Sluiten

Zoeken.

Laatste ontwikkelingen in de schaduwoorlog tussen Iran en Israël

Door Yochanan Visser - 

9 november 2021

Laatste ontwikkelingen in de schaduwoorlog tussen iran en israel

Iran hield een grote militaire oefening, gericht op Israël. Foto: Reuters

Iran blijft in het nieuws in Israël en dat is terecht. Er vinden allerlei gebeurtenissen plaats die erop wijzen dat Iran zich voorbereidt op een oorlog die niemand in de Joodse staat wil.

Grote militaire oefening

Op zondagavond zond de Israëlische tv-zender KAN 11 een reportage uit. Deze ging over een grote oefening van de verzamelde strijdkrachten van Iran. Deze oefening, genaamd Zulfikar 1400, begon op zondagmorgen en was duidelijk gericht op oorlog met Israël. Dat maakte een grote Israëlische vlag die op een berghelling was opgehangen terwijl tanks voorbijreden, duidelijk. Zulfikar 1400 is een gezamenlijke oefening van de Iranese marine, de luchtmacht en Islamitische Revolutionaire Garde (IRG).

In de KAN-reportage was te zien hoe Iranese soldaten luchtlandingen uitvoerden en hoe gevechtsvliegtuigen laag over land en de zee vlogen. De oefening omvat ook de lancering van raketten en aanvallen met onbemande gevechtsvliegtuigen. De IRG oefende in het aanvallen van schepen met grote speedboten. De oefening op zee voor de kust van Oman was om de paraatheid en Irans militaire kracht te laten zien aan de vijand. Dit zei Admiraal Mahmoud Mousavi, de woordvoerder van de jaarlijkse oefening.

Admiraal Habiballah Sayari voegde daaraan toe dat de oefening was bedoeld om de vijand te laten zien dat “Iran in wateren ver weg van de Islamitische Republiek kan opereren”. Hij waarschuwde “de vijand” dat iedere agressieve actie beantwoordt zal worden met een “verpletterend” antwoord.

Het aantal militaire oefeningen in Iran is de afgelopen maanden toegenomen. Deze toename kwam nadat het duidelijk was geworden dat het Israëlische leger (IDF) en luchtmacht (IAF) zich ook intensief voorbereiden op een openlijk conflict met Iran en een eventueel bombardement van de nucleaire voorzieningen van de Islamitische Republiek. Eén van die oefeningen vond plaats langs de grens met Azerbeidzjan, dat Iran beschuldigt van collaboratie met Israël.

Voorbereidingen

Vorige week hield het Israëlische leger oefening, die de hele week duurde. Deze oefening was geheel afgestemd op een confrontatie met Iran en haar bondgenoten in Libanon, Syrië, Irak en Gaza. De IDF is van plan om de vergroting van zijn budget (4.5 miljard euro) voor een deel te gebruiken om de vuurkracht van het leger en de luchtmacht te vergroten. De afgelopen twee jaar is de inlichtingendienst van de IDF verder bezig geweest om honderden doelen in Libanon, Syrië, Gaza, Irak en Iran te selecteren. Deze zullen bij een toekomstige meervoudige frontenoorlog worden aangevallen.

Iran van haar kant, is bezig de situatie in Syrië te veranderen. Dit om te voorkomen dat Israël wapentransporten richting Hezbollah en Sjiitische milities in Syrië voorkomt met luchtaanvallen. Om die reden vond er meer dan een week geleden een transport bestemd voor Hezbollah plaats op klaarlichte dag. Israël onthield zich toen van luchtaanvallen en lanceerde in plaats daarvan geleide antitankrakketten op doelen vlakbij de stad Damascus.

De IDF is van plan om de vergroting van zijn budget voor een deel te gebruiken om de vuurkracht van het leger en de luchtmacht te vergroten.

Israëlische experts denken dat Israëls gewijzigde tactieken een gevolg zijn van de ontmoeting tussen de Russische president Poetin en premier Bennett. Deze ontmoeting vond recentelijk plaats in de Russische badplaats Sochi. Israël wil voorkomen dat Rusland haar luchtverdedigingssystemen in Syrië activeert tijdens aanvallen op aan Iran gerelateerde doelen. Aan de andere kant lijkt Rusland geen probleem te hebben met de aanhoudende Israëlische aanvallen op Iran en haar bondgenoten. Volgens de experts wil Rusland net als Israël dat Iran Syrië verlaat.

Een andere reden voor de gewijzigde tactiek van Israël is dat de IAF aanvallen regelmatig plaatsvonden zonder dat de Russische luchtverdedigingssystemen in Syrië iets konden aanrichten. Israël gebruikte zeer waarschijnlijk de Harpy UAV om de Syrische luchtverdediging te ontregelen. De Harpy werd ontwikkeld met het expliciete doel om een vijandig luchtverdedigingssysteem te neutraliseren. Bennett wil waarschijnlijk de Russen niet vernederen door het elimineren van de Russische luchtverdediging in Syrië.

Iran probeert nu ook om zijn troepen te stationeren nabij de Russische posities in Syrië. Dit zou Israël ervan kunnen weerhouden om luchtaanvallen uit te voeren in Syrië. Een andere maatregel die Iran heeft genomen is dat het de Sjiitische milities in Syrië aan het uitbreiden is. Deze milities worden voorzien van het uniform van het Syrische leger. Op die wijze kunnen de milities dicht bij de grens met Israël komen. Dit heeft de IDF ertoe gedwongen om aan de andere kant van het grenshek op de Golan Hoogvlakte te opereren.

In een andere reportage van KAN 11 was te zien hoe IDF soldaten in het holst van de nacht de grens met Syrië overstaken om het gebied langs de grens met Israël uit te kammen. Via nachtzichtapparatuur was te zien dat even verderop ‘Syrische soldaten’ de bewegingen van de IDF soldaten volgden. Echter, zij behoedden zich ervoor om het vuur te openen op de IDF patrouilles.

Destabilisatie van Irak

Ondertussen houdt Israël ook in de gaten wat er in Irak gebeurt. Daar zijn na de recente verkiezingen bijna iedere dag ongeregeldheden in de zogenaamde ‘Groene Zone’ in Bagdad. De door Iran opgerichte overkoepelende organisatie van Sjiitische milities in Irak, Hashd al-Shaabi valt regelmatig regeringstroepen aan. Deze troepen bewaken de overheidsgebouwen en de ambassades in de Groene Zone.

De Hashd al-Shaabi milities verloren de parlementaire verkiezingen vorige maand. Ze moeten nu genoegen nemen met een derde van het aantal zetels dat zij voorheen hadden in het parlement. Hashd al-Shaabi zegt dat er fraude is gepleegd bij de verkiezingen en bedreigde al Kadhimi, de premier van Irak. Hij wordt gezien als een bondgenoot van de gematigde Arabische staten en het Westen.

In Irak zijn na de recente verkiezingen bijna iedere dag ongeregeldheden in Bagdad.

Toen er afgelopen vrijdag opnieuw gewelddadige protesten plaatsvonden nabij de Groene Zone, werd één van de demonstranten doodgeschoten door de regeringstroepen. Daarop werd al-Kadhimi opnieuw bedreigd. Tijdens de begrafenis van de gedode demonstrant zeiQais al-Khazali, een leider van één van de Sjiitische milities binnen Hashd al-Shaabi, dat al-Kadhimi persoonlijk verantwoordelijk gehouden zou worden voor “het bloed van de martelaren”.

Daarop werd op zondagnacht het huis van al-Kadhimi aangevallen. De premier werd als door een wonder niet verwond en gaf daarna een korte redevoering op de Irakese televisie om de gemoederen te bedaren.

Iran achter aanslag

Waarnemers rapporteerden op maandag dat Iran waarschijnlijk opdracht had gegeven om de aanval op al-Kadhimi uit te voeren. Zij wezen daarbij op het feit dat de commandant van de Quds Brigade van de IRG, generaal Esmail Ghaani, Bagdad enkele uren na de aanslag op al-Kadhimi bezocht. Zoals gezegd, wordt al-Kadhimi gezien als een bondgenoot van het Westen. Ook zou hij één van de andere Arabische leiders kunnen zijn die toenadering tot Israël zoekt.

Aan het einde van september werd in Erbil in Irak een conferentie gehouden. Daar riepen zowel Soennitische als Sjiitische leiders op tot vrede met Israël. Ook riepen ze de regering in Bagdad op om zich aan te sluiten bij de zogenaamde ‘Abraham Akkoorden, de vredesakkoorden tussen Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Gezien het feit dat Iran Irak ziet als een deel van zijn nieuwe Perzische Imperium, is de weerstand tegen een dergelijke toenadering tussen Irak en Israël uitermate groot.

De aanslag op de gematigde premier van Irak lijkt dan ook inderdaad het werk van Hashd al-Shaabi, dat zijn orders neemt van Ghaani. Het laat verder zien dat Iran de instabiliteit in het deel van het Midden-Oosten ten noorden van Israël wil vergroten, net zoals dat in Libanon en Syrië is gebeurd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda