Sluiten

Zoeken.

Explosie van geweld na dood van Palestijnse journaliste in Jenin

Door Yochanan Visser - 

13 mei 2022

F220513YS115

Honderden Arabieren verzamelen zich bij de Jaffapoort in de Oude Stad van Jeruzalem, voorafgaand aan de begrafenis van Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Aqleh die werd gedood tijdens een inval van Israëlische veiligheidstroepen in Jenin, een paar dagen geleden. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Zien we nu het begin van een nieuwe Intifada? Dat is de vraag die velen in Israël bezighoudt. Dit nadat er massaal Arabisch geweld uitbrak na de dood van een Al-Jazeerah journaliste in de stad Jenin eerder deze week.

Het Arabische geweld in Judea, Samaria, Jeruzalem en ook in andere Israёlische steden bereikte afgelopen donderdag een nieuw hoogtepunt. Duizenden Arabieren hielden gewelddadige demonstraties nadat een Palestijnse journaliste van Al Jezeerah werd doodgeschoten tijdens een schietpartij in de stad Jenin. Jenin ligt in het noorden van Samaria en staat bekend als een broeinest van terrorisme.

Shireen Abu Akleh, de Al Jazeerah journaliste, was in Jenin om verslag te leggen van een actie van het Israёlische leger (IDF) tegen terroristen die van het plegen van aanslagen werden verdacht. Tijdens het begin van de actie werden de IDF-soldaten beschoten door Palestijnse Arabieren en brak er een hevig vuurgevecht uit. Tijdens die schermutselingen werd Abu Akleh in haar hoofd geraakt door een kogel. Ook raakte haar collega gewond.

Ophitsing door PA-leider Abbas

De Palestijnse Autoriteit (PA) was er als de kippen bij om de IDF te beschuldigen van moord. PA-leider Mahmoed Abbas zei tijdens een rouwplechtigheid in de Muqata, zijn residentie in Ramallah, dat er geen gezamenlijk forensisch onderzoek met Israёlische experts zou komen, omdat Israёl “verantwoordelijk was voor de misdaad”.

De PA-leider ging zelfs zo ver om te zeggen dat hij naar het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag zou gaan om “de criminelen te vervolgen”. Abbas noemde Abu Akleh een “martelaar van Palestina”, die met “haar eerlijke en vaderlandslievende stem het lijden van het Palestijnse volk had geportretteerd”. Na de plechtigheid in Ramallah werd de met de Palestijnse vlag bedekte lijkkist overgebracht naar Jeruzalem, waar op vrijdag de begrafenis van Abu Akleh zal beginnen.

Chaos en geweld in Israёl

Abbas’ ophitsende toespraak leidde onmiddellijk tot hevige gewelddadige rellen in Jeruzalem en andere Israёlische steden zoals Haifa, Lod en Akko. Deze steden hebben een gemengde Arabische en Joodse bevolking en zijn vanaf de oorlog tussen Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en de IDF vorig jaar mei kruitvaten die ieder moment kunnen ontploffen. Het Arabische geweld beperkte zich in die oorlog tot Judea, Samaria, Jeruzalem en Gaza. Het laatste jaar is er echter sprake van een sterke toename in wetteloosheid en geweld onder Israёlische Arabieren, maar ook door de Bedoeïenen in Zuid-Israёl.

In Jeruzalem was op donderdag sprake van enorme chaos en de politie verloor bijna haar greep op de situatie. Dit gebeurde nadat honderden Arabieren stenen, rotsblokken en Molotov cocktails begonnen te gooien naar ieder voertuig dat herkenbaar was als Israёlisch.

Toen de politie één van de relschoppers wilde arresteren, vluchtte de man naar een gereedstaande ambulance en dat leidde tot een nieuwe escalatie. Honderden Arabieren probeerden gewelddadig om de arrestatie te voorkomen en dansten op de daken van auto’s die vast zaten in een file. Daarna hieven zij spreekkoren aan waarin Hezbollah werd opgeroepen om zich in de strijd te mengen.

De politie in Jeruzalem probeert nu om nieuw geweld tijdens of na de begrafenis van Abu Akleh te voorkomen door het optrekken van wegversperringen. Of dat voldoende zal zijn is maar zeer de vraag, aangezien er tijdens het schrijven van dit artikel berichten binnenkwamen dat duizenden Arabieren op weg waren naar de begrafenis.

Overeenkomsten Tweede Intifada

De geest lijkt nu echt uit de fles en de situatie in Israёl begint steeds meer te lijken op wat er gebeurde aan het begin van de zogenaamde Tweede Intifada. Ook de inleiding lijkt op wat er toen gebeurde.

De Arabische massa’s gingen tijdens Joods Nieuwjaar (Rosh HaShana) in september 2000 de straat op na de dood van Mohammed al-Durrah, een twaalfjarige Palestijns-Arabische jongen. Ook toen werd beweerd dat IDF-soldaten de jongen hadden doodgeschoten nadat hij samen met zijn vader dekking zocht achter een muur in Gaza.

Onderzoek dat op gang werd gebracht door onder andere professor Richard Landes, de uitvinder van de naam Pallywood, bracht later aan het licht dat de IDF-soldaten die een wachtpost bemanden dicht in de buurt van de plek waar Mohammed al-Durrah zou zijn gedood, de jongen niet konden zien. Uit dat onderzoek bleek dat de soldaten nooit de schoten op de jongen en zijn vader konden hebben gelost.

Het onderzoek bracht zelfs aan het licht dat de jongen waarschijnlijk niet eens geraakt was door kogels, omdat er geen bloed op zijn kleding waarneembaar was. Ook bleek uit nader onderzoek van de videobeelden van het incident dat Mohammed zich bewoog nadat hij zogenaamd was gestorven.

Cruciale videobeelden

In het geval van Abu Akleh blijkt nu uit videobeelden dat de beweringen van de PA zeer waarschijnlijk onwaar zijn. Terwijl de pro-Palestijnse Israёlische organisatie B’Tselem en CNN met een luchtfoto probeerden aan te tonen dat Palestijnse terroristen nooit de Al-Jazeerah journaliste konden hebben doodgeschoten, blijkt uit door de IDF gepubliceerde videobeelden iets anders.

Op de door CNN gepubliceerde kaart ziet men slechts één locatie waar Palestijnse schutters zich zouden hebben opgehouden tijdens het incident. Die plek maakte het onmogelijk dat zij verantwoordelijk zou zijn geweest voor de dood van Abu Akleh.

Echter, uit de IDF video blijkt dat tenminste één Palestijnse schutter positie had ingenomen op een dak. Vanaf die positie kon de schutter Abu Akleh zien en men ziet ook tweemaal rook van geweervuur op dat dak.

Het geweervuur vanaf het dak begint ongeveer na twaalf seconden. Jewish Press in Israёl ontdekte dit fragment van de video en markeerde de plek waarvandaan Abu Akleh waarschijnlijk werd doodgeschoten met een rode ring. U kunt de beelden zelf bekijken:

Op vrijdag publiceerde Jewish Press verder een Intelligence Times kaart waaruit bleek dat tenminste een Palestijnse terrorist in Jenin zich ophield vlak bij de gedode journaliste

Bennetts veroordeling

Premier Bennett van Israёl veroordeelde de koppige weigering van Abbas om een gedegen onderzoek in te stellen ook nadat hij had aangeboden om Amerikaanse experts aanwezig te laten zijn tijdens het forensisch onderzoek. Bennett zei dat op deze wijze wellicht nooit de waarheid over het incident zou kunnen worden vastgesteld. Abbas lijkt echter in het geheel niet te zijn geïnteresseerd in de waarheid.

Ondertussen gaan de schietpartijen in Jenin en omgeving in volle hevigheid door. Bij een hevig vuurgevecht tussen de IDF en Palestijnse terroristen op vrijdagmorgen werd een agent van de Yamam antiterreur eenheid van de grenspolitie ernstig gewond.

Ook vond er een nieuwe aanslag plaats in de buurt van Bet El in Zuid-Samaria. Een Palestijnse terrorist verbrijzelde de voorruit van een Israёlische auto en werd daarop neergeschoten door aanwezige IDF soldaten. Er werd later op het lichaam van de gewonde Arabier een mes gevonden en een fles met een bijtend zuur.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda