Sluiten

Zoeken.

Israël en de oplossing van milieuproblemen

Door Yochanan Visser - 

5 november 2021

Israel en milieuproblemen

Milieukwesties zijn in Israël nooit een prioriteit geweest. Daar gaat mogelijk verandering in komen nu er een regering is die milieuactivisten telt. Ondertussen leveren verschillende Israëlische startup-bedrijven een zeer belangrijke bijdrage aan het oplossen van cruciale milieuproblemen en andere wereldwijde problemen die het voortbestaan van de mensheid bedreigen.

Afgelopen maandag vond de 26e VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in Glasgow plaats. De Israëlische premier Bennett suggereerde dat Israël, als de leidende startup-natie, de wereld zou kunnen redden. "Als land met de meeste startups per hoofd van de bevolking ter wereld moeten we onze inspanningen kanaliseren om deze wereld te redden", zei Bennett. Hij legde vervolgens uit: “Israëls ecologische impact is misschien klein, maar zijn invloed op klimaatverandering kan groot zijn. Wanneer we de realiteit willen veranderen, moeten we de meest waardevolle energiebron van Israël bijdragen: de energie en denkkracht van ons volk.”

Dit kan heel goed waar zijn, maar het concept van het Jodendom van tikoen olam (de wereld herstellen) moet thuis beginnen, zoals de Joodse wijzen ons vele eeuwen geleden vertelden. Zoals we zullen zien, is Israël verre van een land met een goede staat van dienst op het gebied van milieubescherming.

Maar laten we eerst eens kijken naar enkele van de Israëlische bedrijven die Bennett ongetwijfeld in gedachten had. Deze bedrijven hebben die inderdaad innovatieve methoden en apparaten ontwikkeld. Deze kunnen ons helpen om onze wereld te redden van het onbewoonbaar worden. Deze bedrijven zijn misschien een klein voorbeeld van wat Israël zou kunnen doen. Het is daarom essentieel dat de beschikbare financiële- en andere middelen worden omgeleid naar het aanpakken van de klimaatverandering.

Zonnecellen

SOLRA is een bedrijf dat een zonnecel van de derde generatie heeft ontwikkeld die zowel zonlicht als kunstlicht kan gebruiken om stroom te produceren. "De cellen zelf kunnen semitransparant zijn en kunnen aan de muren en ramen van gebouwen worden bevestigd. Zo kunnen ze niet alleen als dakpanelen of panelen in een zonneveld gebruikt worden, maar ook als zonneschermen", zegt het bedrijf.

Avi Voldman, de manager van SOLRA, legde verder uit aan innovatie nieuwssite No Camels dat zijn bedrijf de volgende generatie zonnecellen ontwikkelt. Deze zonnecellen zijn gebaseerd zijn op dun vlies van perovskiet, een stof die licht efficiënt absorbeert. Op perovskiet gebaseerde zonnecellen kunnen eenvoudiger en goedkoper gemaakt worden dan de gangbare zonnecellen.

De zonnecellen van SOLRA kunnen ook ingezet worden als zonneschermen.

Het systeem van SOLRA heeft geen extra batterijen nodig om energie op te wekken voor bijvoorbeeld gebouwen en auto’s wanneer er geen licht is. “Kantoorgebouwen hebben doorgaans veel glas. Met onze oplossing kunnen zonnepanelen worden geplaatst in plaats van gewoon glas, hoewel de panelen zelf ook van een speciaal soort glas zijn gemaakt”, zei Voldman.

De wereld voeden

Aleph Farms is op een missie om "de wereld te voeden en de planeet te behouden". Dit schrijft het bedrijf op zijn website. De Israëlische startup produceert gekweekt vlees met behulp van een initiële cel, afkomstig van rundvlees. Aleph Farms voedt het vervolgens met een plantaardige soep, waarbij de cellen in "zeer gecontroleerde omstandigheden" tot een biefstuk uitgroeien.

“We hoeven de koe niet te doden of te slachten of zelfs schade toe te brengen. En omdat het wordt gedaan in zeer gecontroleerde- en steriele omstandigheden, kunnen we het gebruik van antibiotica elimineren. Tegelijkertijd kunnen we de ecologische impact van het produceren van rundvlees enorm verminderen in vergelijking met de standaard industriële methode”, zei vicepresident Lee Recht van het bedrijf tijdens een interview met The Jerusalem Post.

Vorig jaar voerde Aleph Farms een analyse uit. Uit deze analyse bleek dat hun vleesproductiemethode het ecologische-, water- en landwerkbereik drastisch verminderde ten opzichte van de huidige vleesproductie. De voedingsindustrie is momenteel verantwoordelijk voor 30 procent van de broeikasgassen in het klimaat. De helft daarvan wordt veroorzaakt door de vleesindustrie, aldus Recht.

Red de bijen

Het bedrijf Beewise heeft een methode ontwikkeld om de bijenpopulatie van de wereld voor uitsterven te behoeden. Dit is van cruciaal belang, aangezien bijen 75% van alle groenten, fruit, zaden en noten wereldwijd bestuiven. Maar hun afnemende aantal vormt nu een directe bedreiging voor de voedselvoorziening van de wereldbevolking.

Beewise heeft een zogenaamde BeeHome ontwikkeld, een robotapparaat dat tot 24 bijenkolonies huisvest en hen 24 uur per dag, zeven dagen per week in de gaten houdt. De robot in BeeHome is in staat om de behoeften van de bijenkolonies te identificeren en de eigenaar van de kolonies te waarschuwen als er iets mis is. De robot levert vervolgens ook de oplossing voor het ontstane probleem.

Waar nu jaarlijks 40% van de bijenpopulatie doodgaat, gaat door BeeHome slechts 7,5% van de bijen verloren.

Daarnaast signaleert de robot ziekte onder de bijen en bepaalt welke medicatie nodig is. Het BeeHome-apparaat bepaalt ook wanneer het tijd is voor de kolonies om honing te oogsten en dat ze voldoende voedsel krijgen. De computer in BeeHome kan op afstand worden bediend, zelfs wanneer de eigenaar duizenden kilometers van zijn landgoed verwijderd is.

Momenteel gaat jaarlijks slechts 7,59 procent van de bijen in BeeHome verloren. Het doel van BeeWise is om een verlies van één of twee procent te bereiken. Tegenwoordig gaat jaarlijks 40 procent van alle bijenkolonies verloren. Dit komt volgens experts door een combinatie van pesticiden, de opwarming van de aarde en ziekten.

“De wereld veranderen is moeilijk, maar het is een droom. We zijn erg enthousiast en voelen ons bevoorrecht en gelukkig om bij dit bedrijf betrokken te zijn. Hoe vaak kan mijn carrière een echte indruk achterlaten op de planeet?”, zegt BeeWise-manager Saar Safra.

Wateroplossingen

Water is cruciaal voor het leven, vooral in het Midden-Oosten. Startupbedrijf Watergen heeft echter een oplossing gevonden voor de toenemende watercrisis in de wereld. Goed drinkwater wordt steeds schaarser, zoals we onlangs zagen in landen als Iran, Syrië, Irak, Jordanië en Libanon. Daar wordt de watervoorziening ernstig verstoord door droogte en wanbeheer, maar ook door stijgende temperaturen. Gebrek aan water heeft al tot gewelddadige protesten geleid en kan volgens deskundigen in de toekomst oorlogen veroorzaken. Watergen probeert dit op te lossen door middel van innovatieve apparaten die letterlijk water uit de lucht maken.

"De oplossingen van ons bedrijf zijn de meest effectieve en economische manier om het dringende probleem van waterschaarste op elke locatie en op elk moment op te lossen. We maken ook de eliminatie van koolstof intensieve toeleveringsketens en milieuschadelijk plastic afval mogelijk", schrijft Watergen op haar website.

Het grootste apparaat van Watergen produceert dagelijks 6.000 liter water, maar er zijn ook genoeg machines die geschikt zijn voor thuisgebruik.

Milieu geen prioriteit

Israël heeft, mede door bovenstaande startups, inderdaad de capaciteit om de wereld te leiden bij het ontwikkelen van oplossingen voor de crisis van de klimaatverandering. Helaas is in Israël zelf de bescherming van het milieu en het aanpakken van de klimaatcrisis nog geen nationale prioriteit geworden. En dan hebben we het niet alleen over de regering, maar ook over het publiek in de Joodse staat.

Een grote meerderheid van de Israëli's geeft weinig om milieubescherming. Ook is de speciale politie-eenheid, die 20 jaar geleden werd opgericht om de milieu beschermingswetten te handhaven, volledig uit het beeld verdwenen. Bezoek de oevers van het Meer van Galilea of een bos in het noorden van Israël en u zult niet alleen overweldigd worden door het prachtige landschap en de adembenemende uitzichten. Minstens zo opvallend zijn de grote hoeveelheden afval die Israëli's produceren en achterlaten tijdens bezoeken aan deze plaatsen.

In Israël zelf is de bescherming van het milieu en het aanpakken van de klimaatcrisis nog geen nationale prioriteit geworden.

Een ander probleem is het gebruik van wegwerpartikelen in Israël. Mensen die gaan picknicken of thuis een evenement organiseren, kopen meestal grote hoeveelheden wegwerpartikelen. Bennetts nieuwe ‘regering van verandering’ probeert dit probleem nu aan te pakken door een speciale belasting op wegwerpartikelen in te voeren. Het valt echter nog te bezien of dit een drastische verandering in het gedrag van de Israëli’s zal veroorzaken. Een eerdere maatregel van de overheid tegen het gebruik van plastic wegwerptassen in supermarkten heeft niet geleid tot de gewenste gedragsverandering bij het publiek.

Andere kritieke milieukwesties zoals luchtvervuiling zijn eveneens decennialang verwaarloosd. Er wordt traag gewerkt om dit op te lossen, bijvoorbeeld door het wegverkeer in Tel Aviv en Jeruzalem te verminderen door stadscentra te sluiten. Echter, volledige implementatie van dit soort maatregelen is nog ver weg. Ondertussen rijdt het meeste openbaar vervoer, inclusief treinen, nog steeds op diesel en is het aantal auto’s in Israël het afgelopen decennium schrikbarend toegenomen. De huidige regering wil al deze problemen te lijf gaan, maar het zal veel tijd vergen om de infrastructuur in Israël aan te passen aan de moderne standaard.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda