Sluiten

Zoeken.

Hartlandreis

Israël

25 april - 6 mei

shutterstock_1882970452

De belangrijkste plaatsen, die wij kennen vanuit de Bijbelverhalen, zijn gelegen op de bergen van Israël. Daar liggen de landstreken Samaria – in het noorden – en Judea – in het zuiden. En in het midden de hoofdstad Jeruzalem.

Namen als Hebron, Silo, Sichem, Tekoa klinken ons bekend in de oren. Ze bevinden allemaal in het hartland van Israël, al in de tijd van Abraham, Isaac en Jacob, de aartsvaders, meerdere malen aan hen beloofd door de Heere God, om daar te wonen met hun nageslacht. In 1967 heeft het wonder van de eenwording van het land zich opnieuw voltrokken. Een bezoek aan dit deel van het land maakt een onuitwisbare indruk.

Boek nu zonder aanbetaling en annuleer kosteloos tot twee maanden voor vertrek.

Voor een eenpersoonskamer geldt een toeslag.

Transfer Amsterdam – Tel Aviv. We beginnen onze reis in het noorden van Israël. Dat is een hele reis. Daarom maken we een tussenstop in Zichron Yaakov, een van de eerste nederzettingen van het modern Israël, bekend van baron De Rotschild. In de avond bereiken we Ein Gev, een kibboets aan de oostelijke oever van het Meer van Galilea.

Deze dag blijven we in de buurt van het meer. We bezoeken Tabga, de plaats van de wonderbare spijziging, wandelen door de overblijfselen van Bethsaida, de plaats van Petrus en Andreas, en bezoeken Zfat, een oud stadje waar door de eeuwen heen Joden gewoond hebben en beroemd om de Joodse mystiek. Aan het einde van de middag varen we van Ginnosar over het meer terug naar Ein Gev.

De bergen van Basan, de Golanhoogte, staan op het programma. We rijden naar een van de hoogste en strategische punten, Ben Tal, waar we een prachtig uitzicht hebben op Syrië. Vervolgens gaan we naar de kibboets El-Rom waar we een film zien over de Zesdaagse Oorlog. De Golan is immers het strijdtoneel geweest van felle oorlogen met Syrië. In de middag gaan we naar het uiterste noorden en maken we een wandeling bij Dan, een van de bronnen van de Jordaan, om daarna kasteel Nimrod, te bekijken, een oude vesting van de kruisvaarders.

Vandaag gaan we op weg naar Jeruzalem. We rijden door de Jordaanvallei en bezoeken daar twee Joodse dorpen (Shadmot Mechola en Argaman), die gesteund worden door Christenen voor Israël (projecten van CFOIC-Hartland). Het is ook een omgeving die herinnert aan de profeten Elia en Elisa. Bij de Jordaan bezoeken we ook de plaats waar Johannes preekte en doopte. We rijden langs Jericho en op de weg naar Jeruzalem brengen we een bezoek aan een ander Joods dorp: Kfar Adumim. Eenmaal in Jeruzalem bekijken we de heilige stad vanaf de Olijfberg.

‘s Morgens bezoeken we de Oude Stad van David aan de voet van de Tempelberg. We dalen af naar de bron Siloam en lopen door een tunnel naar de bovenstad. Daar bezoeken de Zaal van Laatste Avondmaal en St. Petrus in Gallicantu, een kerk, gebouwd op de fundamenten van de villa van de hogepriester en die herinnert aan de gevangenneming van Jezus en de verloochening door Petrus. We keren terug naar ons hotel en op de avond gaan we naar de Westelijke muur voor de begroeting van de sabbat om daarna de maaltijd te gebruiken bij Hineni onder leiding van Benjamin Philip.

Het is sabbat. Wie wil, kan de dienst in de Grote Synagoge bijwonen – in de middag maken we een wandeling naar Gethsemané, in de tuin houden we een Bijbelstudie.

We wonen een kerkdienst bij in Christ Church, in de buurt van de Jaffapoort. Vandaar gaan we naar het dorp Har Gilo (project CFOIC) tussen Jeruzalem en Bethlehem. Op het programma staat daarna het Herodion, het oude paleis van Herodes de Grote, en we sluiten af met een bezoek aan Tekoa, waar ooit de profeet Amos leefde, een dorp in Judea aan de rand van de woestijn. We bezoeken daar ook een gallery met werk van plaatselijke kunstenaars (project CFOIC).

In de Oude Stad staat aan het begin van de dag het Davidson Center op het programma. Het ligt aan de zuidelijke rand van het Tempelplein en we bezoeken daar onder meer de eeuwenoude trappen. Een bezoek aan ‘No timemachine necessary’ kan niet ontbreken en op een bijzondere manier via virtual reality wanen we ons op het Tempelplein in de dagen van de Bijbel. Wandeling door de Oude Stad, de Churva Synagoge en Tempelinstituut, waar voorbereidingen getroffen worden voor de komst van de tempel. In de avond beleven we in de Citadel, het voormalige paleis van Herodes, een Sound and Lightshow.

Het hartland van de Bijbel bezochten we. We waren in de Jordaanvallei en in Judea (Har Gilo en Tekoa) maar nu gaan we ook naar Benjamin en Samaria. Bethel staat op het programma vandaag en het oude Silo. In Rechelim, een kleine nederzetting en ook een project van CFOIC gaan we naar een winery. We bezoeken ten slotte de Gerizim (bezoek Ha-Jovel) en brengen een bezoek aan de Samaritanen, waar we ook de oude Bijbelse plaats Sichem zien liggen.

Via het zuiden van Judea, waar we voorbij Hebron een ontmoeting hebben in Othniël en Beth Haggai (projecten CFOIC) dalen we af naar Dode Zee, het diepste punt op aarde. Aan het einde van de dag maken we een wandeling door de oase Ein Gedi, waar ooit David zich schuilhield voor koning Saul.

Deze dag is het in Israël wat bij ons 5 mei is. In Judea, ten zuiden van Jeruzalem ligt Gush Etzion, een groep dorpen die in 1948 veroverd zijn op de jonge staat Israël en waar de kinderen van de eerste pioniers na 1967 weer terugkeerden (Film en Museum). Een van die dorpen is Bat Ayin, ooit de laatste halteplaats voor de pelgrims die vanuit het zuiden naar de tempel gingen. Hier hopen we een ontmoeting te hebben met Breslauer rebbe Greenberg. Zijn yeshiva is een school die al jaren gesteund wordt door CFOIC-Hartland. Het middagprogramma is facultatief. Er is een keuze tussen Yad Vashem, het herinneringscentrum en museum waar de zes miljoen doden van de Holocaust herdacht worden, en het Israëlmuseum. Het is ook mogelijk een vrije middag te houden.

In de vroege morgen reizen we terug van Tel Aviv naar Amsterdam.

Doneren
Abonneren
Agenda