Sluiten

Zoeken.

Een licht voor de volken

Door Petra van der Zande - 

7 januari 2016

4992988802_c05c984154_o-1024x576

Israëlische oogartsen verrichten gratis oogoperaties met het programma van Mashav. | Foto: Israël ministry of Foreign Affairs

Onze gehandicapte pleegdochters ondergingen diverse oogoperaties in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem. Tijdens een nacontrole in de polikliniek vertelde de specialist dat hij een maand naar Afrika ging, en dat een collega zijn werk tijdelijk zou overnemen.

“Ik zal U beschermen en Ik zal U stellen tot een verbond voor het volk, tot een licht voor de heidenvolken, om blinde ogen te openen, om gevangenen uit de kerker te leiden, uit de gevangenis wie in duisternis zitten.”

— Jesaja 42:6,7 HSV

“Vakantie?” vroeg ik.
“Na zijn opleiding moet iedere oogarts minstens één keer per jaar naar een ontwikkelingsland om gratis oogoperaties uit te voeren,” vertelde hij.

Sinds haar oprichting in 1948 heeft de Staat tot doel een licht te zijn voor de natiën.

Ondanks de enorme economische problemen in de beginjaren, richtte de Israëlische regering MASHAV op – het Centrum voor Internationale Samenwerking, dat een onderdeel is van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Israël was (en is) bereid haar creatieve uitvindingen met de rest van de wereld te delen, de ontwikkelingslanden in het bijzonder.

Cataract en glaucoma is de hoofdoorzaak van blindheid in veel ontwikkelingslanden. Terwijl een lokale kliniek in Kameroen zo’n 100 oogoperaties per jaar uitvoert, doet het Israëlische team er 55 in twee weken! Als het verband wordt verwijderd ziet de patiënt tot zijn enorme vreugde opeens het gezicht van familieleden, soms voor het eerst of sinds vele jaren. De eenvoudige operatie opent – letterlijk – de blinde ogen van jong en oud en stelt de mensen in staat weer voor zichzelf en hun families te zorgen.

Israëlische oogartsen gaven zo al honderdduizenden patiënten uit Vietnam, China, Myanmar, de Malediven, Moslimlanden als Azerbeidzjan en vele Afrikaanse landen het gezichtsvermogen terug. De non-profit organisatie “Eye from Zion” brengt ook artsen uit ontwikkelingslanden naar Israël voor training.

“Ik heb U ook gegeven tot een Licht voor de heidenvolken, om Mijn heil te zijn tot aan het einde der aarde.”

— Jesaja 49:6, HSV

Negen maanden na het uitroepen van de staat Israël werd de menora gekozen als het staatslogo. Israël – een “Or lagojiem” – een licht voor de naties. Na 68 jaar zijn ze dat nog steeds.

Israëlische wetenschappers blijven zoeken naar creatieve manieren waarop ze een lokale bevolking, waar ter wereld dan ook, kunnen helpen. Dat gebeurt zonder poeha of fanfare – je leest er zelden over in de krant. Ondanks alle internationale haat, de boycots, de anti-Israël sentimenten, gaan deze vrijwilligers in de meest afgelegen gebieden door met het delen van hun kennis.

Jesaja’s profetie is letterlijk vervuld: Israëlische vrijwilligers geven hoop en een toekomst aan kansarme mensen, zijn ze een Licht voor de natiën, terwijl Israëlische oogartsen blinde ogen openen en licht brengen aan hen die in duisternis zitten.

En daar word ik, als iemand uit de heidenvolken die in Israël mag wonen, heel blij van!

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda