Sluiten

Zoeken.

Coronacrisis in Israël loopt verder uit de hand

Door Yochanan Visser - 

11 september 2020

F200909YS43

Ultraorthodoxe Joden bidden op afstand van elkaar in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het gaat niet goed met de corona-epidemie in Israël. Dat heeft vooral te maken met de chaotische politieke besluitvorming, verdeeldheid onder politici en een gebrek aan discipline onder grote delen van het publiek. Zij houden zich niet of nauwelijks aan de beperkende maatregelen.

De statistieken

Op maandag werden 3.514 Israëli’s gediagnostiseerd met COVID-19. 454 mensen zijn er ernstig aan toe. Dit is het hoogste aantal sinds de epidemie Israёl bereikte en het betekent dat het land nog een poos in een staat van afsluiting zal blijven.

143 patiënten werden beademd, terwijl het dodental opliep tot 1040. Premier Netanyahu probeerde nog een positief beeld te schetsen door te wijzen op het dodental dat per hoofd van de bevolking lager is dan in vergelijkbare landen, maar dat maakte weinig indruk op het publiek.

Minder dan dertig procent van de Israëli’s vindt nu nog dat Netanyahu de crisis goed behandeld. Dit is een afname met bijna veertig procent ten opzichte van de eerste coronagolf in april en maart.

Het aantal coronagevallen is het hoogste aantal sinds de epidemie Israёl bereikte en het betekent dat het land nog een poos in een staat van afsluiting zal blijven.

Verschillende geluiden

De oppositie onder aanvoering van Avigdor Liberman, leider van Yisrael Beiteinoe, gedraagt zich onverantwoordelijk door de bevolking openlijk op te roepen om zich niet aan de nieuwe beperkende maatregelen te houden.

Daar staat tegenover dat een andere oppositieleider, Naftali Benneth, zich wel met grote verantwoording gedraagt en zelf op onderzoek uitgaat om een beter beeld te krijgen van wat er speelt in de Israёlische samenleving. Het was dan ook niet verrassend dat Yamina nu in de peilingen de tweede partij is geworden in Israёl en dat een kwart van de Israëli’s Bennett zouden willen zien als premier.

De voormalige hightechondernemer heeft zich opgeworpen als een leider die weet hoe hij moeilijke problemen kan oplossen en riep in maart al om maatregelen die nu pas zijn ingevoerd. Eén van die maatregelen is een gedeeltelijk uitgaansverbod tijdens de avond en nacht voor 40 steden, dorpen en woonwijken waar het aantal coronagevallen schrikbarend hoog is.

Ultraorthodox

Er is een verhoudingsgewijs hoog aantal coronagevallen geconstateerd in de ultraorthodoxe religieuze steden en woonwijken met 22 procent van alle COVID-19 gevallen. Dit terwijl de ultraorthodoxe bevolking slechts 12 procent van de totale bevolking vormt.

Dit gegeven kan worden toegeschreven aan de levensstijl van ultraorthodoxe Joden die gewend zijn om in grote groepen te bidden en de Thora te leren. Verschillende invloedrijke rabbijnen hebben verder ook de ultraorthodoxen opgeroepen om zich niet aan de beperkende maatregelen te houden.

Download het kinderwerk

voor de Israëlzondag 2020

Maatregelen worden niet opgevolgd

Ondergetekende bezocht verschillende bekende Joodse religieuze plaatsen over de laatste twee weken waaronder de graftombe van Rabbi Shimon Bar Yochai in Meron en de Westelijke Muur in Jeruzalem tijdens de zogenaamde slichotgebeden en nam massa’s mensen zonder mondkapje waar. Ze hielden daarbij ook geen twee meter afstand van elkaar.

Bij de Arabische sector in Israёl is eenzelfde trend waarneembaar. In Haifa bijvoorbeeld zag ik de afgelopen tijd grote groepen Arabieren die zonder mondkapje over straat gingen en ook in winkels en benzinestations houdt het Arabische personeel zich niet aan de richtlijnen.

De speciale coronaviruscommissaris die door Netanyahu vorige maand werd benoemd om de crisis onder controle te krijgen, professor Ronni Gamzu, ontketende een storm van verontwaardiging onder Arabische leiders toen hij het roekeloze gedrag van vele Israёlische Arabieren vergeleek met terreur. Hij kreeg van Arabische politici te horen dat hij de Arabische cultuur niet begrijpt.

Feit is dat er nu onder de Arabische bevolking in Israёl 28 procent van de huidige coronagevallen zijn geconstateerd terwijl Arabieren 21 procent van de Israёlische bevolking uitmaken.

Onder de nieuwe coronagevallen zijn nu Gamzu zelf en ook Yuri Edelstein, de Minister van Volksgezondheid. Beiden zijn nu voor twee weken in quarantaine gegaan en werken vanaf huis.

Omdat de Hoge Joodse feestdagen naderen is er nu veel discussie over hoe de regering zal handelen om te voorkomen dat hele families bij elkaar komen voor het vieren van het Joodse nieuw jaar Rosh Hasjana.

Nieuwe maatregelen

De regering in Jeruzalem heeft nu een uitgaansverbod afgedwongen voor 40 steden die als rood zijn aangemerkt. Dit zijn steden en dorpen met een oplopend aantal coronagevallen. Het coronacijfer is nu in Israёl verhoudingsgewijs één van de hoogste ter wereld. Dit zei Gamzu tijdens een persconferentie deze week.

Omdat de Hoge Joodse feestdagen naderen is er nu veel discussie over hoe de regering zal handelen om te voorkomen dat hele families bij elkaar komen voor het vieren van het Joodse nieuw jaar Rosh Hasjana. Ook discussiëren ze over het voorkomen dat religieuze Joden in grote groepen bij elkaar komen om urenlang gebeden te reciteren. Het zou goed kunnen dat er opnieuw een totaal uitgaansverbod wordt afgekondigd voor het feest dat twee dagen duurt.

Religieuze groepen wijzen nu op het feit dat de regering voornamelijk linkse groepen blijft toestaan om demonstraties te houden om de democratie te ‘beschermen’. Ook tijdens deze bijna dagelijkse demonstraties in Tel Aviv en Jeruzalem houden Israëli’s zich niet voldoende aan de beperkende maatregelen en vallen soms de politie aan.

De coronacrisis in Israёl heeft de polarisatie in de toch al gefragmenteerde samenleving sterk doen toenemen en zowel Gamzu als Netanyahu schenken hier nu veel aandacht aan.

“We gaan door moeilijke tijden maar we zullen er doorheen komen wanneer we samenwerken,” zei de premier op dinsdag tijdens een bezoek aan de stad Bet Shemesh. In deze stad bestaat ook grote verdeeldheid onder de seculiere en ultraorthodoxe Joodse bevolking.

Een nieuwe peiling onder de bevolking liet deze week zien dat 52.4 procent van de Israëli’s pessimistisch is over de toekomst van de democratie in de Joodse staat en een nog groter aantal over de kans dat de nieuwe regering zal blijven bestaan.

UPDATE: De Israelische regering heeft besloten om tijdens de Joodse Hoge Feestdagen in de komende maand Tishrei een uitgaansverbod in te stellen in het hele land. Christenen voor Israel blijft u op de hoogte houden.

Israëlnieuws

via WhatsApp

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda