Sluiten

Zoeken.

Thema-uitzending over de Kristallnacht met Wolfgang Kotek en Klaas de Jong

Israëlcentrum Nijkerk

09 

november

19:30

Gratis

Klaas de Jong en Wolfgang Kotek

Klaas de Jong en Wolfgang Kotek.

Maandagavond 9 novmber om 19.30 is er via onze livestream een thema-uitzending over de Kristallnacht met Wolfgang Kotek en Klaas de Jong.

De Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond in heel Duitsland een door de nazi's georganiseerde aanval op het Joodse leven plaats. Meer dan 1400 synagogen werden in brand gestoken, 7500 winkels van Joden werden vernield en ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden aangevallen. Honderden Joden werden op straat vermoord of tot zelfmoord gedreven. Deze nacht is de geschiedenis ingegaan als de 'Kristallnacht', verwijzend naar de vele gesneuvelde ramen van Joodse gebouwen.

We interviewen Wolfgang Kotek, die als 7-jarig Joods jongetje vanuit het Duitse Wuppertal in Nederland terecht kwam. Hij werd op straat al langere tijd bespuugd, uitgescholden en geslagen door volwassenen en leden van de Hitlerjugend, maar na de Kristallnacht namen zijn ouders de moeilijkste beslissing uit hun leven: hun kind alleen naar Nederland sturen in de hoop dat hij daar kon overleven. Dat lukt de jonge Wolfgang, door op maar liefst veertien verschillende adressen onder te duiken. Hoe heeft hij deze periode ervaren en hoe heeft hij na de oorlog zijn leven opgepakt?

Daarnaast spreekt auteur Klaas de Jong over het thema 'Kristallnacht en Kamp Westerbork'. Hij schreef een boek met deze titel, waarin hij uitlegt hoe Nederland reageerde op Jodenhaat en -vervolging in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Wisten we echt van niks, of hadden kunnen we zien aankomen dat donkere wolken zich samenpakten boven het Joodse volk? En hoe berichtten Nederlandse kranten over de Kristallnacht?

De uitzending is te bekijken via onze website of YouTubekanaal.

Locatie

Israëlcentrum, Nijkerk

Henri Nouwenstraat 34

3863HV, Nijkerk

Routebeschrijving

Organisator

Christenen voor Israël

033 245 8824 Bekijk website
Doneren
Abonneren
Agenda