Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Summer School: Israel en de Verenigde Naties

Israëlcentrum Nijkerk

27 

augustus

20:00

Betaald

2021 CVI website (4)

Foto: Getty Images Signature

Deze zomer bieden we als Christenen voor Israël een speciale Israël Summer School aan in het Israëlcentrum. In een traject van vier avonden pakken we spannende onderwerpen bij de kop en bespreken we deze met elkaar onder leiding van Andrew Tucker en dr. Matthijs de Blois.

Programma

De zomercursus bestaat uit vier sessies, waarbij we elke keer een andere stelling bespreken:

Sessie 1: “Israël is een koloniaal project”

Wat is “Israël”? Wat is Zionisme? Hoe is de Staat Israël ontstaan? Een overzicht van de belangrijkste fasen, gebeurtenissen en hoofdrolspelers in de geschiedenis van Israël/Palestina. De nadruk ligt op het ontstaan van de staat Israël: WO I en de belangrijkste geallieerde machten, verdragen van Sèvres en Lausanne; Volkenbond, San Remo, het mandaatsysteem; het VN-verdelingsplan, de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring en de oorlog van 1948-1949.

Sessie 2: “De bezetting van Palestijns grondgebied is illegaal”

Waarom worden Jeruzalem, Judea en Samaria “bezette gebieden” genoemd? Is de bezetting illegaal? Wat is de status van de Israëlische "nederzettingen" in deze gebieden? Is Israël grondgebied aan het "annexeren"? Is Israël verplicht zich "terug te trekken" uit bezette gebieden? Wat is de status van Jeruzalem onder internationaal recht? Mag Nederland zomaar haar ambassade naar Jeruzalem verplaatsen?

Sessie 3: “Er moet een tweestatenoplossing komen”

Bestaat “Palestina”? Hebben de Palestijnen recht op een eigen staat? Waarom is de EU van mening dat een “twee-staten oplossing” de enige denkbare oplossing van het conflict is? Hoe hebben de Palestijnen internationale fora, waaronder het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof, gebruikt om hun politieke en militaire doelen te bereiken?

Sessie 4: “Israël is schuldig aan apartheid en genocide”

Wat is het apartheidsrecht? Bestaat er apartheid in Israël en/of in de "bezette gebieden"? Pleegt/dreigt Israël "genocide" op het Palestijnse volk? Plegen/dreigen Hamas/PIJ/PA genocide op het Joodse volk? Waarom sleept Zuid Afrika Israël naar de rechter in Den Haag? Welke rol spelen het Internationaal Strafhof en het Internationaal gerechtshof?

Andrew Tucker

Andrew is de directeur van The Hague Initiative for International Cooperation (thinc.). Deze organisatie zet zich in om diverse politieke organen van belangrijke informatie te voorzien als het gaat om internationaal recht en Israël.

Dr. Matthijs de Blois

Dr. Matthijs de Blois studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1977 afstudeerde met een Master of Laws. Na 1977 werkte hij aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden, bij de afdeling Internationaal Recht, waar hij promoveerde. Sinds 1990 is hij universitair docent aan het Instituut voor Rechtstheorie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Zijn academische focus ligt op de filosofische en historische aspecten van het recht, in het bijzonder de relatie tussen recht en religie.

Matthijs geeft lezingen en schrijft veelvuldig over de positie van de staat Israël onder het internationaal recht, wat de belangrijkste focus is geworden van zijn onderzoek in het kader van thinc. Hij is co-auteur van ‘Israel on Trial’, Soest (NLD), thinc. (2018).

Praktische informatie
 • data: 27 augustus, 3, 10 en 17 september 2024
 • tijd: van 20.00 uur tot ca. 21.30 uur
 • locatie: Israëlcentrum, Henri Nouwenstraat 34, 3863 HV in Nijkerk
 • deelname bedraagt €35,00. Na afronding van de cursus ontvangt u een speciaal certificaat om aan te tonen dat u de Summer School met goed gevolg hebt doorlopen.
 • U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier:

Wanneer u zich aanmeldt voor deze evenementen gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens delen met de partnerorganisatie thinc.

Locatie

Israëlcentrum, Nijkerk

Henri Nouwenstraat 34

3863 HV, Nijkerk

Routebeschrijving

Let op! Nog 34 plekken beschikbaar

Meld u aan voor deze activiteit

Ik meld mij aan voor

Persoonsgegevens

Uw adres

Voeg gast(en) toe (max 2)

Kies uw betaalmethode

  Christenen voor Israël gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Wilt u meer weten hoe deze worden verwerkt en beschermd? Kijk dan op www.christenenvoorisrael.nl/privacy

  Organisator

  Christenen voor Israël

  033 245 8824 Bekijk website
  Doneren
  Abonneren
  Agenda