Sluiten

Zoeken.

Tentoonstelling

Terug naar overzicht

Expositie Hadar Goldin

Israëlcentrum Nijkerk

15 

november

 - 

31 januari

09:00 - 16:00

Gratis

Tentoonstelling

Tot en met 31 januari 2024 is in het Israëlcentrum in Nijkerk een bijzondere expositie te zien: de artistieke erfenis van Hadar Goldin. Goldin was een Israëlische soldaat die in 2014 bij de grens met Gaza in een hinderlaag liep en door terroristen werd vermoord. Zijn lichaam is door Hamas nooit aan zijn familie teruggegeven.

Goldin heeft een artistieke schat aan schetsen, schilderijen en tekeningen nagelaten. Hij schilderde vanaf zijn vroege jeugd tot aan zijn kunststudie in Engeland en Israël, en tijdens zijn militaire diensttijd. Op de expositie zijn Hadars kunstwerken te zien, met daarnaast ook voorbeelden van kunst die hem inspireerde, waaronder kunstwerken van zijn broers en zussen. De kunstwerken werden in 2015, een jaar na zijn overlijden, voor het eerst tentoongesteld in Israël. Sindsdien is de expositie de hele wereld over gegaan. Zijn kunstwerken houden de herinnering aan Hadar levend, en stimuleren de pogingen om Hamas te dwingen zijn stoffelijke resten aan de familie over te dragen, zodat zij hem eindelijk kunnen begraven.

Talent

Hadar was de oudste van een tweeling, geboren aan het einde van de Golfoorlog in 1991. Bij het opgroeien, bleek hij over teken- en schildertalent te beschikken. Samen met zijn tweelingbroer Tzur ging hij in het leger en werd officier. Kort na zijn verloving met Edna vuurde Hamas 4.594 raketten op Israël af. Israëlische burgers moesten de schuilkelders in, terwijl Hamasleiders zich ondergronds verstopten en de inwoners van Gaza als menselijk schild gebruikten door hun raketinstallaties in scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen voor de bevolking te plaatsen.

Hadar met zijn moeder Leah Goldin

Hinderlaag

Hadar en zijn broer werden met duizenden andere Israëlische soldaten opgeroepen het land te beschermen tegen het toenemende aantal raketten en een netwerk van tunnels die onder de grens gegraven waren, bedoeld voor aanslagen. Op 1 augustus 2014 werd er na vijftig dagen een staakt-het-vuren afgekondigd. Toen het twee uur van kracht was, liep Hadar met twee van zijn maten in een hinderlaag van terroristen die uit een tunnel kwamen. Ze werden vermoord en Hadars lichaam werd de tunnel in gesleept. Zijn familie strijdt tot op de dag van vandaag voor teruggave.

Liefhebben

Hadar, met zijn vriendelijke glimlach, prachtige schilderijen en wijze woorden liet zelf zien hoe eenvoudig het is elkaar lief te hebben. In zijn gebedenboek schreef hij: “Maak het zo dat onze harten het goede in onze vrienden zien, en niet hun fouten, en dat iedereen met zijn vriend spreekt op een manier die rechtvaardig en acceptabel voor U is. Amen, en het zal Uw wil zijn.”

>> De expositie is op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Locatie

Israëlcentrum, Nijkerk

Henri Nouwenstraat 34

3863 HV, Nijkerk

Routebeschrijving

Organisator

Christenen voor Israël

033 245 8824 Bekijk website
Doneren
Abonneren
Agenda