Sluiten

Zoeken.

De Palestijnse Autoriteit wordt met de dag radicaler

Door Yochanan Visser - 

15 februari 2022

F200128STR004

Mahmoed Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit. Foto: Flash90

Er zijn de laatste weken tekenen dat de Palestijnse Autoriteit (PA) onder leiding van Mahmoed Abbas, de president die al 16 jaar zonder verkiezingen regeert, steeds radicaler wordt. De internationale gemeenschap en de media buiten Israël hebben echter weinig belangstelling getoond voor deze ontwikkeling. Hetzelfde wordt gezegd over de Israëlische regering, die wordt beticht van het achterhouden van de beloofde goodwill gebaren aan de PA.

De Centrale Raad van de PLO (Palestinian Liberation Organization) besloot vorige week woensdag om de erkenning van de staat Israël op te schorten. De PLO-raad zei in een verklaring dat men van Israël verwacht dat het eerst het bestaan van de “staat Palestina” erkent, voordat men weer zou terugkeren naar de bepalingen van de Oslo Akkoorden op dit gebied. De raad maakte ook duidelijk dat de ‘staat Palestina’ het hele gebied omvat dat Israël in 1967 op Jordanië veroverde; dus geheel Judea, Samaria en wat wordt aangeduid als Oost-Jeruzalem.

De PLO-raad maakte ook opnieuw bekend dat het de samenwerking met Israël op het gebied van de veiligheid zou stopzetten. Deze maatregel heeft de Palestijnse Autoriteit al eerder genomen, maar nooit uitgevoerd. De reden daarvoor is dat wanneer men niet meer met het Israëlische leger (IDF) en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth van Israël zou samenwerken, dat dan het regime van PLO-leider Mahmoed Abbas snel zou vallen.

Benoemingen

De 86-jarige Abbas is ongekend impopulair in de gebieden onder bestuur van de PA en heeft nu nog slechts de steun van tien procent van de bevolking daar. De populariteit van Hamas is daarentegen flink gestegen over het laatste jaar en de terreurbeweging wacht op een kans om Abbas en de zijnen uit het zadel te wippen. Het stopzetten van de samenwerking op veiligheidsgebied met Israël zal dus vrijwel zeker het einde voor het regime van Abbas betekenen. De bekendmaking over het stopzetten van de veiligheidssamenwerking met de IDF en de Shin Beth werd daarom met hoongelach en spot ontvangen door politieke waarnemers onder de Palestijnse Arabieren.

Tijdens de vergadering van de PLO-raad benoemde Abbas ook enkele vertrouwelingen op sleutelposities. Onder hen is Hoessein al-Sheikh, die de positie van de overleden Saeb Erekat als Secretaris-Generaal van de PLO zal gaan overnemen. Erekat werd door de media steevast aangeduid als de “Palestijnse hoofdonderhandelaar”. Dit ondanks het feit dat er al bijna 15 jaar geen onderhandelingen over vrede met Israël werden gevoerd. De ‘hoofdonderhandelaar’ bracht zijn laatste dagen door in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem. Erekat, die besmet was geraakt met het coronavirus, stierf daar nadat een gemengd team van Joodse en Arabische medici er niet in slaagde om zijn situatie te stabiliseren.

Hoessein al-Sheikh wordt algemeen gezien als de meest waarschijnlijke opvolger van Abbas en heeft al laten zien dat hij niet gematigder is dan zijn huidige baas. Al-Sheikh zal nu voorlopig de post van Secretaris-Generaal van de PLO gaan bekleden. Volgens de Palestijnse nieuwssite Kawther uit Hebron is al-Sheikh een verkrachter van vrouwen en heeft herhaaldelijk vrouwen seksueel misbruikt.

Ophitsende retoriek

Abbas verscherpte zijn retoriek tegen Israël na de benoeming van zijn vertrouwelingen op sleutelposities binnen de PLO en de centrale raad. Dit gebeurde nadat IDF-soldaten op klaarlichte dag een klopjacht hielden op vier terroristen van de aan Fatah gelieerde al-Aqsa Brigades. Bij die klopjacht in de stad Nablus (het Bijbelse Sichem) werden drie van de vier terroristen doodgeschoten. De al-Aqsacel was verantwoordelijk voor een recente reeks schietaanslagen op Joodse Israëli’s in Samaria. Abbas reageerde met het verscherpen van zijn anti-Israëlische retoriek ook op kritiek van de andere Palestijnse terreurbewegingen die zijn benoemingen als illegaal bestempelden.

“Deze keuzes (van de vertrouwelingen van Abbas, red.) houden een breuk in met de nationale consensus en onderdrukken de wil van het Palestijnse volk”, zeiden Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina in een uitzonderlijke gezamenlijke verklaring.

Abbas zei na de IDF-klopjacht in Nablus dat hij Israël “dubbel en dwars zou terugbetalen na de geplande moord op de zonen van het Palestijnse volk”. Hij gebruikte de woorden “vuile zionistische bezetter” en zei dat dit incident niet “ijdel voorbij zou gaan. We zullen niet toestaan dat het weer zal gebeuren, noch zullen wij zwijgen. We hebben dit al 70 jaar verdragen en zullen het niet verder accepteren.”

Ik zal Israël dubbel en dwars terugbetalen na de geplande moord op de zonen van het Palestijnse volk

— Abbas, na de IDF-klopjacht in Nablus

De PA-leider beweerde verder dat de Palestijnse Arabieren lijden onder de Israëlische agressie en dat het Palestijnse volk nooit agressie pleegde tegen de bezetter.

Op 7 februari maakte Abbas verder bekend dat hij de betalingen aan terroristen in Israëlische gevangenissen en de families van gedode terroristen niet zou stopzetten. De Palestijnse leider zei dat hij die betalingen zou voortzetten, zelfs wanneer dat zou betekenen dat hij zijn laatste spaarcenten ervoor zou moeten aanspreken. Abbas en zijn zonen hebben een imperium van bedrijven opgericht dat een waarde heeft van 360 miljoen euro met geld dat bestemd was voor de Palestijnse burgers.

Het PLO handvest

Wat betreft de intrekking van de erkenning van de staat Israël die Abbas nu aankondigde het volgende:

Tijdens de onderhandelingen over het Oslo 1 Akkoord in 1993 eiste Israël dat de PLO de bepaling in haar handvest over de liquidatie van de staat Israël zou schrappen en dat zou vervangen met een bepaling over de erkenning van de staat Israël. Uiteindelijk stemde toenmalig PLO-leider Yasser Arafat schoorvoetend in met deze verandering in het handvest van de PLO. Hij beloofde de Centrale Raad bijeen te roepen om de verandering officieel te bevestigen.

Op 24 april 1996 kwam de Centrale Raad uiteindelijk bijeen in Gaza en stemde in met een meerderheid van 504 voor, 54 tegen en 14 onthoudingen voor het wijzigen van de artikelen in het PLO-handvest die opriepen tot de vernietiging van de staat Israël. We zijn nu bijna 26 jaar verder en er is geen nieuw PLO-handvest gekomen. Op de officiële website van de PA stond na de stemming dat er een beslissing was genomen om het handvest te wijzigen.

Marwan Kanafani, de woordvoerder van de toenmalige PLO-leider Yasser Arafat, maakte na de stemming buiten de vergaderzaal meteen duidelijk dat het niet ging over het wijzigen van de betreffende artikelen, maar over toestemming om in de toekomst een nieuw handvest op te stellen. Uiteindelijk maakte de PA-minister van Buitenlandse Zaken, Farouk Kaddoumi een einde aan alle onduidelijkheid. Tijdens een interview met een krant uit Jordanië in 2004, zei Kadoumi dat het PLO handvest niet was gewijzigd, maar dat sommige artikelen in dat document niet langer “effectief” waren.

PLO leider Abbas Zaki zei later op 9 april 2008 dat “de PLO zijn handvest niet had gewijzigd, zelfs geen jota”. “De PLO zal doorgaan in fases… en zo Allah het wil zullen we hen (de Joden) uit Palestina verdrijven,” voegde Zaki eraan toe.

Toenemende spanningen

Abbas heeft zichzelf altijd voorgedaan als een gematigde leider die terrorisme had afgezworen in de strijd tegen de Joodse staat. Zijn uitbarsting van woede na de eliminatie van drie al-Aqsa terroristen suggereert echter dat hij spreekt met twee tongen. In het Engels doet hij er alles aan om zijn imago van een gematigde leider omhoog te houden, maar in het Arabisch laat hij zijn ware gezicht zien.

De toenemende spanningen in de Palestijnse maatschappij komen nu meer openlijk tot uiting. In Hebron en Bethlehem werden onlangs grote demonstraties gehouden tegen de PA. De betogers protesteerden tegen de verhoging van prijzen voor essentiële goederen en tegen de corruptie binnen de PA. Al deze zaken werden echter genegeerd door de internationale media.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda