Sluiten

Zoeken.

Doorzettingsvermogen, uitmuntendheid en vastberadenheid

Door Petra van der Zande - 

20 maart 2024

2021 CVI website (13)

Uitzicht op de baai van Haifa en de campus van het Technion, Israel Institute of Technology. Foto: Hadas Parush/Flash90

“En laten wij niet moe worden goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij het niet opgeven.” Galaten 6:9 HSV

De geschiedenis van het Technion (de Technische Universiteit in Haifa, red.) begon in 1901 toen Martin Buber, Chaim Weizmann, en Berthold Feiwel tijdens het Vijfde Zionistische Congres in Bazel voorstelden om een opleidingsinstituut voor ingenieurs in Haifa te bouwen.

Er zat van alles tegen: de Turkse autoriteiten, het kleine budget, technische complicaties en ruzies tussen de Joodse en Arabische arbeiders die het “Technikum” moesten bouwen. Begin 1913 was het hoofdgebouw bijna voltooid.  Maar wat zou de voertaal worden?

Modern Hebreeuws stond nog in de kinderschoenen en Hebreeuwse technische woorden moesten nog bedacht worden. Duits, eventueel Engels, was de voorkeurstaal, maar uiteindelijk won het Hebreeuws. Het “Technikum” heette voortaan “Technion”.

Tijdlijn van het Technion

Van lesgeven kwam nog niet veel. Eerst gebruikte het Duitse leger de gebouwen als slachthuizen. Daarna maakten de Turken er een legerziekenhuis van, dat weer door de Britten werd overgenomen.

Dr. Chaim Weizmann, van het Joodse Agentschap, nam vijf jaar om voldoende fondsen te werven zodat de gebouwen hersteld konden worden en de Britten ervan te overtuigen om het gebouw aan de Joodse gemeenschap terug te geven.

  • Op 6 februari 1924, 12 jaar na het leggen van de eerste steen, opende het instituut de deuren voor zes leraren, zeventien studenten en twee afdelingen: Bouwkunde en Civiele Techniek. Vier jaar later ontvingen tien ingenieurs en zeven architecten hun diploma’s.
  • In 1939 kwam de meerderheid van de 500 studenten uit Europa en leverde de Technion-werkplaatsen reserveonderdelen aan beschadigde Britse schepen.
  • Tijdens Israëls Onafhankelijkheidsoorlog werden twee ondergrondse kamers gebruikt als wapendepot en Hagana wapentraining.
  • In mei 1948 vierden 680 Technion studenten Israëls Onafhankelijkheid. Het opleidingsinstituut zou de ruggengraat van de natie worden bij het opzetten van haar infrastructuur, veiligheid en economie - precies zoals de denkers op het Vijfde Zionistische Congres hadden bedoeld.
  • Door de expansieve groei werd het gebouw (nu Madatech) te klein en werd begin 1950 een nieuwe campus in Haifa’s Neve Sha'anan geopend.
  • Bijzondere jaren volgden. Het Technion was een van de eerste universiteiten in het Midden-Oosten die haar deuren opende voor studenten uit ontwikkelingslanden in Afrika en Azië.
  • Door de massale immigratie van onderzoekers, wetenschappers en intellectuelen uit de voormalige Sovjet-Unie in de jaren 1990 steeg het studentenaantal van 9000 naar 10.500.
  • De Arrow 2 - een lange afstandsverdedigingssysteem - was het antwoord op Sadam Hoesseins raketten in 1991. De Arrow 3, ook ontwikkeld door afgestudeerden van het Technion, kan raketten met nucleaire, chemische of biologische kernkoppen onderscheppen. De Arrow 3 werd voor het eerst gebruikt in november 2023. De door Jemenitische Houthi-terroristen afgevuurde ballistische rakketten werden met succes boven de Rode Zee onderschept. Arrow 2 wordt ook tijdens de Hamas-Israël oorlog gebruikt.
  • Tijdens de Libanon oorlog in 2006 ontwierp een team van 350 van Israëls beste ingenieurs, waaronder veel Technion alumni, de Iron Dome die Hezbollah’s raketten moesten onderscheppen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: CvI

Van alle kanten klonk kritiek bij het ontwerpen van de Iron Dome. Zelfs de Israëlische luchtmacht en Amerikaanse raketexperts voorspelden dat dit onmogelijk zou zijn. “Als je een cynisch artikel leest,” zei een systeemingenieur (en Technion-alumnus), “zeg je tegen jezelf: 'We zullen het ze laten zien’ en ga je aan de slag. We namen risico’s, want ook van mislukkingen kan je veel leren.” De Iron Dome is sindsdien instrumentaal geweest om ontelbare raketten onschadelijk te maken.

Iron Beam

De eveneens bij Rafael Advanced Defense Systems ontwikkelde David's Sling en Iron Beam - waarbij ook teams van afgestudeerden van de Technion betrokken waren - onderschepten raketten die vanuit Gaza op Tel Aviv en Jeruzalem werden afgevuurd. Iron Beam, dat nog in ontwikkeling is, gebruikt een hoogenergetische laser - geen raket - om doelen te vernietigen.

"We moeten op tijd klaar zijn voor onze vijanden," zegt Inbal Kreiss. Haar leidende principe: "Wees de eerste, wees excellent" leerde ze op het Technion. Haar personeel bestaat uit zoveel Technion-alumni dat het lijkt of ze de universiteit nooit hebben verlaten.

Vandaag de dag bemannen Technion-studenten, -docenten en -alumni de IDF’s hightech elite-eenheden en zijn zij de drijvende kracht achter de Israëlische lucht- ruimtevaart- en defensie-industrie.

Ook studenten als IDF-reservist

Begin oktober 2023 werden meer dan 2500 Technion-studenten als IDF-reservist opgeroepen. Naor Ilouz, student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, was hospik. Tijdens een aanval op een Hamas post raakten meerdere IDF-soldaten gewond, waaronder Naor.  Onder vijandelijk vuur lukte het de pelotonscommandant de gewonden te evacueren naar een van de tanks die het gebied bereikten.

Een uur later, werden ze in pantserwagen en een paramedicus over de grens met Israël gebracht. De levensgevaarlijk gewonde Ilouz werd met vliegende vaart in een legerambulance naar het Barzilai Ziekenhuis overgebracht waar hij meteen geopereerd werd. Hij revalideert nu in het Sheba Medical Center.

"Het is een voorrecht,” zegt Ilouz. We zijn geroepen om ons vaderland te verdedigen."

Zijn droom is om in de Negev een lucht- en ruimtevaartindustrie op te zetten, zodat Israël niet afhankelijk hoeft te zijn van buitenstaanders en Israël defensief overwicht in het Midden-Oosten behoud.

Vastberadenheid om uitdagingen te overwinnen

Het Technion spoort studenten aan om barrières te doorbreken en het onmogelijke mogelijk te maken. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Drie, door het Technion gelanceerde autonome Nano satellieten zijn uitgerust met technologie die mensen, vliegtuigen en schepen kunnen lokaliseren.
  • Een nieuw Parkinson medicijn dat nu wereldwijd gebruikt wordt is ontwikkeld in het Technion.

De ruim 15.000 Technion studenten, (met allerlei religies en achtergronden) op de 17 faculteiten (met één academische afdeling), en 60 onderzoekscentra, worden aanmoedigt om creatief denken te versmelten met technologie. De universiteit leert haar studenten doorzettingsvermogen, weigeren genoegen te nemen met minder dan uitmuntendheid en vastberadenheid om uitdagingen te overwinnen.

Het moeilijke doen we meteen. Het onmogelijke duurt iets langer.

— David Ben-Gurion

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda