Sluiten

Zoeken.

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

Het geheime wapen van het Israëlische leger

Door Yochanan Visser - 

11 november 2023

F231031CS008

Israëlische soldaten op een legerbasis tijdens een concert van zanger Idan Raichel. Foto: Chen Schimmel/Flash90

Het Israëlische leger bevindt zich nu diep in de Gazastrook en maakt gestadige vorderingen in het vernietigen van de terreurinfrastructuur daar.

De soldaten worden daarbij geholpen door de luchtmacht en de marine die precisie bombardementen uitvoeren, vaak op aanwijzing van de IDF-eenheden. Er wordt gebruik gemaakt van de modernste wapens en militaire technologie die nergens anders in gebruik is bij legers in de wereld. Er is echter één wapen, dat niet is geproduceerd door bijvoorbeeld Rafael of door Israel Aerospace Industries, dat wellicht doorslaggevend is in het succes in de strijd tegen de jihadisten in Gaza.

Dat wapen is het moreel van de soldaten dat wordt gevoed door verbetenheid om het kwaad uit te roeien dat Israël jaren teisterde en tot het bloedbad leidde van 7 oktober, maar ook door de Joodse traditie en religie. Je zou over het laatste een boek kunnen schrijven, maar de videoclips die getuigen van de invloed van de Joodse religie en traditie vertellen eigenlijk het hele verhaal over het belangrijkste wapen van de IDF.

Ik heb voor u een compilatie gemaakt van videoclips die voorafgaand aan de grondoorlog en tijdens de operatie in Gaza werden gemaakt. Bij iedere video zal ik uitleggen wat er te zien en te horen valt. Horen, want er wordt veel gezongen door de Israëlische soldaten. Ook wordt tijdens de vaak moeilijke militaire operaties de Joodse traditie gehouden, zoals het reciteren van Kiddoesh (heiliging) over wijn voorafgaand aan de shabbatsmaaltijd.

Een ander teken dat religie een rol speelt bij het moreel van de IDF-soldaten is het feit dat het meest gevraagde artikel die de soldaten verzoeken naar het front in Gaza te brengen de ‘tzitziet’ zijn, de franjeachtige draden die religieuze Joden dragen onder hun bovenkleding. Het dragen van de tzitiet is het symbool van de verbondenheid met G’d en de geboden van de Thora.

In deze video zijn IDF-soldaten te zien die samen met zanger Ishai Ribo een lied zingen over G'd, voorafgaand aan hun entree in Gaza:

In deze video ziet u een bekende Israëlische zanger die samen met de soldaten een lied zingt dat verzen uit Psalm 121 bevat: "Hij rust en slaapt niet, de Bewaker van Israel".

In deze video ziet en hoort u de soldaten zingen met de zanger Ishai Ribo: "Alleen U kunt mijn verdriet omzetten in dans en mijn hart genezen".

Dit peloton IDF-soldaten zingt in Gaza een lied dat aan het begin van de Shabbat in de synagoge wordt gezongen:

In deze video ziet u de soldaten aan het begin van de shabbat wanneer het lied Lecha Dodi wordt gezongen. "Kom, mijn Bruid, mijn licht" zingen zij over de shabbat:

Hier ziet u getrouwde IDF-soldaten die het loflied Eshet Chayil zingen, dat aan de shabbatstafel wordt gezongen om de vrouw te prijzen voor alles wat zij doet voor haar man en de familie:

Deze video werd gemaakt in een Merkavatank in Gaza. Eén van de soldaten reciteert de zegening over de wijn die voorafgaand aan de shabbatsmaaltijd wordt gedronken:

Deze soldaten zijn per bus aangekomen bij de frontlinie in Gaza en zie wat ze doen. Ze beginnen te dansen en te zingen "Am Yisrael Chai" (het volk Israel leeft), en "we houden van U, Vader in de hemel".

IDF-soldaten zingen hier het lied Ve Hi Sh'amda dat wordt gezongen tijdens de seideravond van Pesach "G'd zal ons redden van degenen die op ons staan en ons willen vernietigen".

Deze clip vat het geheim achter het moreel van de IDF-soldaten samen in 15 seconden "Hoor Israel onze Heer is onze G'd de Heer is een!". Dit is het Shema Yisrael, het hoofdgebed in het Jodendom.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda