Nieuwe coronavariant zorgt voor onrust in Israël
Door Yochanan Visser -
13 januari 2022
Israël was lange tijd koploper in de strijd tegen het coronavirus. Nu lijkt het er echter op dat de Joodse staat in de gevarenzone terecht is gekomen met meer dan 40.000 nieuwe gevallen per dag. Sommige waarnemers zeggen nu dat de huidige golf met het Omicronvirus maar behandeld moet worden als een gewone griep. Dit zou tot miljoenen nieuwe gevallen kunnen leiden, maar ook tot groepsimmuniteit.
In Israël is er een nieuwe coronagolf gaande. Afgelopen maandag werden er bijna 38.000 nieuwe gevallen gemeld en 41.000 op dinsdag. Dit op een bevolking van 9,5 miljoen. Dat waren nieuwe records sinds het begin van de pandemie. Het aantal ernstig zieke mensen is in een week tijd ook meer dan verdubbeld. Er zijn nu bijna 250 Israëli’s die verpleegd worden op speciale corona-afdelingen van ziekenhuizen. Het aantal doden in Israël (8.273) loopt ook op, maar veel langzamer dan men zou verwachten. Dat heeft te maken met het feit dat de Omicronvariant niet de longen infecteert van de zieken.
Gevolgen
Economie
De verwachtingen, die worden gedeeld door de regering, zijn dat binnenkort nog veel meer Israëli’s positief zullen worden getest voor corona. Dat kan betekenen dat de economie opnieuw tot stilstand komt, net als bij de voorgaande lockdowns. Deze situatie zal Israël iedere drie weken 575 miljoen euro kosten volgens Amir Yaron, het hoofd van de Centrale Bank. Deze zware slag zal komen op een moment dat de economie juist snel aan het groeien was (7 procent vorig jaar) en zal worden veroorzaakt door afnemende consumptie en een tekort aan arbeidskracht.
Employees zullen niet kunnen werken vanwege de symptomen van het coronavirus of vanwege het feit dat mensen in quarantaine zijn, zegt Yaron. Hij voegde er aan toe dat de Israëlische economie momenteel nog geen grootschalige schade heeft opgelopen door de nieuwe golf besmettingen, maar dat de regering zich op een dergelijk scenario moet gaan voorbereiden.
De Israëlische economie heeft momenteel nog geen grootschalige schade opgelopen.
Avigdor Liberman, de Israëlische Minister van Financiën, zegt echter dat de bedrijven in Israël in een goede positie verkeren. Hij denkt dat er geen geld moet worden vrijgemaakt om hen te helpen. Dit veroorzaakte grote woede bij ondernemers. Zij vinden dat Liberman geen idee heeft van de oplopende problemen. Liberman raakte eerder in opspraak toen hij botweg zei dat mensen die als toeristengidsen werken maar een andere baan moesten gaan zoeken.
Op dinsdagavond hield premier Naftali Bennett echter een persconferentie waarin hij toezegde dat de regering de salarissen van werknemers die in quarantaine verblijven, zal doorbetalen tot een maximum van 75 procent. Zelfstandigen zullen voor het eerst ook recht hebben op een uitkering van iets meer dan 130 euro per dag wanneer zij in quarantaine verblijven.
Veiligheid
Het Omnicronvirus veroorzaakt ook problemen in het Israëlische leger (IDF), waar nu meer dan 7.300 soldaten en officieren besmet zijn geraakt. De IDF heeft nu besloten om reservisten voorlopig niet op te roepen voor trainingen. Ook wil het leger dat soldaten die in quarantaine moeten niet de basis waar zij zijn gestationeerd mogen verlaten om naar huis te gaan.
Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, gaf op maandag toe dat de regering Bennett bepaalde fouten heeft gemaakt in de behandeling van het virus. Lapid zit nu zelf thuis in quarantaine nadat hij in contact was gekomen met iemand die door het virus besmet was geraakt. Verder zijn er al een aantal leden van het Israëlische parlement besmet geraakt en hun quarantaine zou politieke gevolgen kunnen hebbe. Dit omdat de regering Bennett-Lapid slechts een meerderheid heeft van één zetel.
De IDF heeft besloten om reservisten voorlopig niet op te roepen voor trainingen.
In Israël zijn tot nu toe slechts vreedzame demonstraties gehouden tegen het regeringsbeleid als het gaat over de coronacrisis. Ernstig geweld zoals we dat in Europa zagen over de onvrede met het beleid van regeringen daar, is in Israël vrijwel uitgesloten.
Toerisme
Intussen blijven de buitenlandse toeristen weg. Dit ondanks het feit dat vorige week werd besloten om de grenzen van Israël weer te openen voor hen. Op KAN 11 TV was op dinsdag een reportage te zien over de christelijke pelgrimsoorden Nazareth en het Meer van Galilea. In die reportage kwamen geestelijken in deze pelgrimsoorden aan het woord. Zij vertelden dat het al twee jaar doodstil is en dat honderden werknemers zijn ontslagen of met ‘ziekteverlof’ thuis zitten.
De verwachting is echter dat wanneer de Omicrongolf over is dat vooral christelijke toeristen weer snel naar Israël zullen komen.