Beslissend offensief in Gaza op komst nadat IAF afrekent met de Houthi's
Door Yochanan Visser -
7 mei 2025
Het Israëlische leger (IDF) is druk bezig met de voorbereidingen voor een laatste grote aanval op Hamas in Gaza. Deze operatie heet “Gideons Strijdwagens” (Merkavot Gideon). De naam verwijst naar de Bijbelse held Gideon, die met een klein leger van 300 man twee koningen uit Midjan – een gebied dat nu in Saoedi-Arabië ligt – achtervolgde en versloeg. Hij deed dat omdat de Midjanieten het volk Israël zeven jaar lang hadden geterroriseerd.
In feite is het Engelse woord terror afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘tsror’, dat in de Thora wordt gebruikt bij het verhaal over wat de Midjanieten deden met de vrouwen van Israël tijdens hun rondtocht door de woestijn en de daaropvolgende oorlog (Numeri 31) tegen deze stam, die overigens ook afstamde van Abraham.
De strijdwagens zijn hier in de eerste plaats geen tanks – zoals de beroemde Merkava-tank – maar een duidelijke verwijzing naar de aanwezigheid van G’d in de strijd tegen het kwaad, net zoals Gideon handelde op aanwijzingen en onder bescherming van G’d. Het Israëlische kabinet, en met name premier Benjamin Netanyahu, was bij de keuze van de naam voor de operatie in Gaza duidelijk geïnspireerd door de Bijbel.
Netanyahu verwierp een voorstel om de nieuwe IDF-operatie in Gaza te vernoemen naar een ander Bijbels figuur, Simson, die eigenhandig een grote groep Filistijnen doodde in Gaza en daarbij ook zelf stierf. Netanyahu zou naar verluidt gezegd hebben dat Israëlische soldaten niet samen met de Palestijnse Arabieren in Gaza wilden sterven en verwierp daarom het voorstel.
Op de wegen naar Gaza vanuit het noorden van Israël waren op maandag talloze trucks te zien die Merkava-tanks naar het zuidelijke front overbrachten. Tegelijkertijd vindt er een hergroepering plaats van de strijdkrachten van de IDF, waarbij delen van het staande leger worden overgebracht vanuit het noordelijke front en vanuit Judea en Samaria naar Gaza.
Hun plaats zal worden ingenomen door de zestigduizend opgeroepen reservisten. Deze reservisten deden ruime gevechtservaring op sinds het begin van de oorlog in oktober 2023 en kunnen dus moeiteloos de plaats van de dienstplichtige militairen innemen.
Het plan is om na het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan het Midden-Oosten, begin volgende week, met de laatste beslissende operatie tegen Hamas in Gaza te beginnen. Die operatie beoogt om geheel Gaza opnieuw te bezetten en voorlopig onder militair bestuur te plaatsen, net zoals de geallieerden na de val van Hitler-Duitsland deden.
Aan het begin van de IDF-acties in Gaza zal de burgerbevolking worden overgebracht naar het gebied rond de meest zuidelijke stad Rafah. Iedereen zal een controle moeten ondergaan om vast te stellen dat men geen verklede Hamas-terrorist is, en of er geen wapens naar de nieuwe veiligheidszone worden gesmokkeld. Tegelijkertijd zal de IDF de voedseldistributie gaan overzien, terwijl het eigenlijke distributiewerk zal worden gedaan door ingehuurde Amerikaanse firma’s die ervaring hebben met hulpverlening in oorlogsgebied.
Het uiteindelijke doel van Merkavot Gideon is om Gaza vrij te maken van Hamas-bestuur en om de resterende gijzelaars naar huis te brengen – dood of levend. De IDF zal, net als lange tijd in Judea en Samaria het geval was, het civiele bestuur overnemen van de enclave en permanent aanwezig zijn – een bezetting dus. Ministers in Netanyahu’s kabinet zeiden op zondag en maandag dat Israël niet langer bevreesd moet zijn voor het woord ‘bezetting’ in dit geval.
In Gaza zelf is de helft van de bevolking nu bereid om vrijwillig te emigreren naar derde landen, volgens een nieuw Palestijns opinieonderzoek. Het probleem is echter dat er vrijwel geen landen zijn die deze vluchtelingen willen opnemen. Reuters berichtte op maandag dat het onderzoek door het Palestinian Center for Policy and Survey had uitgewezen dat 49 procent van de bevolking in Gaza wil dat Israël hen helpt bij de emigratie. Relocatie is in feite een onderdeel van een plan dat werd geïntroduceerd door Trump, maar uitvoering van het plan bleek moeilijker dan verwacht.
Humanitaire hulp aan Gaza
Trump maakte op maandag wel bekend dat hij voedselhulp wil geven aan de bevolking van Gaza, die volgens de president nu honger zou lijden. Israël stopte de konvooien met hulpgoederen nadat het bestand met Hamas eindigde, vanwege ‘halsstarrigheid bij de pogingen om een nieuw staakt-het-vuren te bereiken.’
Eerder stal Hamas het grootste deel van de hulpgoederen of blokkeerde de distributie ervan. IDF-experts zeiden destijds dat er tot juni genoeg voedsel zou zijn, maar internationale hulporganisaties zoals het Rode Kruis luiden nu de noodklok. Onder het nieuwe plan zullen families eens per week naar de distributiepunten rond Rafah kunnen komen om een persoonlijk hulppakket op te halen. De rol van Hamas lijkt daardoor uitgespeeld.
De strijd tegen de Houthi’s in Jemen
Nadat de Jemenitische militie Ansar Allah – in het algemeen aangeduid als de Houthi’s – op zondag met een supersonische ballistische raket een geslaagde aanval deed op de luchthaven Ben Goerion nabij Tel Aviv, kwam de IAF na een pauze van meer dan anderhalve maand in actie in Jemen.
Tekst gaat door onder de afbeelding.

Israëlische veiligheidstroepen op de plaats waar een vanuit Jemen afgevuurde raket een deel van de luchthaven Ben Gurion trof, 4 mei 2025. | Foto: Chaim Goldberg, Flash90
Volgens het Institute for the Study of War (ISW) zou de geslaagde actie het gevolg zijn geweest van een zwerm ballistische raketten, waardoor antiraketsystemen Arrow 3 en het Amerikaanse THAAD-schild niet in staat waren om de supersonische raket tijdig uit de lucht te schieten.
Een andere mogelijkheid is dat Ansar Allah bij deze aanval gebruikmaakte van een nieuwe Iraanse supersonische raket die door Iran op zondag 4 mei werd onthuld. Deze raket, de Qassem Basir, is in staat om tijdens zijn vlucht van koers te veranderen en is uitgerust met zeer moderne systemen die interceptie bemoeilijken, aldus ISW.
Israël besloot na de aanval op het internationale vliegveld Ben Gurion om zelf te reageren – iets dat de IAF sinds 15 maart op verzoek van de VS had achterwege gelaten, omdat de VS zelf een luchtcampagne tegen Ansar Allah was begonnen.
Op maandag werd de belangrijkste haven van Jemen, al-Hodeidah, door meer dan twintig IAF-oorlogsvliegtuigen geheel verwoest. Daarmee werd Ansar Allah beroofd van zijn belangrijkste aanvoerlijn voor wapens.
Op dinsdagmiddag volgde een verwoestende aanval op de internationale luchthaven van Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Tientallen IAF-oorlogsvliegtuigen maakten binnen een minuut de luchthaven geheel onklaar en bombardeerden ook andere Ansar Allah-faciliteiten in de buurt van de hoofdstad. Voorafgaand aan de aanval werd een ontruimingswaarschuwing afgegeven door de Israëlische luchtmacht, die later verklaarde dat de luchthaven werd gebruikt om wapens te leveren aan Ansar Allah.
Trump zaait verwarring over VS-acties in Jemen
President Trump zaaide na afloop van de IAF-acties in Jemen verwarring door te verklaren dat de “Houthi’s hadden gecapituleerd” en dat de VS daarom de bombardementen op Ansar Allah-doelen ook zou stoppen. In Israël kwam deze mededeling als een totale verrassing, en commentatoren wezen op het ontbreken van enige verwijzing naar de aanvallen van de Iraanse vazal op de Joodse staat.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mario Rubio, maakte al snel een einde aan de verwarring door te zeggen dat het om het staken van Ansar Allah-aanvallen op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee ging. Later op dinsdagavond maakte de regering van Oman bekend dat het had bemiddeld bij het tot stand brengen van een wapenstilstand tussen Ansar Allah en het Amerikaanse leger.
Ansar Allah zelf maakte vervolgens bekend dat de aanvallen tegen Israël zouden doorgaan en gaf de Israëlische bevolking het advies om de koffers maar te pakken. Ze gaven Netanyahu het advies om maar af te treden omdat hij verloren zou hebben. De militie ontkende ook dat er sprake zou zijn van een bestand met de VS en zei dat zolang de "agressie tegen Gaza” doorgaat, ook de aanvallen op Israël zullen voortduren.
Irans rol in het nieuwe bestand
Omdat Ansar Allah al sinds november 2024 geen aanvallen op het burgerlijke scheepvaartverkeer had uitgevoerd (volgens ISW), lijkt er iets anders achter dit staakt-het-vuren te zitten. Oman was naar eigen zeggen de bemiddelaar bij het tot stand brengen van dit bestand en speelt ook een belangrijke rol bij de nucleaire onderhandelingen tussen de VS en Iran.
Deze onderhandelingen raakten in het slop en de vierde geplande ronde is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Iran was bang om een bondgenoot kwijt te raken binnen de zogenoemde verzet-as. Ook zag het dat Israël bereid was om, als het nodig was, zonder hulp van de VS het Iraanse nucleaire programma aan te vallen.
Daarom probeerde Iran via Oman de samenwerking tussen de VS en Israël tegen Ansar Allah te verstoren, om zo de diplomatieke onderhandelingen over zijn nucleaire plannen te redden.
Ondertussen voert Trump een onduidelijke koers in het conflict met Iran. Dit zorgde voor spanningen met de Israëlische regering, die niets wist van de gesprekken in Oman over een wapenstilstand met Ansar Allah.