Sluiten

Zoeken.

Grote veranderingen op de Golan Hoogvlakte onderweg

30 december 2021

Golanhoogte

De Golanhoogvlakte

Wie vandaag de dag de Golan Hoogvlakte bezoekt, en er eerder is geweest, zal opmerken dat na de verovering op Syrië nu 55 jaar jaar geleden, er weinig veranderd is. Veertig jaar nadat Israël de Golan Hoogvlakte annexeerde en meer dan twee en een half jaar nadat ex-president Donald Trump van de Verenigde Staten de Golan Hoogvlakte erkende als deel van Israël zijn er slechts 20.500 Joodse Israëlis die daar wonen.

De andere (26.500) inwoners van de Golan Hoogvlakte zijn Druzen. Het is het enige deel van Israёl, samen met de stad Eilat, waar geen Arabieren wonen.

De Joden op de Golan Hoogvlakte wonen in vier overwegend kleine steden, 18 moshaviem, en 10 kibboetsen.

Groot deel van de Golan ligt braak

Een groot deel van het op Syriё veroverde gebied ligt nog altijd braak en slechts vleeskoeien grazen in deze gebieden. Ook zijn er delen van de Golan Hoogvlakte die nog steeds ontoegankelijk zijn vanwege de mijnen die daar geplaatst werden voorafgaand aan de Zesdaagse Oorlog van 1967. Men kan nog altijd kapot geschoten gebouwen en moskees zien die Syriё achterliet tijdens het drama in 1967.

Aan die situatie zal nu een einde komen als we premier Naftali Bennett van Israёl mogen geloven. Het kabinet van Bennett hield afgelopen zondag een bijzondere zitting op de Golan Hoogvlakte en de premier kondigde aan dat zijn regering een enorme som geld in het gebied gaat pompen.

Investering van 286 miljoen euro

Een bedrag van één miljard Sjekel (bijna 286 miljoen euro) zal worden gebruikt om 7.300 appartementen en huizen te bouwen voor 23.000 nieuwe inwoners van de Golan Hoogvlakte.

Daarnaast zullen er twee nieuwe dorpen (Asif en Matar) worden gebouwd met in totaal 4.000 appartementen. Honderd en zestig miljoen Sjekel (meer dan 45 miljoen euro) zal worden besteed aan verbetering van wegen en openbaar vervoer, terwijl 162 miljoen Sjekel apart is gezet voor regionale ontwikkeling, inclusief toerisme.

Ongeveer 2.000 banen zullen worden geschapen in de toeristen industrie, landbouw, hotels en de commerciёle sector.

De rest van het bedrag zal worden gebruikt om de Golan Hoogvlakte te veranderen in de hoofdstad van de groene energie in Israёl. Vandaag de dag, zijn er slechts een handvol windmolens in het gebied en dat zal snel veranderen volgens Bennett. Er zullen op grote schaal zonne-energie projecten komen die 200 hectares in beslag zullen nemen.

Het plan dat we vandaag zullen goedkeuren, 40 jaar nadat dat de (Israёlische) wet werd ingevoerd is eerlijk gezegd jaren te laat.

Bennett’s redevoering

Bennett hield een redevoering waarin hij trots het plan presenteerde. Hieronder kunt u de vertaling van een groot gedeelte van Bennett’s toespraak lezen:

“Het zionisme werd vanaf het begin gekenmerkt door de tijdstippen waarop de leiders kansen benutten en de gelegenheid aangrepen om de belangen van de staat Israël te dienen.

Vrienden, dit is ons moment; dit is het moment voor de Golan Hoogvlakte. Een combinatie van omstandigheden heeft ons vandaag geleid tot een dramatisch regeringsbesluit en om aanzienlijke middelen, ongeveer 1 miljard Sjekel, ter beschikking te stellen om de gemeenschappen op de Golan Hoogvlakte te versterken.

Ten eerste moet gezegd worden dat de Golan Hoogvlakte Israëlisch is; dit spreekt voor zich. De Israëlische wet wordt sinds 1981 op het gebied toegepast en de annexatie stond al die tijd niet ter discussie.

Het feit dat de regering Trump dit heeft erkend, en het feit dat de regering Biden duidelijk heeft gemaakt dat er geen verandering is gekomen in dit beleid, is ook belangrijk. Na tien jaar verschrikkelijke burgeroorlog in Syrië, begrijpt iedereen ter wereld dat het beter is om een Israëlische Golan Hoogvlakte te hebben die stil, bloeiend en groen is, in plaats van het alternatief.

Bovendien hebben veel Israëli's de afgelopen twee jaar ontdekt dat het mogelijk is om vanuit huis te werken (vanwege de Corona crisis) en dat het niet nodig is om in het centrum van het land te wonen. In deze context kan de Golan Hoogvlakte een prachtige optie zijn voor iedereen die schone lucht, ruimte en kwaliteit van leven wil. Enkele minuten geleden zag ik hier kinderen op de kleuterschool en daar kan ik jaloers op zijn.

Hier komt onze regering in beeld. Het plan dat we vandaag zullen goedkeuren, 40 jaar nadat dat de (Israёlische) wet werd ingevoerd is eerlijk gezegd jaren te laat. Jarenlang stagneerde de omvang van het gemeenschapsleven op de Golan Hoogvlakte. We hebben een groot gat te dichten en daar beginnen we vandaag mee.

Ik wil graag duidelijk zijn: na vele statische jaren met betrekking tot de omvang van het gemeenschapsleven, is ons doel vandaag om de bevolking van de Golan Hoogvlakte te verdubbelen. Daartoe versterken we de stad Katzrin met twee nieuwe wijken, de 12e en 13e wijk.

Daartoe zullen we ook twee nieuwe leefgemeenschappen oprichten op de Golan Hoogvlakte, Asif en Matar. We trekken hiervoor aanzienlijke middelen uit en ik wil alle ministeries bedanken. Ongeveer 1 miljard Sjekel zal de Hoogvlakte veranderen in een plek waar het goed toeven is.

De Golan Hoogvlakte zal in zekere zin erg ‘groen’ zijn en in feite de technologische hoofdstad van hernieuwbare energie in Israël worden. In dit verband wil ik de minister van Energie bedanken.

Ik wil ook nog iets zeggen dat voor mij persoonlijk erg belangrijk is en volgens mij ook bijdraagt aan de veerkracht van de staat Israël. Het feit dat de ministers van de regering hier, rechts en links, hier bij elkaar zitten, is zeer indrukwekkend. Het is geen vaststaand gegeven.

Door haar oprichting stelt deze regering ons in staat om de Israëlische nationale consensus opnieuw te vinden. Na vele jaren waarin we ons constant hebben gericht op wat ons scheidt, proberen we hier te benadrukken wat ons verenigt.

De noodzaak om de Golan Hoogvlakte te versterken, te cultiveren en erin te leven, is zeker een principe dat iedereen hier verenigt. Tegen de Israëli's die op zoek zijn naar een plek om hun huis te bouwen, zeg ik: de Golan wacht op jullie. Kom naar de Golan!"

Woede in Syriё

De woorden van Bennett wekten grote woede bij het regime van de Syrische president Bashar al-Assad maar de dictator zal niet meer in staat zijn om over deze kwestie een nieuwe oorlog met Israёl te beginnen.

Assad is zelfs nier in staat, of wil niet, de verwoeste steden en dorpen in Syriё te herbouwen. Hierdoor blijven meer dan de helft van de 22 miljoen Syrische burgers de vluchtelingenstatus behouden in zowel Syriё als daarbuiten.

Tot nu toe wilden vele Israёli’s niet naar de Golan Hoogvlakte komen om daar te wonen vanwege de isolatie van het gebied en vanwege het gebrek aan banen. Daar gaat nu zeer waarschijnlijk eindelijk verandering in komen.

De overbevolking in het centrum van Israёl noopte de regering om drastische stappen te ondernemen en de ontwikkeling van de Golan Hoogvlakte is daar één van. De andere maatregelen zijn de verdere ontwikkeling van Galilea en de Negev woestijn.

Doneren
Abonneren
Agenda