Sluiten

Zoeken.

Joodse gemeenschap in Ethiopië bereidt zich voor op Pesach

Door Redactie cvi.nl - 

28 maart 2023

WhatsApp Image 2023-03-23 at 09.31.32

Volgende week (van 5 tot en met 13 april) viert het Joodse volk wereldwijd weer het Pesachfeest. Zo ook de Joodse gemeenschap in Ethiopië.

Als Christenen voor Israël ondersteunen we de Joodse gemeenschap in Ethiopië al jarenlang. Onlangs nog maakten we het mogelijk dat een groep van 266 Joden vanuit Ethiopië naar Israël vloog, om daar een nieuwe toekomst op te bouwen.

Maar we zijn er ook voor de Ethiopische Joden die vanwege diverse omstandigheden nog moeten wachten voordat ze naar Israël kunnen vertrekken. Dankzij uw steun kan de Joodse gemeenschap in Gondar zich nu voorbereiden op de Sedermaaltijd, de traditionele start van het Pesachfeest.

Vanuit Ethiopië ontvingen we deze beelden, waarop te zien is hoe de vrouwen het meel ziften dat gebruikt gaat worden voor het bakken van de matzes:

Er wonen al heel lang Joden in Ethiopië. In ieder geval al sinds de vierde eeuw. Volgens de overlevering werd een zekere Ezana er toen tot keizer gekroond en riep het christendom uit tot officiële godsdienst. De inwoners die het jodendom aanhingen verzetten zich daar tegen en er ontstond een burgeroorlog. Keizer Ezana noemde de Joodse opstandelingen 'Beta Israel', een benaming die tot vandaag wordt gebruikt voor Ethiopische Joden.

Ondanks zware verdrukking en vervolging hebben Joden in Ethiopië door de eeuwen heen vastgehouden aan hun tradities.

Al in 1908 verklaarden opperrabbijnen uit 45 verschillende landen dat de Ethiopiërs die zich tot de Beta Israel rekenen daadwerkelijk Joden zijn. In 1921 bekrachtigde rabbijn Abraham Isaac Cook, de toenmalige opperrabbijn van het mandaatgebied Palestina, dit statement.

Vanwege moeizame betrekkingen tussen Israël en Ethiopië was het voor Joden lange tijd vrijwel onmogelijk om vanuit Ethiopië alija te maken, naar Israël te verhuizen. Sinds de jaren '80 is hier verandering in gekomen en zijn inmiddels tienduizenden Joden vanuit Ethiopië thuisgekomen in Israël. Voor hen werd de eeuwenoude wens om Pesach 'Volgend jaar in Jeruzalem' te vieren werkelijkheid. Het is ons gebed dat de overige leden van de 'Beta Israel' hen dit spoedig na kunnen zeggen.

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda