Sluiten

Zoeken.

Een jaar aan de slag bij ALEH in de Israëlische Negevwoestijn

23 september 2020

Aleh meiden

Joëlle (19), Debora (19) en Heleen (25) hebben afgelopen jaar vrijwilligerswerk bij ALEH gedaan.

Joelle (19), Debora (19) en Heleen (25) hebben er een roerig en druk jaar op zitten. Na bijna een jaar vrijwilligerswerk bij ALEH Negev ‘Nachalat Eran’ in de Negevwoestijn in Israël en met een flinke woordenschat aan Hebreeuws in de zak, zijn de meiden sinds 15 juli weer op Nederlandse bodem.

ALEH Negev

Debora: “Het was een bijzondere tijd in ALEH Negev. Ik heb levenslessen geleerd die ik voor altijd met mij mee zal dragen. Zonder een studie of veel te weten over mensen en kinderen met een meervoudige beperking, heb ik veel geleerd in de praktijk.”

ALEH is Israëls grootste zorginstelling die zorgt voor meervoudig gehandicapten kinderen en volwassen. ALEH hanteert de filosofie “All People. No Limits.”,waarbij geen onderscheid wordt gemaakt op etnische of religieuze achtergrond. Bewoners en bezoekende patiënten reflecteren Israëls rijke mix aan gemeenschappen; Joden, Moslims, waaronder een groot aantal bedoeïenen, en christenen.

ALEH heeft vier locaties in Israël en sinds 2015 bestaat er een internationaal georiënteerd vrijwilligersprogramma. Zo’n 400 vrijwilligers hebben al aan dit programma deelgenomen waarvan ongeveer 180 uit Nederland. Het programma verzorgt huisvesting, lunch, een basiscursus Hebreeuws, culture uitstapjes en sociale activiteiten.

ALEH hanteert de filosofie “All People. No Limits.”,waarbij geen onderscheid wordt gemaakt op etnische of religieuze achtergrond.

Een kijkje in de cultuur

Heleen: “Buiten het werk om vond ik het erg speciaal dat ik werd uitgenodigd bij een orthodox Joods gezin om de Joodse rustdag, sjabbat mee te vieren. Een bijzondere ervaring die ik niet gauw vergeet. Ook was het mooi wanneer ik bijvoorbeeld tijdens een wandeling benaderd werd voor een gesprekje en uitgenodigd werd door mensen uit het dorp. Zo ben ik ook weer uitgenodigd voor bijvoorbeeld een bar mitswa, een ceremonieel feest waarmee de Joodse jongen zijn volwassenheid viert. Deze uitnodiging hebben we ook aangenomen. Zo krijg je echt een kijkje in de cultuur die je als toerist niet zo snel zult hebben.”

Volgens Shraga Evers, werkzaam voor ALEH, werken er vooral vrijwilligers die al een bepaalde affiniteit hebben met Israël. “Het grootste deel van onze vrijwilligers zijn christenen die uit een religieuze overtuiging naar Israël komen en uit diezelfde overtuiging graag de handen uit de mouwen steken om de meest kwetsbare binnen de maatschappij willen ondersteunen.”

ALEH Negev ‘Nachalat Eran’ is vernoemd naar Eran, zoon van de oprichter van ALEH Negev, generaal-majoor Doron Almog. Eran werd geboren met een ernstige vorm van autisme en een verstandelijke beperking.

Israëlnieuws

via WhatsApp

Vrijwilligers bij ALEH

Debora bleef in totaal 11 maanden en was voor het grootste deel werkzaam op de school die door kinderen uit de wijde regio wordt bezocht. Daar zitten ook kinderen bij die volledig gezond zijn. Voor de ouders is de keuze om hun kinderen op deze school te plaatsen dan ook een ideologische en praktische keuze. ALEH voorziet de kinderen namelijk met innovatieve en succesvolle leermethodes en de kinderen ervaren medescholieren die er anders uitzien of gedragen zoals zijzelf. Dit bevordert volgens ALEH’s filosofie de verdraagzaamheid en acceptatie van gehandicapten binnen de Israëlische maatschappij.

Medevrijwilligster Joelle uit Putten heeft twee keer vrijwilligerswerk gedaan bij ALEH. Ze vertelt: “Ik ben vorig jaar februari naar ALEH gekomen om voor 3 maanden vrijwilligerswerk te doen. Toen ik terugging naar Nederland, liet ik mijn hart achter in het land wat mijn thuis was geworden. Toen ik in oktober voor de 2e keer terug kwam voor 9 maanden voelde het dan ook als thuis komen.”

Vrijwilligersprogramma

Het internationale vrijwilligersprogramma heeft als doel om enthousiaste mensen (van alle leeftijden) aan te trekken om de kinderen extra aandacht en liefde te geven en om de sociale acceptatie van gehandicapten te bevorderen. Zo ontvangen de verschillende ALEH-afdelingen – in ieder geval voor de coronacrisis - in Israël op jaarlijkse basis enkele tienduizenden bezoekers. Van basisschool- en middelbare schoolstudenten, toekomstige soldaten, burgers, politici, reisgroepen, toeristen en buitenlandse diplomaten. Het hoofddoel is om op een plezierige en educatieve manier informatie te geven over mensen met een meervoudige handicap.

Tevens ontvangt ALEH veel bezoekers uit Nederland. Deze bezoekende groepen worden welkom geheten met een bakje koffie en een Israëlische versnapering zoals een boereka of rugelach. De rondleidingen worden gegeven in het Nederlands en de bezoekers wordt verteld over de verschillende activiteiten die voor bewoners worden verzorgd, de lesmethodes die worden toegepast en succesverhalen die ALEH-centra rijk zijn. Een bezoek aan ALEH laat bij veel van hen een diepe indruk achter.

Het internationale vrijwilligersprogramma heeft als doel om enthousiaste mensen aan te trekken om de kinderen extra aandacht en liefde te geven en om de sociale acceptatie van gehandicapten te bevorderen.

Invloed van het coronavirus

Echter, sinds het begin van het coronavirus, ligt deze bezoekersstroom stil. Medewerkers dragen sinds het begin gezichtsmaskers, handschoenen, overalls en zij die op de meest directe manier in contact waren met de bewoners, soms ook gezichtsschermen. Voor de bewoners, die niet volledig begrepen wat er gaande was, was dit best een rare verschijning die ze niet kunnen bevatten.

Corona heeft ook op een andere manier een grote invloed gehad op ALEH. Ondanks de zware maatregelen die per direct werden toegepast zijn er toch enkele medewerkers en bewoners besmet geraakt. Omdat deze bewoners al te kampen hebben met een zwak immuunsysteem, was dit een enorm beangstigende tijd voor de families, medewerkers, maar ook voor de vrijwilligers die ondertussen een sterke band hadden opgebouwd met de bewoners.

Boeken en bijbel-

studiematerialen

Geen vrijwilligers

Ook is het aantal deelnemers aan het internationale vrijwilligersprogramma drastisch gedaald. “Waar we normaal gesproken op de verschillende locaties, ongeveer 30 vrijwilligers in totaal hebben, hadden we tot vorige week in nog maar 6 vrijwilligers over”, vertelt Shraga. “De drie meiden die tot midden juli besloten te blijven hebben ons enorm geholpen en het inmiddels ingekrompen personeel, bijgestaan.”

Maar beetje bij beetje komen er weer nieuwe aanmeldingen binnen nu Israël de grenzen weer deels heeft geopend. En er heerst ondanks de recente stijgingen in het aantal besmetting optimisme bij ALEH. “We zijn alert en nemen alle mogelijk voorzorgsmaatregelen”, zegt Evers. “We kijken ernaar uit om een grote groep aan vrijwilligers te hebben. Zij spelen een belangrijke rol in de extra aandacht en zorg die de kinderen nodig hebben. Ook helpen zij onze missie bekend te maken met onze manier van verzorging van deze kwetsbare en speciale groep mensen.”

De drie meiden die tot midden juli besloten te blijven hebben ons enorm geholpen en het inmiddels ingekrompen personeel, bijgestaan.

— Shraga Evers

Bij de Israëlische ambassade

Op maandag, 14 september werden de drie meiden, samen met enkelen van hun ouders, Roger van Oordt en Pim van der Hoff van Christenen voor Israël uitgenodigd voor een ceremonie op de Israëlische ambassade in Den Haag. Daar werden zij namens Israël nogmaals enorm bedankt voor de geweldige inzet, juist tijdens deze heftige periode. Zij ontvingen een mooi certificaat van de ambassadeur en een cadeau van Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda