Sluiten

Zoeken.

In memoriam: Wiesje de Lange

30 september 2013

Wiesje-de-Lange-300x225

Wiesje de Lange. | Foto: CvI

Afgelopen nacht overleed Lea (Wiesje) de Lange in Jeruzalem op 75-jarige leeftijd. We herinneren ons Wiesje als een vurige voorvechtster van Israël en een trouwe vriendin van stichting Christenen voor Israël.

Wiesje de Lange werd geboren in Nederland in 1938 als Wiesje Samuel Prins (later Lea de Lange – Samuel Prins). Als klein kind heeft zij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten op verschillende adressen. Deze periode en de naoorlogse jaren hebben haar leven gestempeld. Zowel haar opvoeding in Nederland als haar wonen in Israël sinds 1964. In Nederland ontmoette ze haar grote liefde Ab de Lange en samen stichtten ze een gezin en maakten alija naar Israël. Ze werden gezegend met kinderen en kleinkinderen. Hier genoten ze beiden intens van, omdat het gemis van degenen die werden omgebracht tijdens de Shoah, altijd voelbaar bleef.

Wiesje heeft veel betekend voor onze stichting. Vanaf 1993 tot 2010 heeft ze jaarlijks spreekbeurten verzorgd, schreef voor Israël Aktueel en Profetisch Perspectief en publiceerde verschillende boeken. Waarvan het best bekend is, Een tocht voor Trinie, over haar onderduikperiode en de relatie met deze bijzondere vrouw in de jaren erna. Wie Wiesje eenmaal ontmoet had en haar had horen spreken was meestal diep onder de indruk. Krachtig, diep gelovig, puur Joods en sprankelend. Altijd opkomend voor de staat Israël, nooit moe om de situatie nog eens uit te leggen, altijd wijzend op de G’d van Israël.

Wiesje groeide op in Twente, sprak in Israël vloeiend Hebreeuws, deed meestal drie dingen tegelijk. Dat leverde een aparte spreek en schrijftaal op, je luisterde of las heel geboeid, maar moest goed opletten om alles te volgen. Haar standpunten waren duidelijk en daar viel niet veel op af te dingen. In haar laatste boek, Mee luisteren met Israël, schreef zij over haar land en volk:

“Israël, is door de wereld bestreden als geen ander volk, vervolgd, gemarteld, gedood maar nimmer bejegend met onverschilligheid. De hoeveelheid energie die de wereld verspilde aan de verwoesting van Israël is niet te becijferen. Het komt mij voor dat het dit doel is dat constant ergens op aarde bovenaan een agenda geschreven staat vanaf de eerste Jood op aarde”.

Was Wiesje heel duidelijk over wat de volken haar volk aangedaan hadden en nog doen, ze besteedde ook een groot deel van haar spreken en schrijven over wat haar volk betekend voor de andere volken. “Israël kreeg de opdracht om het monotheïsme uit te dragen in de wereld, alle volken dienden er kennis van te nemen. Slaagde Israël in die taak? Het Boek der Boeken werd uit het oorspronkelijke Hebreeuws vertaald in de talen der wereld opdat allen mee zouden kunnen luisteren met dat slavenvolk, door G’d verheven tot dragers der Stenen Tafelen.”

Meeluisteren. Door haar boeiende manier van spreken is zij er in geslaagd om dit doel te bereiken. Veel christenen zijn door haar de weg van G’d met het herstelde Israël in onze wereld, gaan zien en begrijpen. Voor ons als stichting werd het niet alleen meeluisteren maar ook meeleven. Wiesje heeft het Joodse volk dichterbij gebracht en ons in staat gesteld hen te troosten waar nodig. Een geweldige prestatie, die doorwerkt in de toekomst.

We bidden om sterkte en G’ds nabijheid voor haar familie. Moge haar ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.

Doneren
Abonneren
Agenda