Sluiten

Zoeken.

Najaarsreis

Israël

17 - 26 oktober

Jerusalem_1348720250

Het najaar is een prima seizoen om Israël te ontdekken, mede dankzij de aangename temperatuur.

In Jeruzalem zullen we de eeuwenoude stad ‘proeven’. Jeruzalem is al meer dan drieduizend jaar de hoofdstad van Israël en sinds 1967 gelukkig ook weer ongedeeld. Die lange geschiedenis is terug te vinden in de vele archeologische vondsten, maar we lezen er uiteraard ook over in de Bijbel. We gaan ook richting het zuiden van Israël. De eerste dagen van de reis brengen we door rond het Meer van Galilea, waar we veel plaatsen en bezienswaardigheden zullen bekijken die genoemd worden in het Nieuwe Testament.

We ontdekken bijzondere plekken in de woestijn van Judea, zoals Massada en Engedi, maken een jeepsafari en staan stil bij de strijd die Israël in 1948 maar ook nu nog moet voeren om te overleven. We bezoeken projecten die door Christenen voor Israël worden ondersteund én reizen elke dag met een geopende Bijbel.

Inbegrepen

  • Rechtstreekse vluchten met ELAL
  • Alle overnachtingen op basis van halfpension
  • Nederlandssprekende gids
  • Alle entreegelden zoals vermeld in programma
  • Busvervoer

Niet inbegrepen

  • Lunches
  • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per factuur) en bijdrage SGR (€ 5 p.p.)
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Fooien voor gids, chauffeur en hotels (€ 9 p.p.p.d.)
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 747

Reisprogramma

De eerste dag van onze reis! We vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Tel Aviv en overnachten in kibboets Ohalo aan het Meer van Galilea.

We beginnen de dag met een boottocht op het Meer van Galilea. We bezoeken Kapernaüm, Tabgha (de wonderbare spijziging) en de Berg van de Zaligsprekingen. In de middag bezoeken we het natuurreservaat Gamla op de Golan. Gamla was ooit een Joodse stad, maar is veroverd en vernietigd door de Romeinen in 68 na Christus. Bij opgravingen werden bijzondere ontdekkingen gedaan. We overnachten in in kibboets Ohalo aan het Meer van Galilea.

We maken een rondrit door Samaria, deel van het Bijbelse hartland, onder leiding van Sondra Oster Baras. We bezoeken Itamar en Revava, een dorp waar tien Oekraïense (gevluchte) gezinnen zullen gaan wonen. De huizen voor dit dorp zijn gedoneerd door Christenen voor Israël. Ook bezoeken we de opgravingen van Silo waar de tabernakel stond. We rijden door naar Jeruzalem en overnachten in hotel Caesar.

We bezoeken Mount Herzl, een plek waar vele Joodse leiders begraven liggen, en Yad Vashem, het indrukwekkende gedenkteken en museum ter herinnering aan de Holocaust. Op de Machane Yehuda markt zien we hoe de inkopen voor de sabbat gedaan worden. Aan het eind van de middag gaan we naar de Klaagmuur om de sabbat te begroeten. Daarna vieren we de sabbatsmaaltijd bij Hineni (een organisatie die o.a. de armen van Jeruzalem met maaltijden ondersteunt) onder leiding van Benjamin Philip. We overnachten in hotel Caesar in Jeruzalem.

De Olijfberg biedt een schitterend uitzicht op Jeruzalem. Vanaf het hoogste punt lopen we naar Gethsemane, aan de voet van de Olijfberg. Via het Kidrondal komen we in de Oude Stad, waar we een gedeelte van de Via Dolorosa lopen. We bezoeken de Graftuin en gaan vervolgens naar de Sionsberg voor een bezoek aan de kerk van St. Petrus Galicantu en de Zaal van het Laatste Avondmaal. We overnachten in hotel Caesar in Jeruzalem.

Een vrije dag waarbij we de lunch in het hotel gebruiken. ’s Morgens zal de reisleider een dienst houden of maken we de (Engelstalige) kerkdienst mee in Christ Church. We overnachten in hotel Caesar in Jeruzalem.

Vanuit Jeruzalem dalen we via de woestijn van Judea af naar het gebied rond de Dode Zee. We rijden naar natuurpark Engedi, bekend van de confrontatie tussen koning Saul en David, en maken we een wandeling naar een van de watervallen. Vervolgens rijden we door naar Massada, een zogeheten ‘tafelberg’ die bijna 450 meter boven de Dode Zee uitsteekt. Herodes bouwde hier prachtige paleizen. Bij Ein Bokek kunnen de liefhebbers in de Dode Zee drijven. We rijden vervolgens door de woestijn naar kibboets Mashabei Sade in de Negevwoestijn voor onze overnachting.

We beginnen de dag met een bezoek aan kibboets Sde Boker, de plek waar David Ben-Gurion, de eerste premier van Israël, jarenlang gewoond heeft. We horen zijn bijzondere leven en zien zijn eigen huis. In de buurt van Mitzpe Ramon maken we een jeepsafari, waarbij we ook het nodige horen over de ontginning van de woestijn. Na het diner hebben we in de kibboets een ontmoeting met olim, Joodse immigranten uit Oekraïne en Rusland en horen we over hun integratie in Israël. We overnachten in kibboets Mashabei Sade.

De eerste stop is in het oude Beersheva (Tel Be’er Sheva. Niet alleen Abraham, ook Izak en Jakob woonden vroeger in deze omgeving. In Ofakim gaan we langs bij ADI, een organisatie die deskundige en liefdevolle hulp geeft aan kinderen met een ernstig meervoudige handicap, en ondersteund wordt door Christenen voor Israël. Hierna rijden we door naar het Nirim monument, als herdenking van de strijd tussen het Egyptische leger en de Joodse strijdkrachten in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948. We overnachten in hotel Tamara in Ashkelon.

We vertrekken ‘s morgens op tijd naar kibboets Nahaz Oz (op de grens met Gaza) en horen we van Mirjam Reijnen wat het betekent om onder constante terreurdreiging te leven. We bezoeken het monument The Black Arrow en rijden naar Sderot, waar we de twaalf-meter-hoge chanoekia zien die sinds december 2019 op de Balfourrotonde staat. Christenen voor Israël gaf deze enorme kandelaar cadeau om de inwoners van Sderot te bemoedigen. Daarna rijden we door naar vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv voor de terugreis naar Nederland.

Doneren
Abonneren
Agenda