Sluiten

Zoeken.

Opdat wij nooit vergeten

Door Joanne Nihom - 

26 januari 2019

Holocaust-herdenken-1024x576

Foto: Jaco Klamer

Opdat wij nooit vergeten. Opdat wij hen nooit vergeten.

Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp Auschwitz. In november 2005 besluiten de Verenigde Naties dat deze datum voortaan als Holocaust Memorial Day herdacht zal worden.

Mijn grootvader Meyer Sluyser (1901 – 1973) was een bekend journalist, radiocommentator en schrijver. In 1929 was hij redacteur van het sociaaldemocratische dagblad Het Volk, waarin hij een reeks artikelen schreef over het bittere lot van de Joodse minderheden in Oost-Europa. Hij ging er heen, bezocht er de verschillende gebieden en ontmoette er vele mensen.

In zijn artikelen schetst hij een Oost-Europa van honger, armoede en ziekte waarin zowel Joden als niet-Joden steeds dieper wegzakten; de voedingsbodem voor het grote gevaar in Duitsland. Met zijn scherpziende blik zag hij het aankomen.

Met zijn scherpziende blik zag hij het aankomen.

Bovendien ging hij in Polen begrijpen waarom een Joods thuisland belangrijk was. Voor het eerst van zijn leven werd voor opa het streven van het zionisme tastbaar en visueel. “Wie nooit een voet zette in de Warschause Jodenwijk,” zo schreef hij in 1932, “zal nimmer den onaardschen glans kunnen zien, die om Palestina zweeft.” Zijn verhalen verschenen in 1932 in boekvorm onder de titel ‘Joden in nood…!’

Opa bezocht Oost-Europa, omdat hij met eigen ogen wilde zien wat daar gebeurde. Hij zag het, begreep het en waarschuwde. Al in 1929-1930. Helaas. Slechts weinigen geloofden hem.

Opdat wij nooit vergeten. Opdat wij hen nooit vergeten.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda