Israël boekt nieuw succes in luchtverdediging
Door Yochanan Visser -
21 januari 2022
Op dinsdag 18 januari testte Israël succesvol het jongste Arrow anti-raket systeem. Vanaf de luchtmachtbasis in Palmachim werd de Arrow 3 gelanceerd om een langeafstandsraket in de ruimte te onderscheppen. Bij de test waren ingenieurs van Israëls grootste wapenleverancier aanwezig.
De Arrow 3 werd ontwikkeld door Israel Aero Space Industries (IAI) en het Amerikaanse defensie-instituut US Missille Defense Agency (MDA). Dit uiterst belangrijke wapen zal door het Israëlische leger (IDF) worden gebruikt om inkomende langeafstandsraketten, oftewel ballistische rakketten, te onderscheppen in de ruimte.
Iran werkt aan langeafstandsraketten
Iran werkt aan de ontwikkeling van een dergelijke ballistische raket. Onlangs testten ze een Simorgh raket die werd gelanceerd om 3 satellieten buiten de atmosfeer in de ruimte te brengen. Uit satellietbeelden werd later duidelijk dat deze test is mislukt. Toch werd het door Israël en de Verenigde Staten met argusogen gevolgd. Dit omdat de Simorgh of Phoenix raket ook kan worden gebruikt voor het vervoeren van een kernkop.
Twee Arrow 3 interceptieraketten slaagden erin op dinsdagochtend om moeiteloos de ‘Iraanse’ ballistische raket te verpulveren. Zo maakte het de test tot een groot succes.
Lof van alle kanten
Minister van Defensie Benny Gantz prees de succesvolle test en beloofde dat “de Israëlische defensie-industrieën zullen blijven werken aan enkele van ‘s werelds meest geavanceerde systemen”.
Bij elke stap voorwaarts, bij elke ontwikkeling, rusten we de staat Israël uit met de capaciteiten om zichzelf te verdedigen tegen de zich ontwikkelende bedreigingen. Onze systemen geven Israël de vrijheid om strategisch te manoeuvreren,
— Benny Gantz, minister van Defensie
Jon Hill, directeur van het Amerikaanse MDA, zei: “Deze test is ontworpen om elk element van het Arrow wapensysteem uit te proberen en dat deed het uitstekend. De gegevens die uit deze test zijn verzameld, vormen een leidraad voor de toekomstige ontwikkeling van de AWS.” Daaraan voegde hij toe: “MDA blijft zich inzetten om de regering van Israël te helpen bij het upgraden van haar raketverdedigingscapaciteit tegen huidige en opkomende dreigingen.”
De chef van de generale staf van de IDF, luitenant-generaal Aviv Kohavi was ook aanwezig bij de Arrow-test en zei dat “de IDF en het Israëlische defensieapparaat veel belang hechten aan het voortdurend verbeteren van de luchtverdedigings-capaciteiten van Israël”. Aldus de stafchef: “De test die vanmorgen is uitgevoerd, is een ander element in ons vermogen om te reageren op de zich ontwikkelende bedreigingen in de regio, en maakt deel uit van de uitvoering van het meerjarenplan van de IDF,” aldus de Israëlische stafchef.
Hoofd van het directoraat voor defensieonderzoek en -ontwikkeling (DDR&D) van het Israëlische Ministerie van Defensie, Brigadier Generaal b.d., Dr. Dani Gold zei verder: “Deze baanbrekende test weerspiegelt een aanzienlijke sprong voorwaarts in de capaciteiten van het defensie-instituut om zich te ontwikkelen in het licht van opkomende regionale dreigingen en om zich aan te passen aan het toekomstige slagveld.”
We zullen daarmee doorgaan om onze nationale veiligheid te handhaven.
— Dr. Dani Gold, Brigadier Generaal
Ontwikkeling van de Arrow
IAI is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling van deze Arrow interceptieraketten. Andere Israëlische bedrijven, als Elta en Rafael, zijn samen met de Amerikaanse firma Boeing ook betrokken bij de ontwikkeling van dit uiterst geavanceerde luchtverdedigingssysteem. Rafael ontwierp het doelwit en Elta ontwierp het radar detectiesysteem, dat ook een aanvalsplan aflevert op het moment dat de Arrow 3 wordt geactiveerd.
Sinds de succesvolle reeks testen met de Arrow in 2019, in de Amerikaanse staat Alaska, zijn de mogelijkheden van het Arrow systeem aanzienlijk uitgebreid. De ontwikkeling van het peperdure systeem werd mede mogelijk gemaakt door de Amerikaanse regering die miljoenen dollars in de Arrow stak, met de bedoeling om het systeem ook in de VS te installeren. Israël werkt al dertig jaar samen met de Amerikanen om zijn raketverdediging op te bouwen en te versterken.
Het Arrow systeem is één van de geavanceerde projecten van IAI. De maatschappij werkt hard aan geavanceerde technologieën die de mogelijkheid bieden om inkomende raketten te identificeren en vervolgens te onderscheppen.
Andere luchtverdedigingssystemen
Israël beschikt verder over het Iron Dome antiraketschild dat werd gebruikt in de oorlogen tegen Hamas in Gaza en tegen de Libanese terreurorganisatie Hezbollah die in 2006 een oorlog voerde tegen Israël. Hezbollah beschikt nu over ongeveer 150.000 raketten. Sommige van die raketten kunnen heel Israël bereiken.
De IDF nam verder onlangs de zogenaamde Davids Katapult in gebruik. Dit wapen kan worden gebruikt tegen middellange- en langeafstandsraketten. Ook dit systeem werd ontwikkeld in samenwerking met een Amerikaans bedrijf. Davids Katapult zal het Amerikaanse Patriot raketschild gaan vervangen. De Patriot is elders in het Midden-Oosten niet succesvol gebleken in de verdediging tegen inkomende raketten.
Laser als luchtwapen
De IDF heeft verder ook de beschikking over de Barak SAM raket. Dit is een raket die tegen inkomende onbemande vliegtuigen en gevechtsvliegtuigen kan worden gebruikt. Daarnaast is er ook nog de Iron Beam, een lasersysteem dat kan worden gebruikt tegen ieder projectiel dat Israël vanuit de lucht bedreigt. Het bedrijf Rafael, dat de Iron Beam ontwikkelde, zegt dat het systeem ieder projectiel op een afstand van maximaal zeven kilometer van zijn doel kan vernietigen. Dit voorkomt ook dat de resten van het projectiel neer komen op bewoonde gebieden.
Lasersystemen hebben de toekomst in de luchtverdediging van Israël. Het systeem is stukken goedkoper dan systemen die met raketten werken. Iron Dome raketten die de Palestijnse raketten uit Gaza onderschepten, kostten tussen de 45.000 euro en 90.000 euro per lancering, terwijl een laserinterceptie nauwelijks meer dan 1.800 euro kost.
Daarnaast kunnen lasersystemen ook een oplossing bieden voor het probleem van raketsalvo’s. Afgelopen mei, in de laatste oorlog tegen de Palestijnse terreurgroepen in Gaza kreeg de IDF hier nog mee te maken.