Sluiten

Zoeken.

Hoe Israël de coronacrisis onder controle kreeg

Door Yochanan Visser - 

4 mei 2020

F200329FFF207

Israëlische artsen in het Barzilayziekenhuis voeren een coronatest uit. - Foto: Flash90

Israёl heeft ogenschijnlijk de corona-uitbraak onder controle gekregen en de regering in Jeruzalem overweegt nu om winkelcentra en markten toe te staan om te openen voor het publiek. Momenteel zijn er nog bijna 6,280 Israёlis geїnfecteerd terwijl het dodental is opgelopen tot 234. Meer dan 9,800 Israёlis zijn hersteld van de ziekte en in een aantal ziekenhuizen zijn de corona-afdelingen nu gesloten.

Afgelopen zondag keerde een deel van de kinderen terug naar school nadat de overheid toestond dat jonge kinderen tussen de zes en acht jaar en kinderen tussen 11 en 12 jaar onder bepaalde voorwaarden weer konden gaan leren.

Veel ouders besloten echter om hun kinderen thuis te houden totdat er geen nieuwe gevallen van corona meer worden gemeld en totdat het collectieve vervoersysteem voor schoolkinderen wordt hersteld. In Israël worden kinderen met autobussen naar school vervoerd en veel ouders zijn niet in staat om hun kinderen naar school te brengen.

“Dr. Chen Katz van de biologische onderzoeksafdeling van MIGAL zegt nu dat het vaccin binnen een paar weken klaar zal zijn.”

In vergelijking met andere landen is de situatie in Israёl beter ondanks een hoog aantal coronagevallen in relatie tot het aantal inwoners (9,2 miljoen). Deze betere situatie heeft volgens deskundigen te maken met de relatief strenge maatregelen die de regering van Benjamin Netanyahu nam aan het begin van de uitbraak, maar ook met een aantal andere factoren die relatief uniek zijn voor Israёl.

Geïsoleerd

Ten eerste is Israёl een geїsoleerd land vanwege het conflict met de Arabische wereld. De enige entree tot Israёl voor personen is via de nationale luchthaven Ben Gurion in Lod. Nadat de regering besloot om deze luchthaven vrijwel te sluiten voor inkomende internationale vluchten konden alleen terugkerende Israёli’s het land nog inkomen en deze mensen moesten allen in een quarantaine van twee weken verblijven in zogenaamde coronahotels. Van buitenaf kon het coronavirus Israël zogezegd niet meer bereiken, ook niet via de havens van Israёl, omdat bemanningen van schepen niet van boord mochten.

De Israёlische regering besloot verder om ouderen van de rest van de bevolking te isoleren omdat zij het hoogste risico op besmetting liepen en dus konden senioren hun kinderen en kleinkinderen tot het begin van deze week niet bezoeken of omgekeerd.

Gewend aan crisis

Ten tweede is de bevolking in Isaёl gewend aan crisissen en tot een gedwongen verblijf in huis, zoals gebeurde tijdens de eerste en tweede Golfoorlog toen Israёlis langdurig verbleven in schuilkelders.

Hulp van het leger

Een derde reden dat de Coronacrisis niet uit de hand liep is dat het Israёlische leger werd ingezet om mee te helpen de pandemie in de kiem te smoren. Soldaten en officieren hielpen niet alleen mee om steden en wijken af te sluiten of om voedsel uit te delen, maar gebruikten hun niet geringe kennis in oorlogsvoering om mee te helpen om beademingsmachines te bouwen of een ventilatiefilter die de lucht in gebouwen zuivert.

Hulp van de veiligheidsdiensten

Dan waren er verder de nationale veiligheidsdiensten van Israёl, de Mossad en de Shin Beth die werden ingezet om de bewegingen van geїnfecteerde Israёli’s te volgen (Shin Beth) of om moeilijk verkrijgbare persoonlijke beschermingsmaterialen en uitrusting naar Israёl te brengen (Mossad).

Innovatie

De grote inovatiesector in Israёl hielp verder in niet geringe mate mee om technologische oplossingen aan te dragen voor het bedwingen van de crisis terwijl wetenschappers dag en nacht werkten aan het vinden van het juiste medicijn om de zieken te genezen of om een vaccin te vinden voor COVID-19.

Onderzoekers van de Ben Goerion Universiteit (BGU) hebben bijvoorbeeld een methode ontwikkeld om vast te stellen in welke wijken van dorpen en steden het virus zich bevindt en dat maakt het mogelijk om in een vroeg stadium mensen te isoleren. De BGU wetenschappers onderzoeken het rioolwater van steden en dorpen en testen feaces in dat afvalwater op de aanwezigheid van bepaalde genetische materialen en eiwitten die laten zien of er COVID-19 of Sars Cov – 2, de wetenschappelijke naam van het virus in het riool van die dorpen en steden aanwezig is. De onderzoekers zeggen nu dat een eventuele volgende golf gevallen van COVID-19 in de kiem kan worden gesmoord met hun nieuwe methode.

De Israёlische start-up Aura Air heeft verder een luchtfilter ontwikkeld dat nu al is geїnstalleerd in het Sheba ziekenhuis in Ramat Gan waar de lucht op afdelingen en operatiekamers wordt gefilterd en virussen worden geneutraliseerd. Aura Air zegt dat het in onderhandeling is met de Europese Unie over spoedige export van het filter naar Europese landen.

Medicijnen

Gilead Sciences uit Hod HaSharon in Israёl werkt verder in hoog tempo aan de productie van het medicijn Remdesivir dat het ziekteproces van coronapatiёnten met meer dan 30 percent verkort en daardoor de overlevingskansen aanzienlijk vergroot. Remdesivir werd vorige week door de FDA in de Verenigde Staten met spoed geїntroduceerd in de strijd tegen het coronavirus en is nu in spoedgevallen beschikbaar voor het behandelen van coronapatiёnten, ondanks het feit dat het medicijn nog in de trialfase verkeert.

Tot slot is er de firma MIGAL in Galilea dat nu samen met andere bedrijven werkt aan de spoedige introductie van een vaccin tegen COVID-19. MIGAL-onderzoekers begonnen vier jaar geleden al het werk voor het ontwikkelen van een vaccin dat een virale chronische ontsteking in de luchtwegen van kippen moest voorkomen, maar wijzigde koers na het uitbreken van de coronapandemie.

Dr. Chen Katz van de biologische onderzoeksafdeling van MIGAL zegt nu dat het vaccin binnen een paar weken klaar zal zijn en daarna via goedkeuring van het Israёlische Ministerie van Gezondheid kan worden ingezet om verdere uitbreiding van de coronapandemie te voorkomen. Het valt te hopen dat het ministerie het voorbeeld van de FDA zal volgen en een spoedprocedure zal hanteren om het vaccin zo spoedig mogelijk op de markt te brengen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda