Sluiten

Zoeken.

Israël opnieuw in lockdown door het coronavirus

Door Yochanan Visser - 

15 september 2020

F200915YS39 (1)

De Mahane Ben Yehuda markt in Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Zoals ik vorige week al berichtte gaat het niet goed met de coronacrisis in Israël. Daarom heeft de regering in Jeruzalem nu besloten om een nieuwe lockdown van drie weken af te kondigen. Een vrijwel complete sluiting van de samenleving wordt ingevoerd.

Uitgaansverbod

Vanaf komende vrijdag om 14.00 uur wordt een uitgaansverbod van kracht dat moet voorkomen dat er grote bijeenkomsten worden gehouden tijdens de Joodse feestdagen. Rosh HaShana (Joods Nieuwjaar), Jom Kippoer en Soekot (Loofhuttenfeest) staan namelijk voor de deur.

De Israёlische politie zal samen met het Israёlische leger (IDF) gaan toezien op het naleven van de lockdown. Burgers die zich niet houden aan de regels riskeren een boete van 500 shekel (ongeveer 125 euro).

Nieuwe cijfers

Sinds maandagmorgen zijn er meer dan 3250 nieuwe gevallen met het coronavirus geconstateerd in Israël. Daarmee komt het totale aantal Israëli’s die COVID-19 hebben opgelopen op meer dan 164.000. De grote meerderheid van hen herstelde of werd niet ziek. Momenteel worden meer dan 530 patiënten in kritieke toestand verpleegd in ziekenhuizen en het dodental is opgelopen tot 1136 personen.

Alleen al op zondag werden 3192 Israëli’s positief getest op het coronavirus. De regering erkent dat het grootste probleem het gedrag van de bevolking is, die zich nog altijd niet in zijn geheel aan de drie basismaatregelen houdt. Deze maatregelen zijn het houden van afstand, het dragen van een mondkapje en het reinigen van de handen met desinfectiemiddel.

Aan de andere kant veroorzaakte het gedrag van de Israёlische regering het feit dat de coronacrisis uit de hand liep. Dit nadat Israёl aan het begin van de pandemie tot het meest veilige land ter wereld werd uitgeroepen.

Vanaf komende vrijdag om 14.00 uur wordt een uitgaansverbod van kracht dat moet voorkomen dat er grote bijeenkomsten worden gehouden tijdens de Joodse feestdagen.

Situatie totaal omgedraaid

Die situatie is nu totaal omgedraaid. Israël staat nu in de top tien van landen met de ernstigste uitbraak van het coronavirus. De coronacommissaris Ronni Gamzu heeft herhaaldelijk geklaagd dat hij niet de middelen en de bevoegdheden kreeg die nodig waren om de crisis onder controle te krijgen.

Dat gebrek aan middelen had te maken met politieke strubbelingen tussen de verschillende coalitiepartners, die voornamelijk aan de belangen van hun eigen achterban dachten of de Israёlische economie wilden beschermen. De minister van Volkshuisvesting en Woningbouw Ya’acov Litzman besloot voor de bijeenkomst van het coronakabinet ontslag te nemen, uit protest tegen maatregelen die het houden van de reguliere bidstonden in synagogen onmogelijk zouden maken tijdens de Hoge Feestdagen.

In zijn ontslagbrief aan premier Benjamin Netanyahu schreef Litzman dat zijn hart met de duizenden religieuze en niet-religieuze Joden was die nu niet in staat zouden zijn om bij elkaar te komen in de synagoge.

Litzman schreef verder dat de regering veel eerder een totale sluiting van de Israёlische maatschappij had moeten afkondigen en niet had moeten wachten totdat het aantal coronagevallen dagelijks omhoogschoot.

Andere Israëlische politici wezen op het feit dat de regering nog altijd demonstraties toestaat die vaak gericht zijn tegen premier Netanyahu. Demonstranten houden zich tijdens deze demonstraties niet aan de richtlijnen en brengen zo andere burgers in gevaar.

Licht aan het einde van de tunnel

De nieuwe Israëlische minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein zei voorafgaand aan de cruciale vergadering over de nieuwe afsluiting van de Israëlische maatschappij dat zijn plan voor het beteugelen van de crisis niet onderhandelbaar was.

“De coronacrisis is geen politieke of populistische zaak maar een kwestie van leven en dood,” zei Edelstein. “Ik zal niet toegeven aan druk om een bepaalde groep van mensen te plezieren en zeg hier dat het tegengaan van het coronavirus afhankelijk is van ons allen.”

Nadat hij de Israëlische bevolking opnieuw waarschuwde tegen het negeren van de beperkende maatregelen zei Edelstein dat wanneer de Israëli’s zich zouden houden aan de drie simpele maatregelen dat er dan licht aan het einde van de tunnel zou komen.

Volgens de oppositieleider had dat geld beter in het gezondheidssysteem kunnen worden geïnvesteerd.

Nieuwe maatregelen

Eén van de nieuwe maatregelen die de Israëlische regering nam is dat men niet verder dan 500 meter van huis mag komen. Burgers worden wel in staat gesteld om noodzakelijke goederen te kopen zoals voedsel en medicijnen. De scholen worden gesloten voor drie weken, alleen kinderen met speciale behoeften krijgen onderwijs.

Het openbaar vervoer zal op halve capaciteit blijven functioneren en de Ben Gurion luchthaven blijft open voor een beperkt aantal vluchten vanuit landen die veilig worden geacht.

Kritiek

Oppositieleider Yair Lapid uitte scherpe kritiek op de nieuwe afsluiting en zei dat de maatregelen de sluiting van 85.000 bedrijven zou veroorzaken. Lapid beweerde dat er geen ander land ter wereld was dat een tweede afsluiting verordende en zei dat de Israёlische regering zich had moeten concentreren op het isoleren van risicogroepen.

De afsluiting zal de Israëlische economie opnieuw miljarden shekels gaan kosten. Volgens de oppositieleider had dat geld beter in het gezondheidssysteem kunnen worden geïnvesteerd.

Bekijk onze

publicaties

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda