Sluiten

Zoeken.

Kritiek op journalisten die achter vrede met Israël staan

9 oktober 2020

Artikel evelien oktober

Journalisten uit de VAE en Bahrein. Screenshot van Webinar, georganiseerd door het Washington Instituut voor Midden-Oosten beleid, 2 oktober 2020

Tijdens een Webinar vertelde het hoofd van de Vereniging van Bahreinse Journalisten dat ze te maken kregen met onbedoelde negatieve gevolgen van hun deelname aan een online forum met Israëli’s vorige maand.

Deelname aan online forum

Een paar journalisten uit de VAE en Bahrein zeiden vorige week vrijdag dat ze te maken hebben gekregen met venijnige kritiek, waaronder van Palestijnen. Waarom? Ze namen in september deel aan een nooit eerder gehouden online forum dat meer dan tien Arabische mediamensen, Israëlische journalisten en regeringsambtenaren samenbracht. Een van hen zei dat ze vanwege deelname aan het forum uitgemaakt was voor ‘een vijand van de mensheid’.

De videoconferentie op 21 september 2020 richtte zich op de rol van de media in het promoten van vrede in het Midden-Oosten. De conferentie volgde direct op de VAE - Bahrein overeenkomst om diplomatieke banden met Israël te normaliseren. Naast deelnemers uit de VAE en Bahrein, deden burgers uit Saoedi Arabië, Soedan en Algerije mee. Deze laatste landen zien officieel het normaliseren van betrekkingen met Israël nog steeds als een misdaad.

Een van hen zei dat ze vanwege deelname aan het forum uitgemaakt was voor ‘een vijand van de mensheid’.

'Normaliseerders'

“Afgelopen week startten we met een ‘openbare vergadering’ met Israëli’s. Als gevolg daarvan werden we aangevallen, uitgescholden en gebrandmerkt als ‘normaliseerders’,” zei Mohamed Al Hammadi tijdens een Webinar georganiseerd door het Washington Instituut voor Midden-Oosten beleid. Al Hammadi is redacteur van Alroeya, een VAE-se krant. “Zoals jullie wel weten heeft het woord ‘normaliseerder’ in onze regio een hele negatieve lading ,” voegde hij eraan toe.

Ahdeya Ahmed Al-Sayed uit Bahrein die ook deelnam aan de videoconferentie, zei dat het “zeer bemoedigend” was dat tijdens die vergadering een verklaring van president Reuven Rivlin werd voorgelezen. Rivlin nodigde alle deelnemers uit naar Israël te komen. “Maar na deze vergadering kwamen we zwaar onder vuur te liggen,” zei Al-Sayed, voorzitter van de Vereniging van Bahreinse Journalisten. “Het Palestijnse persbureau vroeg deelnemers aan het Webinar om zich te verontschuldigen,” zei ze.

“Ik kreeg een stuk tekst van het Palestijnse persbureau met de vraag hoe ik me zou voelen als ik mijn kinderen zou verliezen,” zei ze. “Criticasters noemden ons vijanden van de mensheid. Ik voel me hierdoor bedreigd. Door me een vijand van de mensheid te noemen, lijkt het alsof er een prijs op ons hoofd is gezet omdat we vrij uitdrukking gaven aan wat we van de vredesovereenkomst vinden.”

Boeken en bijbel-

studiematerialen

Dreigementen

Al-Sayed zei ook dat haar naam bekend gemaakt was via een door Hamas beheerd mediakanaal, de Palestijnse terreurgroep die in de Gazastrook de scepter zwaait. “Het is een direct dreigement wanneer je naam bekend is gemaakt door iets wat onder het leiderschap van Hamas valt,” zei ze. “We zijn behoorlijk uitgescholden maar we gingen door omdat we geloven dat we een missie hebben,” merkte Al-Sayed op.

Ze deed een beroep op allen die met vrede naar Israël uitreiken, om samen te werken. “Hoe meer we solidair met elkaar zijn en we deze houding voor het voetlicht brengen, des te sneller zullen we een eind maken aan aanvallen door tegenstanders van ‘normalisatie’.”

Door me een vijand van de mensheid te noemen, lijkt het alsof er een prijs op ons hoofd is gezet omdat we vrij uitdrukking gaven aan wat we van de vredesovereenkomst vinden.

— Ahdeya Ahmed Al-Sayed

Zwijgende meerderheid wil vrede

Andere deelnemers aan het genoemde Webinar waren de Saoedische verslaggever Sukina Meshekhis en de Soedanese journalist Ismail Sayyid Ahmad.

Meshekhis herinnerde zich de positieve reacties in de Arabische wereld en Israël op een artikel dat ze in 2018 schreef waarin ze opriep tot het bevorderen van vrede met de Joodse staat. “Maar daarna verraste het me dat ik bedreigd werd door iemand van mijn werk die zei dat ik mijn baan zou kwijtraken als ik dit soort dingen bleef schrijven,“ zei ze.

Ook gaf ze aan dat een 'zwijgende meerderheid' achter vrede met Israël stond, maar dat men bang is dit uit te spreken. “Ze zijn gewoon bang om hun banen te verliezen of niet geaccepteerd te worden op hun werk.”Ahmad merkte op dat hij een verschuiving zag plaatsvinden in de houding van jongere Soedanezen tegenover Israël. “Ze streven ernaar de barrière neer te halen die de boycot opbouwde; ze willen geen boycot maar dat hun eigen land tot ontwikkeling komt,” zei hij. “Vandaag wordt het onderwerp normalisatie met Israël fel besproken in Soedan,” te midden van signalen dat het land voorwaarts kan gaan om banden met Israël aan te knopen. Hij verklaarde ook dat de invloed van hen die tegen normalisatie zijn “niet zo sterk meer is als het geweest is.”

Een 'zwijgende meerderheid' staat achter vrede met Israël, maar men is bang dit uit te spreken.

— Sukina Meshekhis

Soedan

Na de VAE en Bahrein wordt Soedan alom gezien als een van de Arabische landen die mogelijk de volgende is om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Afgelopen vrijdag zei een belangrijke Soedanese leider dat de regering in Khartoem banden met Jeruzalem op zich wel ziet zitten. Vanwege solidariteit met de Palestijnen zal het echter waarschijnlijk niet kunnen uitlopen op volledige normalisatie.

Dit artikel is samengesteld door de staf van The Times of Israel en stond 3 oktober 2020 op hun website. Vertaling: Evelien van Dis

Doneren
Abonneren
Agenda