Sluiten

Zoeken.

Israël rolt Iraans spionagenetwerk op

Door Yochanan Visser - 

14 januari 2022

iraans spionagenetwerk

De Facebookpagina van een Iraanse spion, die Israëlische vrouwen rekruteerde voor spionage. Foto: Shin Bet.

Iran werkt gestadig verder aan haar plannen om Israël te elimineren. Dit bleek uit de ontdekking van een Iraans spionagenetwerk dat inlichtingen verzamelde via Israëlische burgers die immigreerden vanuit Iran.

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst (ISA, of Shabak in het Hebreeuws) en de Yahbal Unit van de Israëlische politie rolden deze week een Iraans spionagenetwerk op. Dit netwerk rekruteerde Israëlische vrouwen die werden betaald voor het uitvoeren van opdrachten. De verdachten werden een tijd lang gevolgd totdat zeker was dat zij relaties onderhielden met de Iranese inlichtingendienst. Deze vrouwen werden gearresteerd en vervolgens ondervraagd.

De onderzoekers verzamelden uitgebreid bewijs over deze banden en dit leidde tot het in staat van beschuldiging stellen van de verdachten. De Israëlische vrouwen werden op Facebook benaderd door een man genaamd ‘Rambod Namdar’. Hij beweerde een Joodse man te zijn die in Iran woonde. Op verzoek van ‘Rambod’ gingen de interacties vervolgens verder via WhatsApp. In videogesprekken die hij met hen had, vermeed Rambod zijn gezicht te onthullen en beweerde dat zijn camera niet goed werkte.

Ondanks het feit dat de vrouwen vermoedden dat de man in kwestie een agent van de Iraanse inlichtingendienst was, stemden zij ermee in om verschillende taken uit te voeren die hij van hen vroeg, en waarvoor hij hen betaalde.

Hoofdverdachten

Uit Holon

Eén van de hoofdverdachten is een 40-jarige inwoner van de stad Holon. Zij vermoedde dat ‘Rambod’ optrad namens de Iraanse inlichtingendiensten. Gedurende enkele jaren voerde de verdachte verschillende opdrachten uit voor de Iraanse inlichtingendienst. Opdrachten als het heimelijk fotograferen van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv, de kantoren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Holon en de kantoren van de nationale verzekeringsbank. Ook informatie over de veiligheidsvoorzieningen van het Holon winkelcentrum en foto’s ervan werden doorgegeven aan Iraanse agenten.

Volgens ISA was de echtgenoot van deze verdachte op de hoogte van haar banden met 'Rambod'. De man sprak ook met hem ondanks het vermoeden dat hij een agent van de Iraanse inlichtingendienst was. De man hielp zijn vrouw verder door haar naar de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv te rijden en foto's van het gebouw te maken.

‘Rambod’ vroeg de verdachte om haar zoon, voor zijn indiensttreding bij het Israëlische leger (IDF of Tzahal), te manipuleren om gedaan te krijgen dat hij bij de militaire inlichtingendienst zijn diensttijd zou doorbrengen. De vrouw vroeg vervolgens haar zoon om over de telefoon met ‘Rambod’ te spreken om te checken hoe zijn beheersing van het Perzisch was. De zoon wist echter niet dat het om een agent van de Iraanse inlichtingendienst ging.

De verdachte kreeg verder van ‘Rambod’ de opdracht om inlichtingen te verzamelen over hoge functionarissen in de Israëlische veiligheidsdiensten.

Uit Beit Shemesh

Een andere vrouw die nu in hechtenis is, was een 57-jarige inwoner van de stad Beit Shemesh. Zij had meer dan vier jaar contact met ‘Rambod’, waarin ze verschillende opdrachten voor hem uitvoerde. Zij ontving een opgeteld bedrag van ongeveer 4500 euro voor verschillende opdrachten.

Zo probeerde ze haar zoon te laten dienen in het inlichtingendirectoraat van de IDF en stuurde ze de militaire documentatie van haar zoon (IDF-identiteitskaart en zijn metalen identiteitsplaatje) naar ‘Rambod’. Ook stuurde de vrouw hem foto's en videoclips van een militaire ceremonie waar haar zoon aan deel nam.

De verdachte richtte later een club voor Iraanse immigranten in Israël op en stuurde vervolgens de persoonlijke gegevens en foto’s van de vrouwelijke deelnemers naar ‘Rambod’. Ook probeerde ze om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te fotograferen. Deze poging werd gedwarsboomd door het veiligheidspersoneel ter plaatse.

Ze kreeg verder de opdracht om banden met een lid van de Knesset aan te knopen. Toen dat lukte stuurde ze allerlei informatie over de parlementariër naar haar contact bij de Iraanse inlichtingendienst.

Geheime betalingen

Volgens het ISA-onderzoek heeft een derde verdachte, een 47-jarige inwoner van Kfar Saba, twee keer geld van ‘Rambod’ overgemaakt naar de tweede verdachte. Het geld werd overgemaakt via een familielid dat vanuit Iran naar Israël kwam voor een bezoek. De tweede keer weer geld overgemaakt tijdens een ontmoeting met een boodschapper van ‘Rambod’ in Turkije.

Een vierde verdacht is een 50 jaar oude vrouw uit Jeruzalem. Zij had ongeveer 18 maanden lang een relatie met ‘Rambod’ voordat ze werd gearresteerd. Tijdens hun relatie maakte de Iraanse agent een aanzienlijke som geld aan haar over. Het geld was bedoeld om een mantelorganisatie voor liefdadigheid op te richten die vervolgens ook spionageactiviteiten zou gaan uitvoeren.

Spionage via internet

Een functionaris van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst noemde de ontdekking van het spionagenetwerk een zeer ernstige zaak die tot terroristische aanslagen in Israël had kunnen leiden.

Uit de onderzoeken werd duidelijk dat de Iraanse inlichtingendienst veelvuldig gebruikmaakt van het internet. Daarbij maken ze in toenemende mate avances richting Israëlische vrouwen. Op deze manier kunnen ze informatie verzamelen die Iran kan gebruiken in zijn strijd tegen Israël. Om Israëli's naar het buitenland lokken met de bedoeling hen te vermoorden. Het ISA roept Israëlische burgers op om alert te zijn op ongebruikelijke benaderingen of verzoeken via het internet, vooral van hen die zich identificeren als Iranese burgers.

Premier Bennett waarschuwt burgers

De Israëlische premier Naftali Bennett feliciteerde de ISA met het oprollen van het spionagenetwerk en gaf de volgende verklaring uit:

“De staat Israël voert een voortdurende campagne tegen Iran. Het is duidelijk: we zien eindeloze inspanningen en pogingen van de Iraanse Revolutionaire Garde om Israëlische burgers te rekruteren.

Deze pogingen gaan verder dan veiligheid en inlichtingen; ze breiden zich uit naar pogingen om de burgers van Israël en de Israëlische samenleving te beïnvloeden en om onenigheid en polarisatie te zaaien. Iran probeert de politieke stabiliteit in Israël te ondermijnen en het vertrouwen van het publiek in de regering te schaden.

Ik roep de Israëlische burgers op om voorzichtig te zijn met deze pogingen. Het is mogelijk dat Iraniërs achter de informatie die je consumeert of deelt op sociale media zitten. Twijfel niet - de lange arm van ISA zal iedereen weten te bereiken die de veiligheid van Israël probeert te schaden."

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda