Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Adventsoverdenking 23 december • De dagen van Augustus

Door Ds. Gerard Krol - 

23 december 2023

Adventsoverdenkingen website

Het hedendaagse Bethlehem

Advent is verwachten. We kijken uit naar de komst van de Messias, de Koning van Israël. In deze Adventstijd delen we elke dag een korte overdenking met u. Zo bereiden we ons voor op Zijn komst. Leest u mee?

“En het geschiedde in die dagen dat er een gebod uitging van keizer Augustus dat heel de wereld ingeschreven moest worden. Deze eerste inschrijving vond plaats toen Cyrenius over Syrië stadhouder was. En ze gingen allen op weg om ingeschreven te worden, ieder naar zijn eigen stad. Ook Jozef ging op weg, van Galilea uit de stad Nazareth naar Judea, naar de stad van David, die Bethlehem heet, omdat hij uit het huis en het geslacht van David was, om ingeschreven te worden met Maria, zijn ondertrouwde vrouw, die zwanger was.”

— Lukas 2:1-5

Binnen de 'dagen van Augustus' blijkt het om iets anders te gaan.

Augustus was niet alleen keizer, hij beschouwde zichzelf ook als goddelijk. Dat is de valkuil voor elk mens – dat jezelf als god wilt zijn – sinds Genesis 3, maar voor grote wereldheersers blijkt dat nog sterker te gelden. We noemen geen namen, maar zij zijn er tot op de dag van vandaag; helaas.

Het evangelie van Lukas laat die grote wereldgeschiedenis van die giganten horen in hun namen en dan opeens is het net alsof de camera zwenkt naar iets kleins. Jozef – met z’n dromerige naam – moet zich vanwege belastingmaatregelen in laten schrijven.

Dan klinkt een andere naam: David. Dat was die koning op die ezel. En tenslotte zal blijken dat juist in dat huis van Juda in Israël een nog veel belangrijker dag aan de orde is. De Messias van Israël. Hij is Heer! Dat riepen de eerste gelovigen al; en dus niet welke keizer of held ook.

ds. Gerard Krol

De auteur

Ds. Gerard Krol

Ds. Gerard Krol is spreker en bestuurslid van Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda