Sluiten

Zoeken.

'Het is nu of nooit' - Israël en het nucleaire programma van Iran

Door Yochanan Visser - 

26 mei 2023

2021 CVI website (48)

Er zijn allerlei ontwikkelingen die indiceren dat Israël steeds dichter bij directe actie komt tegen Iran. Eén van die indicaties is de open wijze waarop belangrijke officials nu praten over de noodzaak van Israëlische actie tegen het regime in Iran. Dit heeft niet alleen te maken met de toenemende agressie van de diverse terreurgroepen die Iran de zogenaamde “verzetsas” heeft binnengeloodst, maar ook met ontwikkelingen in het nucleaire wapenprogramma van de Islamitische Republiek.

Het nucleaire wapenprogramma stond deze week weer op de voorgrond in openbare en gesloten discussies in Israël. Hetzelfde gold voor de agressie die de Islamitische Republiek tentoonspreidt voor de Joodse staat.

“We zijn de vijand ver vooruit”

Laten we met het laatste beginnen. Premier Benjamin Netanyahu heeft bij verschillende gelegenheden gezegd dat Iran voor 95 procent verantwoordelijk is voor alle terreur die Israël de laatste paar jaar heeft geteisterd. De premier is ervan overtuigd dat Iran ook achter de recente escalaties met de terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) zat. Hetzelfde geldt ook voor de toenemende agressie van Hezbollah, dat afgelopen zondag voor het eerst een militaire oefening hield. Deze oefening vond een paar meter verwijderd van de grens met Israël plaats.

Netanyahu maakte op woensdag ook een opmerking die suggereerde dat Israël een preventieve en geavanceerde actie, zoals die werd uitgevoerd tegen PIJ, ook zou kunnen uitvoeren tegen Iran. Na afloop van een bezoek aan een inlichtingen eenheid van het Israëlische leger (IDF) zei de premier verder dat Israëls vijanden moeten weten dat “de toekomst al hier is” en dat “ de vijand moet weten dat we hen ver vooruit zijn”. Hij baseerde dit op wat hij had gezien op de IDF-basis in de Negev woestijn. Netanyahu postte later een video op zijn Twitter account, waarin hij zei dat de IDF op grote schaal gebruikt maakt van menselijke en artificiële inlichtingen in de strijd tegen Iran. Het bezoek had hem meer optimistisch gemaakt, zei hij verder.

Ondergrondse nucleaire faciliteit

Dit brengt ons bij de laatste ontwikkelingen in de nucleaire crisis tussen Iran en Israël. Terwijl de Europese Unie zich uitsluitend lijkt te richten op sancties tegen Irans mensenrechtenschendingen, lijkt Israël zich op te maken voor directe militaire actie tegen Iran. Dit nadat bekend werd dat Iran een nieuwe nucleaire faciliteit bouwt. Deze faciliteit bevindt zich diep onder de grond, nabij de bestaande atoomfabriek Natanz.

Natanz was in het recente verleden het toneel van mysterieuze explosies en andere sabotageacties die Iran toeschreef aan de Mossad, de Israëlische buitenlandse geheime dienst. De nieuwe ondergrondse nucleaire faciliteit ligt onder een berg van 1600 meter in de Zagros bergen in het noordwesten van Iran. De faciliteit wordt 80 tot 100 meter onder de berg gebouwd. Dat is dieper dan de Fordow nucleaire faciliteit, tot nu toe de enige ondergrondse atoomfabriek in Iran.

Volgens sommige wapenexperts zal dit betekenen dat de faciliteit waarschijnlijk onbereikbaar wordt voor zelfs de grootste bunker penetrerende bom in de wereld. Die bom is de Amerikaanse GBU-57 A/B Massive Ordnance Penetrator van de Amerikaanse luchtmacht. Israël is niet in het bezit van een dergelijk wapen en heeft alleen de beschikking over lichtere bommen, de Spice raket en de ‘Rocks’, een bunker penetrerende ballistische raket ontworpen door Rafael. Het zal volgens Israëlische experts nog wel even duren voordat de faciliteit voltooid wordt.

Topfunctionarissen waarschuwen Iran

Generaal Herzi Halevi, de stafchef van de IDF, adresseerde de toenemende dreiging van Iran en zijn kernwapen programma ook deze week. Halevi zei dat “Iran betrokken is bij alles rondom ons en met iedereen is die tegen ons is”. Sprekende over de meervoudige frontenoorlog tegen Iran, waarmee de IDF zich geconfronteerd ziet, zei de generaal dat Israël de capaciteiten heeft om Israëls vijanden harder aan te pakken dan ooit tevoren. Hij adviseerde de leiders van Iran om hier niet onverschillig voor te blijven.

Halevi was niet de enige Israëlische topfunctionaris die deze week sprak over de noodzaak om Iran direct aan te pakken. Tzagi Hanegbi, de nationale veiligheidsadviseur van de Israëlische regering, was er één van. Hij zei tijdens een veiligheidsconferentie in Herzliyah dat het “nu of nooit is”, wat betreft actie tegen Iran. Hanegbi zei dit, nadat hij sprak over het feit dat Iran uranium heeft opgewerkt tot een niveau van 84 procent. Dit betekent dat Iran, wanneer het dit zou besluiten, binnen een paar weken kan uitbreken naar een atoombom. Voor de vervaardiging van een atoombom is 90 procent verrijkt uranium nodig.

Israëls opties

In een voor het publiek gesloten discussie, die werd bijgewoond door ondergetekende deze week, ging het ook over de opties die Israël tot zijn beschikking heeft om het kernwapenprogramma van Iran te stoppen. Een Amerikaanse wapenexpert bracht naar voren dat Israël andere opties tot zijn beschikking heeft om dat programma met drie tot vijf jaar achteruit te zetten. De Israëlische luchtmacht zou, bijvoorbeeld, de energie-installaties van de nucleaire installaties kunnen bombarderen. In het geval van de ondergrondse nucleaire faciliteiten zouden de ingangen moeten worden verwoest. Dit zou in beide gevallen ook door de Mossad kunnen worden gedaan. De Mossad heeft immers lange ervaring met het saboteren van Iraanse nucleaire faciliteiten en is zelfs geïnfiltreerd in de top van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG).

Deze week werd bekend dat het regime in Iran Ali Shamkhani, de secretaris van de nationale veiligheidsraad van de IRG, had gedwongen om zijn ontslag te nemen. Shamkhani zou samen met Alireza Akbari, een Iraniër met een Brits paspoort, informatie over het nucleaire programma van Iran hebben doorgespeeld aan de Mossad.

Akbari werd eerder gearresteerd en later geëxecuteerd door het regime in Teheran. De man zou de activiteiten en verblijfplaatsen van ongeveer 100 topfunctionarissen hebben doorgespeeld aan de Mossad. Onder die honderd was Mohsen Fakhrizadeh, die ook de vader van het Iraanse nucleaire programma werd genoemd. Hij werd in 2020 met een op afstand bediend geweer vlakbij zijn huis doodgeschoten.

De beste optie om het toenemende gevaar van Iran voor Israël te beteugelen, is echter het tot val brengen van het regime van Ayatollah Al Khamenei. De nog steeds voortdurende publieke protesten in Iran lijken een unieke mogelijkheid om deze optie te verwerkelijken. Daarvoor is nodig dat er Westerse hulp komt voor de opstandige massa’s. Israël is alleen niet in staat om een coup d’etat te organiseren in Iran. Het Westen, aangevoerd door de Verenigde Staten, kan dit wel. Het kon in 1953, toen de VS en het Verenigd Koninkrijk de democratisch gekozen regering van Premier Mohammad Mosaddegh hielpen ten val te brengen, en het kan nu. Zelfs binnen de IRG zijn er genoeg leden die achter het huidige volksprotest tegen het Khamenei regime staan.

Het regime in Teheran onthulde ondertussen dat het succesvol een ballistische raket, die een kernkop richting Israël kan vervoeren, had getest. Het ging hierbij om de Khoramshahr 4  Kheibar ballistische raket, die een reikwijdte heeft van 2000 kilometer. De onthulling van de succesvolle test met de Kheibar raket leidde tot " verontrusting" bij het Pentagon, het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Het ballistische rakettenprogramma van Iran is nu het grootste in het Midden-Oosten, Israël niet meegerekend. Hetzelfde geldt voor het ‘drone’ programma van de Islamitische Republiek.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda