Sluiten

Zoeken.

Israël 75 jaar - Jubileumreis

Israël

8 - 17 mei

Banner 2 website Jubileumreis

Een speciale reis om het 75-jarig bestaan van Israël te vieren.

Op 14 mei 2023 is het 75 jaar geleden dat David Ben-Gurion de onafhankelijkheid van de staat Israël uitriep. Een bijzonder jubileum en zichtbaar teken van Gods trouw aan Zijn volk. Tijdens deze speciale jubileumreis zullen we op diverse momenten stilstaan bij het wonder van het ontstaan van de Joodse staat, zo vlak na de Holocaust, én de uitdagingen waarmee Israël geconfronteerd werd, niet alleen toen, maar ook nu.

De geschiedenis van Israël gaat natuurlijk veel verder terug dan 1948 en ook dát zullen we (voor het eerst of opnieuw) gaan ontdekken. We ontmoeten jonge Joodse immigranten uit Oekraïne en Rusland en zien eeuwenoude Bijbelse beloften voor onze ogen werkelijkheid worden. We planten bomen (als onderdeel van het cadeau voor het jarige Israël), proeven iets van het woestijnleven, zijn uiteraard ook een aantal dagen in Jeruzalem, bezoeken het Bijbelse hartland van Israël én verblijven in een kibboets in Galilea die in de jaren voorafgaand aan het uitroepen van de onafhankelijkheid zo’n belangrijke spilfunctie vervulde. Al met al een reis die je niet wilt missen!

Reisleider is Richard Santinge (1975). Richard is getrouwd met Martine en samen hebben ze vier kinderen. Richard heeft 'Origins of Abrahamic Religions' gestudeerd aan de Rijksuniversiteit in Groningen en is voorganger van de Evangeliegemeente in Ermelo. Hij is regelmatig in Israël om er groepen te leiden: 'Het voelt iedere keer als thuiskomen en je raakt niet uitgeleerd over heden, verleden en toekomst van Israël'.

Boek nu zonder aanbetaling + annuleer kosteloos tot twee maanden voor vertrek.

De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 747,-.

Op 14 mei 1948 las David Ben-Gurion in Tel Aviv de onafhankelijkheidsverklaring voor: de staat Israël was een feit.

Reisprogramma

We beginnen deze bijzondere reis met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv. Een vroege start, wat als voordeel heeft dat we ook vroeg in Israël zijn. Na aankomst in Israël rijden we naar Netanya, waar ’s middags volop tijd is om de kustplaats te verkennen en heerlijk te ontspannen.Diner, dagsluiting en overnachting in hotel Seasons in Netanya.


We beginnen met een bezoek aan de oude havenstad Caesarea, rijden vervolgens door naar Zichron Ya'acov, een bijzonder (en 140 jaar oud) dorp met o.a. een museum over de eerste alija. In Atlit, een voormalig detentiecentrum voor ‘illegale’ Joodse immigranten in de jaren 1939/1948 proeven we iets van de schrijnende moeilijkheden die Holocaustoverlevenden en andere Joodse immigranten ondervonden bij hun binnenkomst in het toenmalige Palestina. We overnachten in kibboets Ein Harod. Deze kibboets werd in 1921 opgericht en werd het centrum van de kibboetsbeweging tijdens de mandaatperiode van de Engelsen. ’s Avonds horen we iets over de geschiedenis van de kibboets. We overnachten in kibboets Ein Harod.


We krijgen een korte rondleiding door de kibboets. Daarna een bijzonder moment als we bomen planten in het Christenen voor Israël woud met uitzicht op de vlakte van Jizreël en het Gilboagebergte. Het planten van bomen maakt onderdeel uit van het cadeau dat Christenen voor Israël de jubilerende staat Israël wil geven. We rijden door naar het Meer van Galilea, maken een boottocht en bezoeken Migdal en de Berg van de Zaligsprekingen. We overnachten in kibboets Ein Harod.


Een vroege start als we langs de oostkant van het meer helemaal naar het noorden rijden. We maken een prachtige wandeling bij de Banias (het vroegere Caesarea Filippi) op de grens met Syrië), en hebben een ontmoeting met IDF-soldaten op de Golan. We gaan daarna naar de berg Bental, die een zeer strategische ligging heeft en tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël heroverd werd. Tijdens de Yom Kippoeroorlog van 1973 vond hier een van Israël grootste tankslagen plaats. Ten slotte bezoeken we Katzrin, een Joods dorp uit de tijd van de Talmoed waar oude tijden herleven. We eten en overnachten in kibboets Ein Harod.


We verlaten Galilea en gaan op weg naar Jeruzalem. Onze eerste stop is bij natuurpark Gan HaSlosha, waar het heerlijk is om in de natuurlijke bronnen te zwemmen. Daarna rijden we door de Jordaanvallei naar Silo, de plaats waar vroeger de tabernakel stond. We zitten dan midden in het Bijbelse hartland van Israël en horen waarom dat hartland zo belangrijk is. We rijden door naar Jeruzalem, waar we aan het begin van de avond maken we het begin van de sabbat mee bij de Westelijke Muur. Daarna lopen we met elkaar door de sjouk (Arabische markt) naar Hineni, een organisatie die hulp biedt aan de allerarmsten in Jeruzalem én slachtoffers van terreur en door Christenen voor Israël wordt ondersteund. Onder leiding van Benjamin Philip, de directeur van Hineni, vieren we met elkaar de sabbatsmaaltijd, en is er ook alle gelegenheid om vragen te stellen. We overnachten in Jeruzalem.


We gaan al vroeg in de richting van de Dode Zee en beginnen met een bezoek aan Qumran, waar in 1947 de complete boekrollen van Jesaja gevonden werden. Heel bijzonder dat dit juist gebeurde aan de ‘vooravond’ van de oprichting van de staat Israël. We rijden verder zuidwaarts naar Massada en horen over de heftige strijd die daar in het jaar 70 heeft plaatsgevonden. Uiteraard kan wie wil, even het water van de Dode Zee in. ’s Avonds genieten we in de Citadel van Jeruzalem van de Light en Sound Show, waarbij de geschiedenis van Jeruzalem op een bijzondere manier op de oude muren van de stad geprojecteerd wordt. We overnachten in Jeruzalem.

We maken de (Engelstalige) kerkdienst mee in Christ Church, de oudste protestantse kerk in het Israël (1849). Na de dienst drinken we met elkaar koffie in de tuin van de kerk en horen we meer over de geschiedenis van de kerk. We gebruiken de lunch in ons hotel. De rest van de dag is vrij. Wie wil, kan ’s middags aanhaken bij een bezoek aan Bethlehem, waar we aan het eind van de middag de (Arabische) kerkdienst van ds. Naim Khoury bijwonen, en daarna een ontmoeting met hem en zijn vrouw hebben. De gemeente van ds. Khoury wordt door Christenen voor Israël ondersteund. We overnachten in Jeruzalem.


We beginnen de dag met een bezoek aan het Herzlmuseum in Jeruzalem. Herzl wordt gezien als de grondlegger van het moderne zionisme. In 1896 verscheen zijn bekende boek De Jodenstaat.

Hierna rijden we naar Gush Etzion en Efrat ten zuiden van Jeruzalem. In Gush Etzion is in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 heftig gevochten en het maakt je (opnieuw) bewust van de tegenstand die Israël ondervond bij het uitroepen van de staat. Na een bezoek aan het Herodion, de plek van het vroegere paleizencomplex van Herodes de Grote, rijden we door naar Mashabei Sade in de Negev voor onze overnachting.


Op een half uurtje rijden van Mashabei Sade ligt kibboets Sde Boker, de plek waar David Ben-Gurion, de eerste premier van Israël, jarenlang gewoond heeft. We horen over zijn bijzondere leven en zien zijn eigen huis. Hierna rijden we verder zuidwaarts en maken in de buurt van Mitzpe Ramon een heuse jeepsafari, waarbij we ook het nodige horen over de ontginning van de woestijn. Na het diner hebben we in de kibboets een ontmoeting met olim, Joodse immigranten uit Oekraïne en Rusland en horen we over hun integratie in Israël. We overnachten in Mashabei Sade.

Vanuit de Negevwoestijn rijden we naar Sderot (dat dicht bij de Gazastrook ligt), zien de 12 meter hoge Chanoekia die daar sinds 2019 staat (geschonken door Christenen voor Israël) en hebben een korte ontmoeting met de burgemeester van Sderot. Aan de grens met Gaza horen we van inwoners van een kibboets hoe het leven onder constante terreurdreiging is. En in Tel Aviv bezoeken we het Palmach Museum. De Palmach was de voorloper van de huidige IDF (het leger van Israël). Het museum laat zien dat het uitroepen van Israëls onafhankelijkheid in 1948 op zwaar verzet stuitte en neemt je als bezoeker ook mee in de veiligheidsuitdagingen waar Israël nog dagelijks voor staat. Rond 17.15 moeten we op het vliegveld zijn. De terugvlucht naar Nederland vertrekt om 20.20 uur.

Doneren
Abonneren
Agenda