Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

100 dagen oorlog op meerdere fronten

Door Andrew Tucker - 

23 januari 2024

100 dagen oorlog Israel hamas iran meerdere fronten

Israëlische soldaten en tanks bij de grens met Gaza. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Israël verdedigt zich in een oorlog met meerdere fronten – een oorlog dat ontketend werd door Iran en zijn proxie-legers in de regio.

Deze omvatten Hezbollah in Libanon, islamitische jihad-groepen op de Westelijke Jordaanoever, Iraanse strijdkrachten in Syrië en Irak, de Houthi's in Jemen en Hamas in de Gazastrook.

Meer dan 100 dagen

De oorlog in de Gazastrook is nu meer dan 100 dagen oud. Israël heeft het noordelijke deel van Gaza grotendeels onder controle, hoewel de gevechten doorgaan. Miljoenen Palestijnen zijn geëvacueerd naar het zuiden, waar de humanitaire omstandigheden erbarmelijk zijn.

De leiders van Hamas in Gaza verschuilen zich in het uitgebreide tunnelsysteem. Hamas blijft raketten afvuren op Israël. Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad houden nog steeds meer dan 136 gijzelaars vast; 18 van hen zijn ouder dan 60 en 2 van hen zijn peuters. Het dodental van de IDF is opgelopen tot 214.

Langetermijnvisie

Times of Israel meldt dat de oorlog in een moeilijke fase is beland en dat het Israëlische leiderschap een coherente langetermijnvisie of -strategie mist:

"Gevochten met vastberadenheid, veerkracht en wat 'hoge intensiteit' is gaan heten, waarbij de luchtmacht zich richt op de infrastructuur van Hamas vóór de grondtroepen, heeft de IDF wijdverspreide hoewel niet absolute controle bereikt in het noorden van Gaza, en is verder gegaan met het aanpakken van Hamasbataljons in het centrum van de Strook."

"De tactiek veroorzaakte verwoestingen in het noorden van Gaza, waar Hamas "elk ander huis" van boobytraps had voorzien, in de woorden van IDF-functionarissen. Ondanks de inspanningen van de IDF en haar herhaalde smeekbeden aan niet-strijders om te vertrekken, leidde het bombardement tot een groot aantal burgerslachtoffers uit de gelederen van de Hamas-schutters die in burgerkleding vechten. Minder vertrouwen op de IAF zou veel meer dode IDF-soldaten hebben betekend."

Internationale oorlog

Israel voert een oorlog niet alleen op de grond, maar ook in internationale betrekkingen. Niet alleen de veiligheid van Israel is in het geding, maar ook haar legitimiteit in de ogen van de wereld.

Het is een informatieve en juridische oorlog die zich grootendeels in de media en politiek plaatsvindt, en net zo'n gevaarlijke bedreiging vormt voor het bestaan van Israël als de kinetische oorlog op de grond.

Iran en de Palestijnen voeren in samenwerking van de Islamitisch/Arabisch werld een offensief tegen Israël in de VN en andere internationale instellingen. Hun doel is om internationaal druk op Israël zodanig op te voeren dat Israël gedwongen wordt om de controle op te geven over grondgebied dat essentieel is voor zijn veiligheid.

Genocide-aanklacht

Een voorbeeld zijn de hoorzittingen die op 11 en 12 januari plaatsvonden in de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël voor het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties (ICJ). Zuid-Afrika beweert dat Israël "genocide" pleegt tegen het Palestijnse volk. Zuid-Afrika stelt dat er prima facie bewijs is dat Israël niet alleen de intentie heeft om Hamas te verslaan, maar ook om de Palestijnen als volk te vernietigen. Het heeft het ICJ gevraagd om "voorlopige maatregelen" aan te geven, waaronder een volledig staakt-het-vuren in Gaza, om het Palestijnse volk te beschermen.

Zuid-Afrika heeft voor en sinds 7 oktober nauwe contacten onderhouden met Hamas, en er zijn aanwijzingen dat deze zaak voor het ICJ gefinancierd wordt door Iran. Met andere woorden, het is waarschijnlijk dat de rechtszaak deel uitmaakt van de strategie van Iran om Hamas te gebruiken om de Joodse staat Israël te vernietigen.

Zuid-Afrika werkt al lang samen met Iran en Qatar en steunt het Palestijnse terrorisme.

Het Israëlische juridische team presenteerde afgelopen vrijdag 12 januari sterke argumenten dat, ondanks enkele extreme uitspraken van Israëlische leiders na de afschuwelijke aanval van 7 oktober, Israël alleen de intentie heeft om Hamas te vernietigen, niet de Palestijnen als zodanig. Ze stellen dat dit een legitiem militair doel is en dat Israël alles doet wat in zijn macht ligt om te voldoen aan de regels van het internationaal humanitair recht om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken, maar dat dit extreem moeilijk is in een stedelijke oorlogssituatie waar de vijand vanuit tunnels opereert, terroristen zich in burgers verschansen en Hamas opzettelijk Palestijnse burgers als menselijk schild gebruikt. Het Hof zal naar verwachting binnen de komende twee weken een beslissing nemen.

Zorgelijke ontwikkelingen

In verdere ontwikkelingen zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vorige week dat Israël geen "echte veiligheid" kan bereiken zonder een weg naar een Palestijnse staat. Hij benadrukte dat een dergelijke stap zou kunnen helpen om het Midden-Oosten te verenigen en Israëls grootste rivaal, Iran, te isoleren.

Tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos zei Blinken dat de visie van leiders in de Arabische en moslimwereld op Israël is veranderd en dat de oprichting van een Palestijnse staat Israël zou helpen integreren in de regio. "Het probleem is om van hier naar daar te komen, en dat vereist natuurlijk heel moeilijke, uitdagende beslissingen. Het vereist een mentaliteit die openstaat voor dat perspectief," zei Blinken.

De kans dat Israël wordt betrokken bij een oorlog in Libanon neemt toe, zei IDF stafchef Lt. Gen. Herzi Halevi deze week, enkele uren nadat Hamas-terroristen een spervuur van raketten hadden afgevuurd op een stad in het noorden van Israël.

De spanningen in de Rode Zee escaleren, nu de VS en andere bondgenoten raketaanvallen hebben uitgevoerd op plaatsen in Jemen die door Houthi's worden gecontroleerd. De VS heeft Iran met klem gewaarschuwd om te stoppen met het leveren van wapens aan de militante Houthi-groep, die het land opnieuw als terroristische organisatie wil aanmerken.

Terreurdreigingen en -aanvallen gaan door in Israël en de Westelijke Jordaanoever.

Gebed is nodig

Samengevat: dit is een zeer complexe, gevaarlijke en zeer explosieve situatie. Onze gebeden zijn meer dan ooit nodig.

  • Bid dat de leiders van Israël een duidelijke visie ontwikkelen voor vrede in de regio.
  • Bid dat de vijanden van het Joodse volk verslagen zullen worden.
  • Bid dat allen zich zullen wenden tot de Heere God die de aarde geschapen heeft en die de naties oordeelt.
  • Bid bovenal voor de komst van de Messias die als enige vrede op aarde kan brengen.
Photo Andrew

De auteur

Andrew Tucker

Andrew Tucker is Chief Editor van Israel & Christians Today en directeur van thinc. - The Hague Initiative for International Cooperation www.thinc.info

Doneren
Abonneren
Agenda