Sluiten

Zoeken.

‘Koolulam, het recept voor een betere wereld’

Door Joanne Nihom - 

2 september 2019

Koolulam-Youtube-Screenshot-09-04-2018-1024x576

De uitvoering van Koolulam op 9 april 2018 ter ere van het 70-jarige bestaan van Israël.

Koolulam is een sociaal en muzikaal initiatief dat als doel heeft de Israëlische samenleving te versterken. Het brengt mensen samen van verschillende afkomst, met als enige doel samen te zingen en een paar uur alle onderlinge verschillen en dagelijkse stress te vergeten.

Donderdag 15 augustus werd de Israëlische Valentijnsdag gevierd. De dag van de liefde: Tu Be Av, de veetiende van de Joodse maand Av. Speciaal daarvoor had Koolulam een avond georganiseerd waar het lied Yesh Bi Ahava (“Er zit liefde in mij”) zou worden gezongen.

De oud-Nederlandse Rachel Hirschhaut-Collins was er bij.

‘Voor het eerst was het me gelukt een ticket te verkrijgen. De Koolulam-avonden zijn razend populair. We hadden van tevoren het lied van de avond ontvangen. In de auto onderweg oefenden Esther, mijn vriendin, en ik de hele weg. De avond vond plaats in het Latrun park, net even buiten Jeruzalem, in het openluchtmuseum van het Israëlische leger. Daar was het behalve heel warm (meer dan dertig graden), ook heel druk. Meer dan achtduizend mensen kwamen er voor het feestje van hun leven. Jong, oud, mannen, vrouwen, religieus, niet-religieus. Ik keek mijn ogen uit. Zo veel verschillende mensen, het voelde als één grote familie.

Even was er helemaal niets, behalve een fantastisch samenzijn

We werden opgewarmd met opnames van vorige optredens en met zijn allen zongen en dansten we vrolijk mee. Na een hartelijk welkom werd ons gevraagd onze hand op ons hart te leggen, als verbinding tussen ons allen, en vervolgens een paar keer diep adem te halen. Het zorgde ervoor dat het even heel stil was, heel even maar. Toen sprongen de twee dirigenten van Koolulam het podium op en het feest begon. Wow, wat een energie, wat een vrolijkheid, wat een sfeer. Vijf keer zongen we met zijn allen het lied. Eén groot koor. Een paar uur vergat ik de ingewikkeldheid van het land waarin ik woon. Even was er helemaal niets, behalve een fantastisch samenzijn. Koolulam, het recept voor een betere wereld.’

Bekijk hieronder een fragmentje van deze avond:

Hieronder vindt u een versie van het lied en de liedtekst vertaald naar het Engels.

Vul hier uw eigen inhoud in.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda