Sluiten

Zoeken.

Hamas stelt directe onderhandelingen met Israël voor

27 mei 2021

F210525AM02

Yahya Sinwar, leider van Hamas. Foto: Atia Mohammed/Flash90

Volgens de Hebreeuwse Israëlische media is Hamas nu bereid om directe onderhandelingen met Israël aan te gaan. Dit nadat de Egyptische regering samen met Qatar en de Verenigde Naties vorige week een wapenstilstand hadden bemiddeld.

Geen oprechte intenties

Sommige Hamasleiders zijn tot de conclusie gekomen dat directe onderhandelingen met Israël in plaats van te vertrouwen op externe bemiddeling beter zouden zijn voor Hamas. Tegelijkertijd gaven Hamasleiders aan bereid te zijn de banden met het regime van Assad in Syrië te hernieuwen. Dit toont aan dat de Hamas leiding geen oprechte intentie heeft om haar standpunten met betrekking tot het conflict met Israël te wijzigen. De soennitische islamistische groep probeert op deze manier buitenlandse financiële hulp te krijgen om Gaza weer op te bouwen.

Israël heeft al aangegeven dat de houding ten opzichte van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad zal veranderen. Er zullen preventieve aanvallen plaatsvinden wanneer die terroristische organisaties opnieuw proberen hun legers op te bouwen en pogingen ondernemen om nieuwe raketten te bemachtigen.

Hamas is afhankelijk van hulp van buitenaf om Gaza weer op te bouwen.

Uit die recente verklaringen van Hamasleiders blijkt duidelijk dat de organisatie in nood verkeert nadat het Israëlische leger hun militaire infrastructuur aan gruzelementen heeft gebombardeerd tijdens de elf dagen durende oorlog in mei. Dit verklaart ook waarom het meest recente staakt-het-vuren standhoudt zonder de gebruikelijke schendingen zoals het geval was in het verleden.

Buitenlandse hulp

Hamas is afhankelijk van hulp van buitenaf om Gaza weer op te bouwen. De terreurgroep realiseert zich echter ook dat maar weinig landen opnieuw geld in de Gazastrook zullen pompen zonder garanties dat de noodhulp niet opnieuw zal worden gebruikt voor een volgende oorlog met Israël. Deze buitenlandse donaties, waaronder van de Verenigde Staten, zullen direct toezicht eisen op de manier waarop hun financiële hulp zal worden besteed.

Grote fout

Israël realiseert zich dat het een grote fout heeft gemaakt door Hamas en PIJ geld en materialen te laten overhevelen dat bedoeld was voor de wederopbouw van civiele gebieden in Gaza na de oorlog van 2014. Hamas en PIJ moeten deze hulp hebben gebruikt in combinatie met constructiemateriaal zoals beton, dat Israël in Gaza heeft toegelaten, om het zogenaamde 'Metrocomplex’ te bouwen. Dit is het enorme ondergrondse tunnelcomplex dat diende als wapenopslag en commandocentrum tijdens en voor de vierde Gaza-oorlog.

Israël realiseert zich dat het een grote fout heeft gemaakt door geld en materialen te laten te geven dat bedoeld was voor de wederopbouw in Gaza.

Uit de vier gigantische Israëlische luchtaanvallen op het Metrocomplex is duidelijk geworden dat Israël over alle benodigde informatie beschikte om de precisiebombardementen uit te voeren, die tenminste honderd kilometer van deze ondergrondse tunnelstad verwoestten.

Preventieve aanvallen

De regering in Jeruzalem heeft nu aangegeven preventieve aanvallen te zullen lanceren op elke nieuwe faciliteit die Hamas en PIJ zullen proberen te bouwen om hun uitgeputte rakettenarsenaal aan te vullen. Hamas en PIJ hadden ongeveer 14.000 raketten en raketten tot hun beschikking voordat ze de oorlog met Israël begonnen.

Tijdens het conflict gebruikten ze 4.350 van deze projectielen zonder het verwachte resultaat. Beide terroristische organisaties claimen nu de overwinning. Ze worden daartoe aangemoedigd door het Iranese regime, dat de gebeurtenissen in de loop van de oorlog op de voet heeft gevolgd. De realiteit is echter totaal anders, zoals Palestijnse journalisten die kritisch staan tegenover Hamas al hebben gemeld.

Verliezers

Hamas en PIJ verloren deze oorlog, omdat ze niet bereikten waar ze naar streefden. Ze wilden bijvoorbeeld controle krijgen over wat er gebeurt in de oude stad van Jeruzalem, inclusief de Al Aqsamoskee.

Nadat de leider van de Palestijnse Autoriteit de Palestijnse verkiezingen had afgelast, realiseerde Hamas zich dat het een gouden kans had gemist om de controle te grijpen over de gebieden die nu door de PA worden beheerd. Ook was het een kans om Hamas’ invloed uit te breiden over Arabisch Jeruzalem en de Al Aqsamoskee. Dit is één van de redenen waarom Hamas aan het begin van de elfdaagse oorlog besloot raketten op Jeruzalem af te schieten, nadat het een ultimatum aan Israël had gesteld.

Het leiderschap van Hamas heeft opnieuw een inschattingsfout gemaakt en probeert nu haar doelen met betrekking tot Jeruzalem te bereiken door directe onderhandelingen met Israël voor te stellen. Dit zal niet werken, omdat het standpunt van de Israëlische regering met betrekking tot Hamas en Gaza is verhard door de laatste oorlog. Ook heeft Hamas zijn standpunten over het bestaan van de Joodse staat niet fundamenteel gewijzigd. Dit is het geval sinds 2007, toen Hamas met geweld de macht greep in de Gazastrook.

Zelfs vóór 2007 weigerde Hamas akkoord te gaan met de voorwaarden voor het ontvangen van buitenlandse hulp. Destijds boden de EU en de VS een hulppakket van 1 miljard dollar aan op voorwaarde dat Hamas ophield terrorisme te gebruiken, Israël zou erkennen en zich zou houden aan alle overeenkomsten tussen Israël en de PA. Dit was het antwoord van Hamas-leider Ismail Haniyeh op het aanbod: "Hamas is ongevoelig voor omkoping, intimidatie en chantage."

Het standpunt van de Israëlische regering met betrekking tot Hamas en Gaza is verhard door de laatste oorlog.

Dat de intenties van Hamas niet zuiver zijn, bewees één van de oprichters van de terreurbeweging in een interview met de Britse televisie. Mahmoud al-Zahar zei dat Israël geen recht om te bestaan en dat hij erg trots was dat Hamas raketten had afgeschoten op de bevolkingscentra in Israël. Hij sloot verder onderhandelingen met Israël uit en zei dat hij wel bereid was om met president Biden te praten ondanks zijn steun voor Israël gedurende de oorlog.

Omgekeerde politiek

Biden heeft Anthony Blinken, Minister van Buitenlandse Zaken, naar het Midden-Oosten gestuurd. De intentie was om de betrekkingen met het Palestijnse leiderschap te verbeteren en om hernieuwde financiële steun aan te bieden aan de Palestijnse Arabieren. Het zou gaan om een bedrag van 75 miljoen dollar. Zowel Biden als Blinken zijn er van overtuigd dat wanneer de Palestijnse bevolking meer welvaart krijgt dat dan de positie van Hamas zal worden uitgehold.

De Amerikaanse leiders zijn er ook van overtuigd dat er nieuw leven moet worden geblazen in de zogenaamde tweestatenoplossing via onderhandelingen met Israël. In Israël is echter weinig steun meer voor dit pad naar vrede, nadat alle voorgaande- en verregaande vredesvoorstellen werden afgewezen door het Palestijnse leiderschap.

Biden heeft ook besloten om het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem te heropenen nadat president Trump de vestiging had gesloten. Dit deed hij na de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. In feite is de regering Biden bezig om vrijwel de hele politiek die Trump hanteerde weer om te draaien.

Doneren
Abonneren
Agenda