Sluiten

Zoeken.

Hoe de verbogen oorlog tussen Iran en Israël escaleert

Door Yochanan Visser - 

4 mei 2022

2021 CVI website

Terwijl de onderhandelingen over een nieuw nucleair akkoord met Iran muurvast zitten, lijkt het erop dat de verborgen oorlog tussen Israël en Iran verder escaleert. Er zijn allerlei dingen gaande die grotendeels verborgen blijven voor het publiek buiten Israël, maar die de veiligheidsafdeling in Israël voortdurend bezighouden. Zo hackt Iran bijna dagelijks 'doelen' in Israël, zoals radiostations en nieuwssites.

De verborgen oorlog tussen Israël en Iran nam de laatste maand behoorlijk toe. Zo bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen in de nacht van zondag op maandag aan Iran gerelateerde doelen in Syrië, vlakbij de grens met Irak. Het was de derde Israëlische aanval op Iranese doelen in Syrië in ruim een week tijd. Eerder gebruikte het Israëlische leger raketten om doelen in de buurt van Damascus te vernietigen.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah waarschuwde Israël vorige week dat een directe aanval door Iran op Israël nu steeds waarschijnlijker wordt. Ook beweerde Nasrallah dat de recente terreuraanslagen op burgers in Israëlische steden de zwakheid van het “zionistische regime” blootlegden.

Iran en het geweld op de Tempelberg

Het is duidelijk geworden dat Iran achter de geweldsexplosie op de Tempelberg in Jeruzalem tijdens het Joodse paasfeest (Pesach) zat. De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) kreeg instructies van Ali Akhbar Velayati, een voormalige minister van Buitenlandse Zaken in Iran en nu één van de voornaamste adviseurs van Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran.

Tijdens een telefoongesprek tussen PIJ-leider Ziyad al-Nakhalah en de Velayati zei de adviseur van Khamenei dat PIJ alles moest doen om de “samenzweringen tegen het onderdrukte Palestijnse volk te saboteren”. Kort daarop begonnen op de vooravond van Pesach de gewelddadige rellen op het Tempelplein in Jeruzalem en schoot PIJ in totaal vijf raketten af op het zuiden van Israël.

Hamas en PIJ

Hamas heeft de controle over PIJ totaal verloren en beperkte zich de afgelopen dagen tot verbale aanvallen op Israël. Hamas-leider Yahya Sinwar hield op zaterdagavond een toespraak die op de televisie in Gaza werd uitgezonden. Tijdens die toespraak waarschuwde Sinwar Israël om de Al-Aqsamoskee niet meer te “ontheiligen”. Hij dreigde anders 1111 raketten op Israël af te vuren. Ook dreigde hij dat Hamas synagogen over de hele wereld zou aanvallen wanneer Israël zijn acties tegen Palestijnse relschoppers op het Tempelplein zou hervatten.

Premier Bennett reageerde op Sinwars toespraak met cynische opmerkingen over de Hamas-leider en zei dat Hamas erop uit was om zijn regering ten val te brengen. Deze opmerking had te maken met Sinwars woorden over de Arabische partij Ra’am, die deel uit maakt van de regeringscoalitie. Sinwar noemde Ra’am een stel collaborateurs en riep de partij op om definitief uit de regering van Bennett te stappen.

De verbale oorlog tussen Hamas en de Israëlische regering valt echter in het niet in verhouding tot wat er tussen Iran en Israël gebeurt.

Irans activiteiten tegen Israel

Hackers uit Iran vallen bijna dagelijks ‘doelen’ in Israël aan en slaagden er vorige week in om de websites van Israëlische radiostations plat te leggen. Op de websites verscheen het woord “gehackt” en werden een aantal Israëlische logo’s op de homepage geplaatst. Ook waren er afbeeldingen van de rellen op de Tempelberg te zien en een video van de lancering van een raket terwijl er een sirene loeide.

Op maandag onthulde de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth verder dat Iran via een valse Facebookpagina Israëli’s probeerde te ronselen. Zij moesten in ruil voor een forse vergoeding aanslagen plegen op Israëlische doelen. De Israëli’s die op de berichten van de Iraniërs reageerden, werden verzocht om verder te communiceren via WhatsApp. Daar kregen zij instructies over het bespioneren van belangrijke doelen in Israël en werd hen een vergoeding van duizenden dollars in het vooruitzicht gesteld.

De Mossad en Iran

Israël blijft ondertussen niet passief toekijken hoe Iran op allerlei manieren probeert om de Joodse staat te raken. Het afgelopen weekend werd bekend dat de Israëlische spionagedienst Mossad opnieuw een actie uitvoerde binnen de grenzen van de Islamitische Republiek.

Mossad-agenten wisten het huis van een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) binnen te dringen en ondervroegen hem over een moordcomplot tegen een Israëlische diplomaat in Turkije. De man, Mansour Rasouli, had verder opdracht gekregen om een Joodse journalist in Frankrijk en een Amerikaanse generaal in Duitsland te vermoorden. De Shin Beth was naar verluidt ook betrokken bij de ondervraging van Rasouli in Iran, iets dat bijna nooit voorkomt. De Israëlische binnenlandse inlichtingendienst houdt zich namelijk bijna uitsluitend bezig met Palestijnse terroristen en Israëlische Arabieren die aanslagen voorbereiden of zich bezig houden met andere verdachte gevaarlijke activiteiten. Rasouli werd na de ondervraging vrijgelaten en beloofde zich nooit meer bezig te houden met moordcomplotten.

De onthulling over de Mossad-activiteiten tegen de IRG laten zien dat Israël terecht druk uitoefende op de Amerikaanse regering van president Biden om de organisatie op de lijst van terreurgroepen te houden. De Amerikanen leken eerder te bezwijken onder de druk van Iran om de IRG van de lijst van terreurorganisaties te halen. Iran stelde deze eis in Wenen, tijdens de voortslepende besprekingen over het repareren van het nucleaire akkoord uit 2015.

Israëlische druk op de VS

Israël heeft voortdurend druk uitgeoefend op de regering Biden om niet toe te geven aan de druk van Iran en om ‘plan B’ voor te bereiden in het geval dat de besprekingen in Wenen mislukken.

Israël heeft ook constant van de Amerikanen gevraagd om tijdens de onderhandelingen over een hernieuwd nucleair akkoord de oorlogszuchtige en imperialistische activiteiten van Iran in het Midden-Oosten mee te nemen. Iran wil echter niets weten van concessies in deze kwestie en is niet bereid om over het probleem te praten tijdens de indirecte onderhandelingen met de Amerikanen in Wenen.

Het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) bericht ondertussen dat Iran een ondergrondse productielijn voor het vervaardigen van een nieuwe generatie uranium verrijkingscentrifuges heeft geopend in Natanz. Een gedeelte van deze productielijn is afkomstig uit de nu gesloten nucleaire faciliteit Karaj, die eerder het doelwit was van Mossad-sabotage.

Het laatste IAEA-rapport laat zien dat Iran de onderhandelingen in Wenen alleen gebruikt om tijd te winnen. Volgens berichten in de Israëlische media heeft Iran nu voldoende uranium verrijkt tot 60 procent om in korte tijd uit te breken naar de atoombom. Het verder verrijken van uranium van 60 procent tot de 90 procent die nodig is voor een kernwapen, neemt slechts een paar weken in beslag.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda