Sluiten

Zoeken.

Israël en de Iraanse dreiging vanuit de lucht

Door Yochanan Visser - 

25 november 2021

UAV Iran Israel (1)

Voorbeeld van een onbemand vliegtuig (UAV). Foto: Ofer Zidon/Flash90

Israëlische leiders waarschuwen in toenemende mate dat de Joodse staat actiever zal gaan optreden tegen Iran. Ze waarschuwen ook dat de onbemande vliegtuigen (UAV’s) die Iran ontwikkelt en gebruikt een steeds groter probleem aan het worden zijn. Hieronder gaan wij dieper in op het UAV-probleem en de toenemende spanningen tussen Israël en Iran.

Op dinsdag onthulde Benny Gantz, de Israëlische minister van Defensie, dat Iran had geprobeerd om wapens en explosieve materialen (TNT) aan Palestijnse terroristen in Judea en Samaria te leveren via een onbemand vliegtuig (UAV). De grote UAV, die afkomstig was van een basis in Syrië, werd in februari 2018 onderschept nabij de Israëlische stad Beit Shean. Vervolgens ontplofte het vliegtuig in de lucht boven de Jordaan Vallei.

Gantz zei dat er concrete inlichtingen waren dat de Iranese UAV op weg was naar Samaria of Judea. Ook gaf hij aan dat UAV’s een steeds groter probleem vormen in de verborgen oorlog tegen Iran.

Irans UAV’s

Iran gebruikt UAV’s niet alleen als wapen, maar ook om wapens te leveren aan de vele terreurbewegingen die de Islamitische Republiek ondersteunt in het Midden-Oosten. Daaronder zijn Irak, Jemen, Hezbollah in Libanon, maar ook de Palestijnse terreurbewegingen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza. Iran heeft een grote vloot UAV’s in allerlei types. Zij vormen in feite de luchtmacht van Iran, dat over conventionele gevechtsvliegtuigen beschikt die dateren uit het tijdperk van de Shah.

UAV’s zijn moeilijk te zien op de radar, omdat zij vaak klein zijn en laag vliegen. Bovendien zijn de productiekosten van de UAV’s die Iran meestal gebruikt zeer laag. Soms gebruikt men zogenaamde Quadcopters, een goedkope kleine UAV die wordt voorzien van een kleine springlading. Iran beschikt echter ook over meer geavanceerde UAV’s.

Geheime Iranese basissen

Gantz zei dat Iran ook twee geheime basissen heeft nabij de Perzische Golf. Vanuit daar worden de UAV’s gebruikt om maritieme doelen aan te vallen in de Perzische Golf en de Golf van Oman. Meestal zijn die doelen gerelateerd aan de Verenigde Staten en Israël. De laatste keer dat Iran een grote aanval uitvoerde met UAV’s, was op 20 oktober jl., toen vijf UAV’s het Amerikaanse leger in de basis al-Tanf aanvielen op de grens van Syrië en Irak.

De basis ligt aan een belangrijke verkeersader die Irak met Syrië verbindt en biedt onderdak aan circa 350 Amerikaanse militairen en ander personeel. Bij die aanval ontploften slechts twee UAV’s binnen de al-Tanf basis, maar vielen er geen slachtoffers. Dat leek een wonder, maar later werd bekend dat de Amerikanen waren getipt over de op handen zijnde aanval door de Mossad, de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst. De accurate Mossad-informatie stelde het Amerikaanse leger in staat om al-Tanf tijdig te ontruimen.

Bij de Iranese UAV-aanval op een Amerikaanse bases vielen dankzij de Mossad geen slachtoffers.

De Iranese UAV’s werden op 7 november jl. ook gebruikt bij een poging om Mustafa al-Kadhimi, de premier van Irak, te vermoorden. Het huis van de Irakese premier werd ’s nachts geraakt door een UAV, maar de premier bleef, als door een wonder, ongedeerd. Wel werden enkele lijfwachten van al-Kadhimi verwond bij de aanval.

Israël en de UAV-dreiging

Israël heeft al sinds 2004 te maken met UAV’s die door Iran werden geleverd. Dat jaar vloog een door Hezbollah operators bestuurde UAV over een groot deel van Noord-Israël, zonder te worden beschoten. Later, in 2011, werd een Iranese UAV onderschept boven de Jordaanvallei. De UAV was onderweg naar de kernreactor in Dimona, zo stelden Israëlische militaire experts vast. In totaal heeft het Israëlische leger sinds 2004 twaalf keer een Iranees onbemand vliegtuig onderschept. De laatste keer dat dit gebeurde, was tijdens de elfdaagse oorlog met Hamas en PIJ in mei van dit jaar. Ook toen werd een Iranese UAV neergeschoten terwijl het boven de Jordaan Vallei vloog.

Hamas gebruikt ook in toenemende mate UAV’s in de strijd tegen het Israëlische leger. Dit nadat ingenieurs van de terreurorganisatie training ondergingen in de productie van de vliegtuigen in Libanon, maar ook in Iran. Israël op haar beurt gebruikte UAV’s om de ballonnenterreur van Hamas in Gaza de kop in te drukken. Dit jaar werd al meer dan honderd keer een UAV gebruikt om een brandende ballon neer te halen voordat hij Israël kon bereiken.

In totaal heeft het Israëlische leger sinds 2004 twaalf keer een Iranees onbemand vliegtuig onderschept.

De Joodse staat werkt verder aan een anti-UAV schild dat een betere bescherming tegen aanvallen met onbemande vliegtuigen moet bieden. Dat werk wordt gedaan door Israel Aerospace Industries, de grootste fabrikant van UAV’s, raketten en ander geavanceerd wapentuig in Israël.

Laatste ontwikkelingen

Ondertussen gaat de zogenaamde “oorlog tussen de oorlogen”-campagne van Israël tegen Iran onverminderd voort. Dinsdagnacht jl. lanceerden een onbekend aantal Israëlische gevechtsvliegtuigen raketten op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië. Naar verluidt werd een Iranees wapentransport bestemd voor Hezbollah in Libanon aangevallen. Er zouden vier personen zijn gedood bij de Israëlische aanval.

Tegelijkertijd ontplofte in de lucht boven het industriegebied bij de havenstad Haifa een Syrische luchtdoelraket die zijn doel klaarblijkelijk had gemist. Het incident liet wederom zien hoe gespannen de situatie is.

Die spanningen zullen verder oplopen nu Israël, bij monde van premier Naftali Bennett, heeft laten weten dat het zich niet gebonden voelt aan ieder nieuw akkoord dat over Irans nucleaire programma zal worden gesloten. Israël behoudt zich het recht voor om in Iran in actie te komen om Irans nucleaire wapenprogramma te ontmantelen, aldus Bennett. De Israëlische premier heeft de laatste tijd voortdurend laten weten dat Israël anders zal gaan opereren tegen het nucleaire wapenprogramma van de Islamitische Republiek. Bennetts regering heeft een extra budget van 4,5 miljard euro ter beschikking gesteld voor de preparatie van militaire actie tegen Iran in de Islamitische Republiek zelf.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda