingsactiviteiten te beschouwen. Iran heeft nu duizenden centrifuges, waaronder de nieuwste generatie die uranium veel sneller kan verrijken dan de oude P-1-centrifuges die oorspronkelijk uit Pakistan kwamen.
Ondergrondse raketsilo’s
Iran heeft verder ondergrondse nucleaire faciliteiten gebouwd en een grote ondergrondse raketfaciliteit. Deze bleef geheim totdat Israël het bestaan ervan onthulde eerder dit jaar. In die faciliteit heeft Iran langeafstandsraketten die gemakkelijk Israël kunnen bereiken. Een luchtaanval op de ondergrondse raketstad lijkt zinloos. Dit omdat de Iraniërs in het geheim versterkingen hebben geconstrueerd die de faciliteit beschermen tegen een dergelijke aanval.
De afgelopen maanden hebben westerse satellieten bovendien verdachte operaties gelokaliseerd in een bergachtig gebied vlakbij de Kataran basis voor ballistische raketten in de provincie Kremenchi. De beelddecoders lokaliseerden het uitgraven van tunnels en van funderingen voor gebouwen. De beelden van de decoders lieten geen ruimte voor twijfel. Volgens Amerikaanse bronnen is deze basis een potentieel startpunt voor de lancering van ballistische raketten op Israël, de Golfstaten en Europa, meldde de Hebreeuwstalige N12-nieuwssite eerder deze week.
Naar verluidt werkt de Islamitische Republiek nu ook aan de ontwikkeling van zogenaamde ICBM's, intercontinentale ballistische raketten die de VS en heel Europa kunnen bereiken.
Vernietiging van Israël
De vernietiging van Israël blijft het belangrijkste doel van Iran. Dit werd twee dagen voordat de huidige onderhandelingen in Wenen begonnen, herhaald door een woordvoerder van het leger van Iran. Deze woordvoerder, brigadegeneraal Abolfazl Shekarchi, zei tegen het Iran Studenten Nieuws Agentschap (ISNA) het volgende over Israël: “De vernietiging van Israël is het grootste ideaal en het grootste doel dat we nastreven". Deze week maakte de door het regime gecontroleerde krant Teheran Times verder duidelijk dat Iran een duidelijk plan beschikbaar heeft voor dit grootste ideaal en doel.
Het belangrijkste doel en het grootste ideaal van Iran is de vernietiging van Israël.
Op de voorpagina publiceerde Teheran Times een kaart met daarop alle geselecteerde doelen in de Joodse staat voor raketaanvallen. De aanvallen zouden worden uitgevoerd in het geval Israël een verkeerde zet zou doen, meldde de krant. Tegelijkertijd werd bekend dat Iran zich voorbereidde om een ballistische raket met een satelliet te lanceren richting de ruimte. Dit type raket maakt ook de montage van een kernkop mogelijk en heeft een bereik van 2.000 kilometer, genoeg om heel Israël te bereiken.
Aanpassing strategieën
Israël heeft nu zijn strategieën aangepast tegen het nucleaire programma van Iran en de oorlogszuchtige activiteiten van Irans bondgenoten in het Midden-Oosten. Ten eerste ontving het Israëlische leger nog eens 1,3 miljard euro in verband met de voorbereidingen voor een aanval op het nucleaire programma van Iran. Israël heeft verder de VS gevraagd om de snelle levering van tankervliegtuigen die de luchtmacht nodig heeft om een militaire actie tegen Iran uit te voeren. De regering Biden heeft de versnelde levering echter geweigerd.
Ten tweede zal Israël nu gaan reageren op aanvallen van Iranese partners zoals Hezbollah met sabotageacties binnen Iran. Dit zal het werk worden van de Mossad die permanent aanwezig is in de Islamitische Republiek en in aangrenzende landen zoals Azerbeidzjan.