Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Gesluierde vrouwen in het Heilige Land

Door Joanne Nihom - 

20 mei 2019

Veiled-women-header-1024x576

Joodse vrouwen bij de Klaagmuur, begin 20e eeuw. | Foto: Matson (G. Eric en Edith)

Gesluierde vrouwen fascineren me, zowel in Israël als in Nederland of andere landen.

Stiekem denk ik wel eens: zij hoeven niet na te denken over ‘zit mijn haar wel goed’. Een religieuze sluier gaat daar uiteraard niet over. Het geeft een identiteit en afkomst weer, wel of niet opgelegd door maatschappelijke omstandigheden. Een in het openbaar gedragen sluier bedekt het gezicht van de vrouw en maskeert tegelijkertijd haar persoonlijke identiteit, dat wil zeggen voor de buitenstaander.

Wereldwijd hebben sluiers geleid tot een maatschappelijk debat. Is het bedekken van het gezicht (en vaak ook het lichaam) niet iets minderwaardigs voor vrouwen? Waarom mag je het gezicht niet zien? Wil de vrouw dit wel of is het opgelegd door haar omgeving? De vrouwen die ik er door de jaren heen naar vroeg, kozen zelf voor een hoofdbedekking en waren er zelfs trots op. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van het land waarin je woont.

Als een uitgesproken dialoog die eigenlijk zo ongelofelijk belangrijk is.

In Israël worden sluiers gedragen door vrouwen van verschillende religies en in de afgelopen twintig jaar is er een toename van vrome Joodse en islamitische vrouwen die meerdere lagen van top tot teen dragen. Onder deze vrouwen zijn sluiers een middel om vroomheid, bescheidenheid en moraliteit aan te duiden. Het Israel Museum in Jeruzalem heeft een prachtige fototentoonstelling gewijd aan dit bijzondere onderwerp.

Vrouwen achter de sluier in Het Heilige Land (Women behind the veil) laat gesluierde islamitische, christelijke, Druzen en Joodse vrouwen zien. De grote verschillen tussen hen, maar zeker ook de gelijkenissen. Als een uitgesproken dialoog die eigenlijk zo ongelofelijk belangrijk is. Wat hebben we toch veel gemeen, en waarom focussen we ons daar niet op?

Bekijk hieronder een boeiende fotoreportage over gesluierde vrouwen. Klik op de foto om te vergrootten en klik op het pijltje naar rechts om de volgende foto te kunnen zien.

De tentoonstelling is te zien in het Israel Museum in Jeruzalem, de Spertus Gallery, tot 29 februari 2020. Curator: No’am Bar’am Ben-Yossef

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda