Sluiten

Zoeken.

Bijzonder Iraans bezoek voor de Holocaustherdenking in Israël

Door Yochanan Visser - 

18 april 2023

Bijzonder Iraans bezoek voor de Holocaustherdenking in Israel

Reza Pahlavi (links), kroonprins van de Iraanse Shah-dynastie, bezoekt Israël tijdens de Holocaustherdenkingsdag. Foto: Erik Marmor/Flash90

Gisterenavond 17 april begon in Israël de nationale Holocaustherdenkingsdag (Jom Hasjoa). Er leven in Israël nog altijd meer dan 148.000 Holocaust overlevenden. Sommigen van hen, ongeveer 700 mensen, kwamen het afgelopen jaar vanuit Oekraïne en Rusland naar de Joodse staat.

Eén van deze Holocaustoverlevenden werd op zondag geïnterviewd door het radiostation Reshet Bet. De vrouw vertelde haar interviewer dat zij dit jaar extra pijn voelde door de verdeeldheid onder de bevolking in Israël. Zij had zich nooit kunnen voorstellen dat er een tijd zou komen waarin de verdeeldheid de staat Israël dreigt te verscheuren.

Zij doelde daarmee op de voortdurende opstand tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Deze opstand luwde wat nadat de premier besloot om de hervorming van het rechterlijke systeem in Israël uit te stellen tot na de komende herdenking van de Holocaust, de herdenking van de gevallenen in de strijd voor het voortbestaan van Israël, en het nationale feest van de onafhankelijkheiddag. Ook stemde Netanyahu in met onderhandelingen die momenteel onder leiding van president Isaäc Herzog plaatsvinden en die tot doel hebben om een compromis te vinden over de hervorming van Israëls rechterlijke systeem.

De voortdurende verdeeldheid

Er zijn echter voldoende aanwijzingen dat de tegenstanders van de regering Netanyahu toch de speciale dagen van herdenking en het onafhankelijkheidfeest zullen aangrijpen voor nieuwe demonstraties. Netanyahu is zich blijkbaar bewust van de gevaren die de onderlinge verdeeldheid binnen het volk inhouden voor het voortbestaan van de staat Israël.

De premier is een public relations offensief begonnen die als doel lijkt te hebben om de overwegend linkse tv media de wind uit de zeilen te nemen. Deze media (Kanaal 11, 12 en 13) verdraaien volgens Netanyahu de waarheid over de hervormingen. Om die reden gaf de premier voor het eerst sinds het aantreden van zijn nieuwe regering een interview aan Kanaal 14. Dit nog jonge tv kanaal groeit gestaag in populariteit en lijkt nu op weg om het meest bekeken kanaal in Israël te worden.

Tijdens het interview met Kanaal 14 benadrukte Netanyahu opnieuw dat alles zal worden geprobeerd om tot een compromis te komen met de oppositie over de hervormingen van het rechterlijke systeem in Israël. Hij zei echter ook dat wanneer dat niet zal gebeuren, de regering de hervormingen toch zal introduceren.

Deze kwestie hangt dus als een schaduw over de komende “heilige dagen” van de staat Israël, zoals sommige commentatoren het uitdrukten. De verwachting is echter dat iedereen zich zal onthouden van politiek tijdens de Holocaust herdenkingsdag.

Onverwachte Iraanse gast

Er zal een onverwachte gast zijn die de plechtigheden van de Holocaust herdenkingsdag zal bijwonen. De kroonprins van het Shah-regime in Iran landde op maandagochtend in Israël. Rezi Pahlavi, de oudste zoon van de overleden keizer van Iran, besloot om een bezoek aan Israël te brengen om zijn solidariteit te tonen met het Joodse volk. De kroonprins lichtte op Twitter de reden van zijn besluit om naar Israël als volgt uit:

“Het Iraanse en het Joodse volk hebben oude banden die teruggaan tot Cyrus de Grote (Cores II) en koningin Esther. Als de kinderen van Cyrus streeft het Iraanse volk naar een regering die zijn erfgoed zal eren, de mensenrechten hooghoudt en de culturele en religieuze diversiteit respecteert, onder meer door het vreedzaam herstel van vriendschappelijke betrekkingen met Israël en andere buren in de regio.”

Pahlavi vervolgde: “Miljoenen van mijn landgenoten herinneren zich nog dat ze samen met hun Joods-Iraanse vrienden en buren leefden voordat de Islamitische Republiek het weefsel van onze samenleving verscheurde. Ze verwerpen het genocidale anti-Israëlische en antisemitische beleid van het regime en verlangen naar culturele, wetenschappelijke en economische uitwisselingen met Israël. Een democratisch Iran zal proberen de banden met Israël en zijn Arabische buren te herstellen, wellicht als onderdeel van toekomstige Cyrus akkoorden. Wat mij betreft is die dag dichterbij dan ooit.”

Deze warme woorden van de Iraanse kroonprins in ballingschap stonden in schril contrast tot wat Ibrahim Raisi, de president van Iran, vorige week vrijdag zei. Tijdens de zogenaamde al-Quds Dag, de jaarlijkse solidariteitsmanifestatie van het regime van Ayatollah Ali Khamenei met de Palestijnse nationale beweging, zei Raisi het volgende: “Het initiatief voor zelfbeschikking ligt nu in de handen van de Palestijnse strijders. Normalisatie met het zionistische regime [Israël] creëert geen veiligheid voor landen die betrekkingen met dat regime aanknopen”. Hij zei dit, terwijl hij de Palestijnse Autoriteit belachelijk maakte en zijn steun uitsprak voor het “verzetsfront”. Raisi sprak voor het eerst Palestijnse Arabieren in Gaza toe via zijn videoboodschap.

Symboliek van Pahlavi’s bezoek

Pahlavi werd in Israël een warm welkom gegeven door minister Gila Gamliel, die de inlichtingenportefeuille beheert. Gamliel zei in haar welkomsttoespraak dat het bezoek van de kroonprins de eerste stap was in het herstellen van de relaties tussen het Iraanse volk en Israël.

Pahlavi had voordat hij het vliegtuig instapte dat hem naar Israël bracht, gezegd dat hij een “boodschap van vriendschap” wilde brengen aan het volk van Israël en eer wilde betonen aan de slachtoffers van de Holocaust op de herdenkingsdag.

Zijn bezoek aan Israël heeft echter voornamelijk een symbolische waarde. Dit vanwege de immer toenemende dreiging die Iran vormt voor Israël en de blinde haat die het regime van Raisi en Khamenei tentoonspreidt voor Israël. Die haat is te vergelijken met de volkomen irrationele haat die Hitler en het naziregime in Duitsland koesterden voor Joden. Het is daarom van grote symbolische waarde dat de zoon van de Shah naar Israël komt om deel te nemen aan de Holocaustherdenking, juist op dit moment.

Alternatief?

In Iran zijn de meningen echter verdeeld over het herstellen van de Shah-dynastie. De minderheden in Iran herinneren zich nog goed dat de mensenrechten tijdens het regime van de Shah ook op grote schaal werden geschonden. Niettemin zijn er nu genoeg burgers in Iran die terug zouden willen keren naar de Shah Dynastie wanneer blijkt dat er geen ander alternatief is voor het regime van de Ayatollahs. Een groot gedeelte van het volk van Iran heeft eerder laten blijken dat het geen haat koestert jegens Israël. Dat gebeurde tijdens eerdere demonstraties waarbij mensen weigerden om over de Israëlische vlaggen te lopen die het regime van Khamenei op de straten van steden in Iran had geschilderd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda