Sluiten

Zoeken.

Chaos in Libanon wordt uitgebuit door Hamas en Hezbollah

15 oktober 2021

Beiroet Libanon

Beiroet, Libanon

De chaos in Libanon wordt in toenemende mate uitgebuit door de terreurorganisaties Hamas en Hezbollah. De in Gaza gevestigde soennitische islamitische terreurgroep werkt nu actief aan het opzetten van een nieuw front met Israël in Zuid-Libanon.

Hezbollah, gesteund door Iran, maakt intussen gebruik van de extreem moeilijke economische en sociale situatie in Libanon. De terreurgroep domineert nu elk aspect van het leven in het land, inclusief het rechtssysteem en het militaire apparaat.

Dit is slecht nieuws voor Israël, aangezien Sjiitische milities al aanwezig zijn aan noordelijke front en de Quds brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) in het zuidwesten van Syrië. De grens met Libanon zal nu nog meer een kopzorg worden voor het Israëlische leger. Het zou daarom goed kunnen dat het leger gedwongen zal worden om preventieve actie te ondernemen tegen de door Iran geleide verzetsas tegen Israël in Libanon, net zoals in Syrië.

Explosie in Beiroet

Laten we eerst eens kijken naar wat Hezbollah afgelopen donderdag deed. De terreurgroep protesteerde samen met Amal, een andere sjiitische groep in Libanon. Het protest was tegen het hoofd van de commissie die de verantwoordelijken voor de havenramp in Beiroet veroordeeld wil zien. De ramp kostte het leven aan 215 mensen, terwijl nog eens 6.500 mensen gewond raakten. Deze explosie had de kracht van een aardbeving en vernietigde duizenden huizen, waardoor naar schatting 300.000 mensen dakloos werden.

De door Hezbollah gecontroleerde media waren de eersten die berichtten over de ‘hoofdoorzaak’ van de enorme explosie. Men beweerde dat functionarissen van Hezbollah er zeker van waren dat de ontploffing zou zijn veroorzaakt door exploderend vuurwerk in een nabijgelegen magazijn of door technici die de toegangsdeur van de hangar aan het lassen waren.

Onafhankelijke buitenlandse experts kwamen echter tot een geheel andere conclusie nadat zij de videobeelden van de explosie zagen. Op die beelden was een keten van drie zeer verschillende enorme explosies te zien die duidelijk maakte dat de Hezbollah beweringen incorrect waren. Eén van deze experts was de Israëlische Midden-Oostenexpert Mordechai Kedar. Hij schreef dat hij er zeker van was dat het ontploffen van raketbrandstof, die door Hezbollah in de hangar was opgeslagen, de oorzaak van de explosie was. Dit is wat Kedar destijds schreef: "Raketbrandstof verdampte uit een container en de damp kwam in contact met de hete muur of het plafond, waar het ontbrandde en een kettingreactie van explosies veroorzaakte."

De explosie in Beiroet had de kracht van een aardbeving en vernietigde duizenden huizen, waardoor naar schatting 300.000 mensen dakloos werden.

Een Amerikaanse wapenexpert vertelde ondergetekende indertijd dat de tweede explosie die een paarse rookwolk veroorzaakte, het resultaat was van de ontploffing van de stof trijoodnitride. Dit is een stikstof die wordt gebruikt voor de productie van rakettenbrandstof en explosieven. De Amerikaanse deskundige kwam tot de conclusie dat de explosies het gevolg waren van het mengen van chemicaliën die worden gebruikt om bommen en andere explosieven te maken, evenals raketbrandstof.

Hezbollah ontkende natuurlijk iets te maken te hebben met de explosie. Hassan Nasrallah, de leider van de terreurorganisatie, schimpte dat hij meer wist over wat er gebeurde in de haven van de Israëlische stad Haifa dan in de haven van Beiroet. Dat was een grove leugen, omdat Israël eerder had aangetoond dat Hezbollah de haven van de Libanese hoofdstad volledig controleert. Sindsdien probeert Hezbollah elk serieus onderzoek naar de oorzaken van de ramp te laten ontsporen. Ook probeert de terreurorganisatie nu het officiële onderzoek te blokkeren dat wordt geleid door rechter Tariq al-Bitar. Al-Bitar werd in februari benoemd nadat zijn voorganger, Paddy Savan, na politieke druk uit zijn functie was ontheven. Zowel Bitar als Sawan hebben geconcludeerd dat hoge Libanese functionarissen - waaronder leden van de terroristische organisatie Hezbollah - moeten worden vervolgd vanwege hun verantwoordelijkheid voor de havenramp.

Rechtszaak

Ongeveer een maand geleden werd er een rechtszaak aangespannen tegen al-Bitar. Het doel van de rechtszaak was om het onderzoek te stoppen en al-Bitar te dwingen om zijn functie neer te leggen. De rechtbank verwierp echter de eis en vertelde al-Bitar dat hij zijn onderzoek moest voorzetten. De rechtszaak werd aangespannen door Nohad Machnouk, een voormalige Libanese minister van Binnenlandse Zaken.

Machnouk is één van de verdachten in de nalatigheden die leidden tot de ramp in de haven van Beiroet. Ook maakt hij deel uit van de corrupte politieke echelon in Libanon. Na de ramp beweerde Machnouk dat Israël de operatie op een duidelijke en expliciete manier had uitgevoerd en zei dat het een misdaad tegen de menselijkheid was.

Hezbollah grijpt in

Op dat moment voerde Hezbollah de druk op al-Bitar en zijn collega-onderzoekers op en dreigde tegelijkertijd andere middelen te gebruiken om hem uit zijn functie te krijgen. Een hoge Hezbollah-functionaris bedreigde de rechter zelfs met de dood. Toen ook dat niet werkte, organiseerde de sjiitische terreurorganisatie een betoging tegen al-Bitar.

Tijdens deze betoging op donderdag jl. openden onbekende schutters het vuur op de honderden grotendeels zwaar bewapende activisten. Minstens zes van hen werden gedood, waarna vuurgevechten losbarstten in de sjiitische en christelijke wijken van Beiroet. Het geweld brak uit twee dagen nadat Nasrallah al-Bitar had bedreigd en hem beschuldigde van politieke aanvallen op functionarissen in zijn onderzoek.

Veel Libanezen houden Hezbollah verantwoordelijk voor de huidige enorme economische- en sociale crisis in het land.

Het blijft onduidelijk wie de schutters waren die het vuur openden op de Hezbollah- en Amal-activisten. Het incident laat echter zien dat Hezbollah zijn hand lijkt te hebben overspeeld en niet beseft dat veel mensen in Libanon meer dan genoeg hebben van het Iranese filiaal. Zij houden Hezbollah verantwoordelijk voor de huidige enorme economische- en sociale crisis in het land.

Hamas in Libanon

Dan is er Hamas dat blijkbaar heeft besloten een nieuw front te openen tegen Israël vanuit Zuid-Libanon. Na de rampzalige afloop van de elfdaagse oorlog met Israël in mei van dit jaar werkt de soennitische islamitische terreurgroep nu aan het opzetten van basissen in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon.

Hamas heeft twee brigades in Libanon en het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in de kustplaats Sidon. De twee brigades rekruteren nieuwe leden en trainen ze in speciale gevechtsvaardigheden. De eenheden ontwikkelen en produceren ook hun eigen wapens. Daaronder zijn raketten, onbemande gevechtsvliegtuigen en kleine onbemande onderzeeërs. Ook zetten de brigades operationele cellen op die aanvalsplannen tegen Israël voorbereiden.

Het blijft onduidelijk of Hamas in Libanon op dagelijkse basis samenwerkt met Hezbollah en Iran. Echter, aangezien niets in Libanon plaatsvindt zonder stilzwijgende steun van de sjiitische terreurgroep en haar beschermheer Iran, lijkt dit wel het geval zijn. Iran is immers de oprichter van de zogenaamde “verzetsas” en steunt beide organisaties financieel en door het leveren van wapens. De Quds Brigade van de IRG verzorgt tevens training voor leden van de terreurgroepen.

Doneren
Abonneren
Agenda